Ταυτότητα

Το Marginalia είναι ένα περιοδικό κριτικής για το βιβλίο, τον πολιτισμό και την πολιτική. Στη συντακτική του ομάδα συνεργάζονται άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουν τον χώρο του βιβλίου ως αναγνώστες/τριες και έχουν εργαστεί ή εργάζονται στην παραγωγή του – είναι δηλαδή συγγραφείς ή συντελεστές εκδοτικών εγχειρημάτων, μεταφραστές/τριες, επιμελητές/τριες και διορθωτές/τριες.

Στο Marginalia γράφουμε και συζητάμε στο περιθώριο των βιβλίων. Προτείνουμε και αντιπροτείνουμε ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, ανακαλύπτουμε στα ράφια της βιβλιοθήκης μας παλιότερους τίτλους, παρακολουθούμε τις νέες κυκλοφορίες χωρίς να ακολουθούμε πάντα τους γρήγορους ρυθμούς της εκδοτικής παραγωγής. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος που ξεφεύγει από τα –συχνά ασφυκτικά– ακαδημαϊκά όρια: είμαστε μέρος της πολιτικής συζήτησης της εποχής μας. Στις «σελίδες» του περιοδικού, όμως, κάθε μήνα θα βρίσκετε επίσης διηγήματα και στίχους νέων δημιουργών: χωρίς αυτά, οι στήλες του περιοδικού θα ήταν φτωχότερες.

Η ύλη του Marginalia δεν εξαντλείται στο βιβλίο. Καλύπτει ένα ευρύ πεδίο, από την εγχώρια και τη διεθνή πολιτική και την οικονομία ως τον κινηματογράφο και το θέατρο, από την ιστορία και την πολιτική θεωρία ως τη μουσική και την ψυχανάλυση, από τα ψηφιακά προϊόντα, τη φωτογραφία, το κόμικ, το σκίτσο και τις εικαστικές τέχνες ως τη φυσική και τα μαθηματικά.

Το Marginalia συντονίζεται με όμορα εγχειρήματα, εγχώρια και διεθνή, με μια (καθόλου περιθωριακή) φιλοδοξία: να συμβάλει στην υπονόμευση της γενικής απαισιοδοξίας και της εργαλειακής σκέψης. Στην επιστροφή, δηλαδή, της ριζικής κριτικής.

Η σημερινή σύνθεση της Συντακτικής Επιτροπής που συντονίζει το εγχείρημα αποτελείται, με αλφαβητική σειρά, από τις/τους: Κλεονίκη Αλεξοπούλου, Δήμητρα Αλιφιεράκη, Αντώνη Γαζάκη, Γιώργο Ηλιάδη, Άγγελο Κοντογιάννη-Μάνδρο, Χρίστο Μάη, Κατερίνα Σεργίδου, Σωτήρη Σιαμανδούρα, Στέλιο Χρονόπουλο.

Στη σύνθεση της Συντακτικής Επιτροπής, από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της, και άρα με μεγάλη συμβολή στην ύπαρξη και στη διαμόρφωση του περιοδικού, έχουν συμμετάσχει (με αλφαβητική σειρά και πάλι) και οι Νίκος Βασιλόπουλος, Γιώργος Καλαμπόκας, Νίκος Κατσιαούνης, Δημήτρης Κουσουρής, Δέσποινα Λαλάκη, Δημοσθένης Παπαδάτος, Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη.

Δείτε εδώ το σύνολο των αρθρογράφων.

Το Marginalia χαίρεται, όταν άρθρα του αναδημοσιεύονται σε άλλα μέσα. Με κάποιες προϋποθέσεις ωστόσο. Ή  για να το πούμε με την πιο τυπική γλώσσα:
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή των περισσότερων άρθρων του περιοδικού «Marginalia. Σημειώσεις στο Περιθώριο» σύμφωνα με τους όρους της άδειας Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές.

Secured By miniOrange