Αρθρογράφοι

Alek Atevik

Alek Atevik

O Alek Atevik είναι συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του κόμματος Levica, εκδότης της εφημερίδας Nova Iskra και διαχειριστής του ιστότοπου της μαρξιστικής οργάνωσης Crveni.


Bruno Gulli

Bruno Gulli

Ο Bruno Gulli δουλεύει στο πεδίο της πολιτικής και κριτικής θεωρίας. Διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY) και φωτογραφίζει για ν' αντιμετωπίσει τον ίλιγγο της πραγματικότητας.


Gustavo Gutiérrez

Gustavo Gutiérrez

O Γκουστάβο Γκουτιέρες γεννήθηκε το 1928 στη Λίμα του Περού. Σπούδασε ιατρική και λογοτεχνία στην πατρίδα του, φιλοσοφία και ψυχολογία στη Λουβαίν του Βελγίου και θεολογία στη Λυών της Γαλλίας. Το 1959 χειροτονήθηκε ιερέας και ανέλαβε ενοριακά καθήκοντα σε μια φτωχογειτονιά της Λίμας, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τη σκέψη του. Το 1971 κυκλοφόρησε το έργο Θεολογία της Απελευθέρωσης. Άλλα του έργα (οι τίτλοι σε ελληνική μετάφραση από ισπανικό πρωτότυπο): Ποιμαντικές κατευθύνσεις της Λατινικής Αμερικής (1969), Η ιστορική δύναμη των φτωχών (1979), Λόγος περί του Θεού υπό το πρίσμα της οδύνης των αθώων. Στοχασμός για το βιβλίο του Ιώβ (1986), Ο Θεός της ζωής (1989). Το 1998 εισέρχεται στο τάγμα των Δομινικανών. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια και τιμηθεί με μεγάλα διεθνή βραβεία, όπως το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση (1993).


Rui Gomes Coelho

Rui Gomes Coelho

Ο Rui Gomes Coelho είναι αρχαιολόγος και τον ενδιαφέρει η ιστορική αρχαιολογία και ο τρόπος που η υλικότητα, ο οπτικός πολιτισμός και η πολιτική διασταυρώνονται.


Αλέξης Οικονομίδης

Αλέξης Οικονομίδης

Ο Αλέξης Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Πρώτη, Αναγνώστης, Η Αυγή, Η Ελλάδα Σήμερα, Αδέσμευτος Τύπος, metro ως πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος, σχολιαστής και επιτελικό στέλεχος. Μέλος της ιδρυτικής ομάδας του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, έχει εργαστεί επίσης στον Flash 9,61 και την ΕΡΑ1 και έχει συνεργαστεί με δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας. Συνεργάστηκε στη δημιουργία τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με θέμα την έρευνα στην Ελλάδα, τις δομές και τα προγράμματα διά βίου μάθησης, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Εργάστηκε, παράλληλα, στον χώρο της επικοινωνίας, στους τομείς της έρευνας και τεκμηρίωσης, ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας.


Άννα Καρακατσούλη

Άννα Καρακατσούλη

Η Άννα Καρακατσούλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό και Ιστορία του Βιβλίου, και συντονίζει την έκδοση του Άνω Κάτω Τελεία: Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση. Κυκλοφορούν οι μελέτες της Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011) και "Μαχητές της Ελευθερίας" και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016).


Αντώνης Γαζάκης

Ο Αντώνης Γαζάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2000 και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διαβάζει πολλή λογοτεχνία, και ενίοτε γράφει γι’ αυτή στο μπλογκ του μαζί με δικά του μικρολογοτεχνικά κείμενα, ενώ άρθρα του επί παντός επιστητού δημοσιεύονται επίσης στο alterthess.gr, στο thegreekcloud.com και αλλού. Ζει στη Θεσσαλονίκη και όταν δεν διαβάζει, παίζει θέατρο και Civilization ή βλέπει σειρές μυστηρίου.


Αντώνης Μπρούμας

Αντώνης Μπρούμας

Ο Αντώνης Μπρούμας είναι δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, ανεξάρτητος ερευνητής και ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα στη φιλοσοφία του δικαίου (Πανεπιστήμιου Αθηνών) καθώς και στο δίκαιο πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Πανεπιστήμιο Strathclyde, UK). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Αντώνης Νταβανέλος

Αντώνης Νταβανέλος

Ο Αντώνης Νταβανέλος είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Εργατική Αριστερά», της ιστοσελίδας R-project και των εκδόσεων Redmarks. Έχει διατελέσει Γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.


Απόστολος Καψάλης

Απόστολος Καψάλης

Ο Απόστολος Καψάλης είναι νομικός-ερευνητής εργασιακών σχέσεων και διδάκτορας κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο αντικείμενο της Παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα: Εργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στη περίοδο της κρίσης (Τόπος, υπό έκδοση), ενώ επιστημονικά άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά ή διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στα γνωστικά πεδία, των εργασιακών σχέσεων, του εργατικού/συνδικαλισμού κινήματος, της μετανάστευσης, των διακρίσεων και του ρατσισμού. Στην ίδια θεματολογία πολιτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.


Βαγγέλης Κουμαριανός

Βαγγέλης Κουμαριανός

Ο Βαγγέλης Κουμαριανός έχει αρθρογραφήσει και γράψει βιβλιοκριτικές στα Ενθέματα της Αυγής, την Εποχή, το Δελτίο Θυέλλης και το Red Notebook. Η επαγγελματική και η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα Διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Βάλια Τσιριγώτη

Η Βάλια Tσιριγώτη γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου εργάζεται. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά. Είναι Ψυχοκοινωνιολόγος με ειδίκευση στον Πολιτισμό και τη Συναισθηματική Αγωγή μέσω της Τέχνης και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με έμφαση στην κοινωνική επανένταξη και στα ζητήματα φύλου.


Βάσια Λέκκα

Βάσια Λέκκα

Η Βάσια Λέκκα είναι δρ. Ιστορίας και αυτήν την περίοδο διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει βιβλία στο πεδίο της ιστορίας της ψυχιατρικής και του μεταναστευτικού ζητήματος. Τελευταία δημοσίευση το: Θ. Λάγιος, Β. Λέκκα, Γ. Πανουτσόπουλος, Διάχυση Συνόρων, Χάραξη Σωμάτων, Σημεία Καταγραφής (futura 2016 και Palgrave Macmillan, υπό έκδοση).


Βασίλης Παπαστεργίου

Βασίλης Παπαστεργίου

Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει συμπράξει στην έκδοση του συλλογικού τόμου για τον Παντελή Πουλιόπουλο (επιμέλεια Δημήτρη Κατσορίδα, εκδόσεις Παρασκήνιο) και έχει συγγράψει με την Ελένη Τάκου την μπροσούρα "Η μετανάστευση στην Ελλάδα - Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες" (έκδοση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Βασιλική Καϊσίδου

Βασιλική Καϊσίδου

Η Βασιλική Καϊσίδου σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστημίο και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Birmingham. Ερευνά τη διαγενενεακή μνήμη του Ελληνικού εμφυλίου μέσα από την μεταπολιτευτική δημοσία ιστορία. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και κριτικές λογοτεχνίας σε διαφορους ιστοτοπους (bookpress, artic, diastixo).


Γιάννης Δελατόλας

Γιάννης Δελατόλας

Ο Γιάννης Δελατόλας είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Έχει κάνει μερικές εκθέσεις με τις φωτογραφίες του και λατρεύει τους πανσέδες. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.


Γιάννης Κουζής

Γιάννης Κουζής

Ο Γιάννης Κουζής είναι Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την περίοδο 1991-2015 διετέλεσε υπεύθυνος του τομέα εργασιακών σχέσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ . Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας. Τα επιστημονικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία: Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Ευελιξία της εργασίας και απορρύθμιση, Συνδικαλισμός, Συμμετοχή εργαζομένων.


Γιάννης Σκαλιδάκης

Γιάννης Σκαλιδάκης

Ο Γιάννης Σκαλιδάκης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συγγράψει το βιβλίο Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), Ασίνη 2014. Έχει δημοσιεύσει βιβλιοκρισίες για ιστορικές μελέτες σε διάφορα έντυπα.


Γιάννης Σταθάτος

Γιάννης Σταθάτος

Ο Γιάννης Σταθάτος είναι φωτογράφος και μελετητής της φωτογραφίας. Συνέβαλε στην εδραίωση της φωτογραφικής έρευνας και μελέτης στην Ελλάδα με τις εκθέσεις και αντίστοιχες εκδόσεις «Η επινόηση του τοπίου» (1996), «Εικόνα και Είδωλο: Η Νέα Ελληνική Φωτογραφία» (1997) και «Επινοήσεις και Μαρτυρίες: Φωτογραφία & Αφήγηση» (2004), ενώ αποκάλυψε εκθεσιακά και συγγραφικά το φωτογραφικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου και της Μαρίας Χρουσάκη μεταξύ άλλων. Οι δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνουν το The Book of Lost Cities (2005) και airs, waters, places (2009).


Γιάννης Στουραΐτης

Γιάννης Στουραΐτης

Ο Γιάννης Στουραΐτης σπούδασε ιστορία στα Γιάννενα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις βυζαντινές σπουδές στη Βιέννη το 2007. Εκεί εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και λέκτορας μέχρι τον Γενάρη του 2018, όταν και ανέλαβε τη θέση του λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιδεολογική πρόσληψη και τις κοινωνικές συνέπειες του πολέμου, στις συλλογικές ταυτότητες και στις μετακινήσεις πληθυσμών.


Γιώργος Καλαμπόκας

Γιώργος Καλαμπόκας

Ο Γιώργος Καλαμπόκας είναι χημικός μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής οικονομίας, με σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική θεωρία. Συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα του Εκτός Γραμμής.


Γιώργος Χουλιάρας

Γιώργος Χουλιάρας

Ο Γιώργος Χουλιάρας (Εικονομαχικά, 1972· Δρόμοι της μελάνης, 2005· Λεξικό αναμνήσεων, 2013) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Δανάη Καρυδάκη

Δανάη Καρυδάκη

Η Δανάη Καρυδάκη γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι ιστορικός του 20ου αιώνα με ερευνητικά ενδιαφέροντα την ιστορία και ιστοριογραφία της μαζικής βίας, της ψυχανάλυσης, του φύλου και της ψυχιατρικής και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αρθρογραφεί στο «The Press Project» και το ηλεκτρονικό περιοδικό «ΖΗΝ» και έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκρισιες σε διάφορα ακαδημαϊκά περιοδικά.


Δέσποινα Λαλάκη

Δέσποινα Λαλάκη

Η Δέσποινα Λαλάκη είναι ιστορικός κοινωνιολόγος και διδάσκει στο City University της Νέας Υόρκης, CUNY. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διάφορα ΜΜΕ (Al Jazeera, Boston Occupier, New Politics Magazine, Ενθέματα Αυγής, Χρόνος). Οι δημοσιεύσεις της είναι προσβάσιμες στο https://baruch.academia.edu/DespinaLalaki


Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη

Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη

Η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη είναι επιμελήτρια εκδόσεων και υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής θεωρίας. Συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα του «Εκτός Γραμμής».


Δήμητρα Αλιφιεράκη

Δήμητρα Αλιφιεράκη

Η Δήμητρα Αλιφιεράκη είναι φιλόλογος και σπουδάζει φιλοσοφία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.


Δημήτρης Ιωάννου

Δημήτρης Ιωάννου

Ο Δημήτρης Ιωάννου είναι δρ. Πολεοδομίας, τραγουδιστής των bokomolech και διάφορα άλλα πράγματα. Έχει υπάρξει συνεργάτης των «Ενθεμάτων» της Αυγής, της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Analyze Greece! και του Red Notebook. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει, ασχολείται με τη μετάφραση και ακούει μουσική όσο και όπου μπορεί.


Δημήτρης Κουσουρής

Δημήτρης Κουσουρής

Ο Δημήτρης Κουσουρής δουλεύει ως ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει το βιβλίο Δίκες των Δοσιλόγων, 1944–1949 (Πόλις 2014).


Δημήτρης Σταματόπουλος

Δημήτρης Σταματόπουλος

Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια και μέλος των Institute for Advanced Studies στο Πρίνστον και τo Φράιμπουργκ, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια και των βιβλίων Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003) και Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009). Με δική του επιμέλεια εκδόθηκε ένα τρίτομο συλλογικό έργο για τη Βαλκανική Ιστορία: Balkan Nationalism(s) and the Ottoman Empire, vol.3, Istanbul: The Isis Press 2015, ενώ επίκειται η έκδοση από τον εκδοτικό οίκο του Central Εuropean University ενός ακόμα με τίτλο: Balkan Empires: imperial imagined communities in Southeastern Europe (19th – 20th c.), Budapest: CEU Press 2019.


Δημοσθένης Παπαδάτος

Δημοσθένης Παπαδάτος

Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος εργάζεται ως μεταφραστής και διορθωτής, με ειδίκευση στην αυτοδιόρθωση. Ήταν υπεύθυνος σύνταξης της ιστοσελίδας Red Notebook και, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, συνεπιμελητής του βιβλίου Το Όχι που έγινε Ναι (ΚΨΜ 2016). Άρθρα του δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Αlterthess.


Ειρήνη Συνοδινού

Ειρήνη Συνοδινού

Η Ειρήνη Συνοδινού γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ιστορία. Στη συνέχεια βρέθηκε στον Βόλο όπου γνωρίστηκε καλύτερα με την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Αγαπά τη λογοτεχνία και την ποίηση. Προσπαθεί η αγάπη αυτή να μην την αποθαρρύνει απ' το να γράφει που και που τα δικά της.


Ελεάνα Γιαλούρη

Η Ελεάνα Γιαλούρη είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Μουσειολογία στο University of Cambridge (MPhil) και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο University College London (PhD), ενώ πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Princeton (Αμερική). Έχει διδάξει στο University of Westminster του Λονδίνου και στο University College London.Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, η διδασκαλία και οι δημοσιεύσεις της αφορούν τα παρακάτω ζητήματα: Θεωρίες του Υλικού πολιτισμού, Πολιτισμική Κληρονομιά και οι Πολιτικές της Μνήμης και της Λήθης, Ανθρωπολογία και Σύγχρονη Τέχνη, Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία. Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με εικαστικούς καλλιτέχνες και στοχεύει στη διερεύνηση θεωρητικών, επιστημολογικών και μεθοδολογικών ορίων μεταξύ σύγχρονης τέχνης, ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας.


Έλσα Παπαγεωργίου

Έλσα Παπαγεωργίου

Η Έλσα Παπαγεωργίου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι έπειτα ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA (Diplôme d'Etudes Approfondies) στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Παρίσι 8, Βανσέν-Σαν Ντενί. Είναι υποψήφια διδάκτορας φιλοσοφίας στο ίδιο Τμήμα και ωρομίσθια εκπαιδευτικός σε σχολές, αρχικής και συνεχούς κατάρτισης των κοινωνικών λειτουργών στο Παρίσι.


Ηλίας Ιωακείμογλου

Ηλίας Ιωακείμογλου

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1975 και από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MΒΑ) του πανεπιστημίου της Grenoble το 1976. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού μαρξιστικής πολιτικής και οικονομικής θεωρίας Θέσεις από το 1983. Εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής για συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και βιβλίων για την οικονομική πολιτική, την αγορά εργασίας, και την κρίση του καπιταλισμού. Στον ημερήσιο οικονομικό τύπο δημοσίευσε περισσότερα από χίλια άρθρα οικονομικής πολιτικής. Κατά τα τελευταία έτη εργάζεται πάνω στο θέμα της κοινωνικής αναπαραγωγής ως επιμέρους διαδικασία του καπιταλισμού της σχετικής υπεραξίας.


Ηλίας Κολοβός

Ηλίας Κολοβός

Ο Ηλίας Κολοβός διδάσκει οθωμανική ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία στα χρόνια των Οθωμανών. Ταξιδεύει στο facebook ως Εβλιάς Τσελεμπής, στα βήματα του μεγάλου Οθωμανού περιηγητή.


Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2001 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων, δοκιμίων, κριτικών για τη φωτογραφία ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων, ιστορικών και σύγχρονων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Εργάστηκε δέκα χρόνια στη φωτογραφική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει έργα για τη φωτογραφία των Villem Flusser, Susan Sontag, Ian Jeffrey.


Θανάσης Λάγιος

Θανάσης Λάγιος

Ο Θανάσης Λάγιος είναι δρ. Φιλοσοφίας. Έχει συγγράψει βιβλία, και έχει κάνει μεταφράσεις στο πεδίο της φιλοσοφίας και της κοινωνικής θεωρίας. Το τελευταίο του βιβλίο, μαζί με τη Βάσια Λέκκα και τον Γρηγόρη Πανουτσόπουλο, ήταν το Διάχυση Συνόρων, Χάραξη Σωμάτων, Σημεία Καταγραφής (futura 2016 και υπό έκδοση Palgrave Macmillan).


Θανάσης Παπαθανασίου

Θανάσης Παπαθανασίου

O Θανάσης Παπαθανασίου είναι διδάκτορας Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη» και διδάσκει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.


Θωμάς Κοροβίνης

Θωμάς Κοροβίνης

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί και το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ο γύρος του θανάτου, με θέμα την υπόθεση του "Δράκου του Σέιχ-Σου", Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Το 2017 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο Σκίρτημα ερωτικόν (Άγρα).


Θωμάς Ψήμμας

Θωμάς Ψήμμας

Ο Θωμάς Ψήμμας γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Αίγιο και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του (ΠΜΣ Ιστορίας, Φιλοσοφίας & Κοινωνιολογίας του Δικαίου, ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης) στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το φθινόπωρο του 2016 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφία του Δικαίου (Νομική Σχολή ΑΠΘ) με αντικείμενο τη διανεμητική και ανταποδοτική φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης. Άρθρα-κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών».


Ιάσονας Χανδρινός

Ιάσονας Χανδρινός

Ο Ιάσονας Χανδρινός είναι διδάκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και εργάστηκε ως ιστορικός ερευνητής στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος DFG «Έλληνες στο Τρίτο Ράιχ» του πανεπιστημίου Regensburg.


Καλλιόπη Μιχελάκου

Καλλιόπη Μιχελάκου

Η Καλλιόπη Μιχελάκου εργάζεται ως παιδοψυχίατρος- διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Οι μετεκπαιδεύσεις της αφορούν την Κοινωνική Ψυχιατρική και την Ομαδική & Οικογενειακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία. Είναι μέλος του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.


Κατερίνα Σεργίδου

Κατερίνα Σεργίδου

Η Κατερίνα Σεργίδου έχει εργαστεί ως μεταφράστρια και δημοσιογράφος. Άρθρα της δημοσιεύονται στο Rproject, στο περιοδικό Κόκκινο, σε ισπανικά μέσα (Diagonal, Poder Popular κ.ά). Είναι υπεύθυνη της σειράς Κριτική Έρευνα των εκδόσεων Redmarks και έχει συγγράψει ένα βιβλίο για το σεξισμό και τις γυναικείες αντιστάσεις. Εκπονεί διδακτορική διατριβή, με αντικείμενο το Λαϊκό Καρναβάλι και την Ηγεμονία στην Ανδαλουσία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συνεπίβλεψη του Universidad del País Vasco.


Κλεονίκη Αλεξοπούλου

Κλεονίκη Αλεξοπούλου

Η Κλεονίκη Αλεξοπούλου ολοκληρώνει το διδακτορικό της για τα αποικιακά κράτη και δημοσιονομικά καθεστώτα στην Πορτογαλική Αφρική (1850–1975) στο Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει κάνει επιτόπια και αρχειακή έρευνα σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Τη διετία 2008-2009 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ένθετου «Παιδεία και Κοινωνία» στην Αυγή. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, στο Red Notebook και στο K-Lab.


Κλεοπάτρα Δίγκα

Κλεοπάτρα Δίγκα

Η Κλεοπάτρα Δίγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία, στην Α.Σ.Κ.Τ. και στις B. Arts, και Α. Deco στο Παρίσι με κρατικές υποτροφίες. Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και πρόσφατα την αναδρομική της, στο Μ.Ι.Ε.Τ και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνογραφήσει στις Κρατικές σκηνές, την τηλεόραση και τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Έχει εκδώσει τρία λογοτεχνικά βιβλία: «Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα» (Εξάντας, 1992), «Θέση 44-Παράθυρο» (Γαβριηλίδης 2013), και «το Βιβλίο Νο 512» (Γαβριηλίδης 2016).


Κρίτωνας Ηλιόπουλος

Κρίτωνας Ηλιόπουλος

Ο Κρίτων Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1965. Εξ Αθηνών ορμώμενος αποφοίτησε από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας και κατόπιν βιοπορίστηκε ασκώντας διάφορα επαγγέλματα για τα οποία αποφεύγει να μιλά. Μετοίκησε για πέντε χρόνια στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας και τώρα ζει στην Αθήνα. Μεταφράζει ανελλιπώς λογοτεχνία (αλλά όχι μόνο) από Ισπανικά και από Πορτογαλικά. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 65 μεταφράσεις του. Συγγράφει άρθρα και ασχολείται με την κοινωνιολογία και την ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Από τον περασμένο αιώνα συμμετέχει σε αυτοδιαχειριζόμενα περιοδικά, όπως το ΑΛΛΑ και αργότερα το Αλάνα.


Κώστας Βλασόπουλος

Κώστας Βλασόπουλος

Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της αρχαίας δουλείας, η ιστορία των διαπολιτισμικών σχέσεων στην αρχαιότητα, και η ιστορία της αρχαίας πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Unthinking the Greek Polis. Ancient Greek History beyond Eurocentrism (Καίμπριτζ, 2007), Politics: Antiquity and its Legacy (Λονδίνο, 2010) και Greeks and Barbarians (Καίμπριτζ, 2013).


Κώστας Παλούκης

Κώστας Παλούκης

Ο Κώστας Παλούκης είναι διδάκτορας νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 μέχρι σημέρα έχει συμμετάσχει με δικά του κείμενα σε συλλογικούς τόμους και βιβλία, επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακές σελίδες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, την ιστορία των λιμένων, κ.α.


Κώστας Περούλης

Κώστας Περούλης

Ο Κώστας Περούλης γεννήθηκε το 1974 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και συγκριτική λογοτεχνία. Η συλλογή διηγημάτων του Αυτόματα (εκδ. Αντίποδες) απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου 2016 του περιοδικού Αναγνώστης. Είναι συν-σεναριογράφος της ταινίας μεγάλου μήκους «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το βραβείο Volpi αντρικού ρόλου στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Βενετίας 2013 και βραβείο σεναρίου στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Στοκχόλμης 2013. Επίσης είναι συν-σεναριογράφος της ταινίας «Love me not» του Αλέξανδρου Αβρανά, που έκανε πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του San Sebastian 2017. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Λεύγα, στο οποίο έχει δημοσιεύσει κείμενα πολιτισμικής κριτικής, ενώ έχει δημοσιεύει ανάλογα κείμενα και στο περιοδικό Unfollow.


Λουκάς Αξελός

Ο Λουκάς Αξελός είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει ιστορία της νεότερης Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Διευθύνει από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις «Στοχαστής» και το περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής». Κυριότερα έργα του Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα, Κύπρος. Η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού, Ρήγας Βελεστινλής. Σταθμοί κι όρια στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα. Τελευταίο του έργο το Ανάμεσα στις Συμπληγάδες. Ηθική και Πολιτική – Ηγεμονία και Συμμαχίες – Πατριωτισμός και Διεθνισμός. Έχει εκδώσει και τέσσερις ποιητικές συλλογές.


Λουκής Χασιώτης

Λουκής Χασιώτης

Ο Λουκής Χασιώτης είναι Επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συγγραφέας τριών βιβλίων: H «Aνατολική Oμοσπονδία»: Δύο ελληνικές φεντεραλιστικές κινήσεις στο τέλος του 19ου αιώνα, Bάνιας, 2001· Ελληνοσερβικές σχέσεις 1913–1918. Συμμαχικές προτεραιότητες και πολιτικές αντιπαλότητες, Βάνιας, 2004· και Τα παιδιά του Εμφυλίου: Από την «Κοινωνική Πρόνοια» του Φράνκο στον «Έρανο» της Φρειδερίκης, 1936–1950, Εστία, 2013. Συμμετέχει επίσης στην εκδοτική ομάδα «Εκδόσεις των ξένων».


Μαρία Οικονόμου

Μαρία Οικονόμου

Η Μαρία Οικονόμου (detta anche Oikonomou-Meurer) κατέχει τη θέση «Αυστριακής Γυναικείας Επιστημονικής Αριστείας» στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπου εργάζεται από το 2008. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε διαδήλωση εναντίον της νέας Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας.
Στον ελεύθερο χρόνο της κεντά.


Μαρία Χάλκου

Μαρία Χάλκου

Η Μαρία Χάλκου σπούδασε ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια του Κεντ και της Γλασκόβης. Διευθύνει το περιοδικό Filmicon: Journal of Greek Film Studies και διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Ματίνα Τσιμοπούλου

Ματίνα Τσιμοπούλου

H Ματίνα Τσιμοπούλου είναι κατά βάση δασκάλα. Έχει αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το μεταπτυχιακό του ίδιου τμήματος στον τομέα της Κοινωνικής Θεωρίας. Άρθρα, μεταφράσεις και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (to periodiko, αντλία, το κύμα, bibliotheque, artic, κατιούσα, σελιδοδείκτης, frenchphilosophy, fractal κ.α.) .Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ετεροτοπίες» από τις εκδόσεις Φαρφουλάς.


Μιχάλης Βουρεκάς


Μπάμπης Κουρουνδής

Μπάμπης Κουρουνδής

Ο Μπάμπης Κουρουνδής είναι δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διδάκτορας Νομικής του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σοσιαλισμός από τα κάτω, Ένεκεν, Ιστορικά και στα νομικά περιοδικά Αρμενόπουλος, Θεωρία και πράξη Διοικητικού Δικαίου, Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, Αρμενόπουλος, Επιστημονική επετηρίδα ΔΣΘ, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Το βιβλίο του με τίτλο "Το Σύνταγμα και η Αριστερά. Από τη "βαθεία τομή" του 1963 στο Σύνταγμα του 1975" είναι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Νήσος.


Νέβι Κανίνια

Νέβι Κανίνια

Η Νέβι Κανίνια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Θεωρία και Ιστορία του Σινεμά στο University of East Anglia. Απο το 2013 κουβαλάει πάντα μαζί της μια μηχανή για να την βγάζει απο την αμηχανία της.


Νένη Πανουργιά

Νένη Πανουργιά

Η Νένη Πανουργιά ειναι ανθρωπολόγος, Διευθύντρια του Προγράμματος «Η Υγεία ως Ανθρώπινο Δικαίωμα, Βιοτέχνη, και Μεγάλη Ηλικία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος του διδακτικού δυναμικού του εκπαιδευτικού προγράμματος του Columbia στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Sing Sing και Taconic στην Νέα Υόρκη. Το βιβλίο της Επικίνδυνοι Πολίτες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Νίκος Βασιλόπουλος

Νίκος Βασιλόπουλος

Ο Νίκος Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των εκδόσεων Εκτός Γραμμής και στην επαγγελματική του πορεία έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία,ιδιαίτερα με την ανάλυση θεμάτων διεθνούς πολιτικής. Η πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με το The Press Project και την πλατφόρμα Omnia TV. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Θρησκειολογία από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης και είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επιμερίζονται στη Θρησκειολογία, την Ανθρωπολογία της Θρησκείας και την Πολιτική Θεολογία.


Νίκος Κατσιαούνης

Νίκος Κατσιαούνης

Ο Νίκος Κατσιαούνης είναι εκδότης (εκδόσεις Έρμα) και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Το Έρμα. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.


Νίκος Κουραχάνης

Νίκος Κουραχάνης

Ο Νίκος Κουραχάνης (Αθήνα, 1987) είναι συγγραφέας των βιβλίων Άστεγοι και Κοινωνικός
Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης (Τόπος, μαζί με Δ. Παπαδοπούλου) και Κοινωνικές Πολιτικές Στέγασης (Παπαζήση). Άρθρα του σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές για ευάλωτες ομάδες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Πολιτικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα Ενθέματα της Αυγής, το Περιοδικό Unfollow και το Rednotebook. Διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο πρώτο, εκπονεί επίσης μεταδιδακτορική έρευνα.


Πάνος Τσερόλας

Πάνος Τσερόλας

Ο Πάνος Τσερόλας γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1985. Σπούδασε στην Πάτρα, ζει στην Αθήνα και συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα Εκτός Γραμμής. Μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ έχει τιμηθεί με το λογοτεχνικό βραβείο του Αναγνώστη το 2016 στην κατηγορία των Παιδικών.


Πηνελόπη Πετσίνη

Πηνελόπη Πετσίνη

Η Πηνελόπη Πετσίνη γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία, και είναι διδάκτωρ των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Έχει επιμεληθεί σημαντικό αριθμό φωτογραφικών και εικαστικών εκθέσων, με πιο πρόσφατες τις ομαδικές «Μια Άλλη Ζωή: Ανθρώπινες Ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/νίκης, Νοέμβριος 2016) και «Τόποι Μνήμης» (Μουσείο Μπενάκη, Ιούλιος 2016). Στις πρόσφατες εκδόσεις της συγκαταλέγεται το βιβλίο Τόποι Μνήμης: Φωτογραφία, Συλλογική Μνήμη και Ιστορία (Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και Ίδρυμα ΝΕΟΝ, 2016) και ο συλλογικός τόμος Λογοκρισίες στην Ελλάδα (Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, 2016) τον οποίο συνεπιμελήθηκε με το Δημήτρη Χριστόπουλο.


Σπύρος Καράβας

Σπύρος Καράβας

Ο Σπύρος Καράβας γεννήθηκε στη Χίο το 1954. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon 2 της Γαλλίας. Από το 1990 διδάσκει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται κυρίως στον ελληνικό αλυτρωτισμό, το μακεδονικό ζήτημα και την ιστοριογραφία του.


Στέλιος Χρονόπουλος

Στέλιος Χρονόπουλος

Ο Στέλιος Χρονόπουλος είναι άνεργος κλασικός φιλόλογος, αριστερόχειρας, με μητρική γλώσσα τα νέα ελληνικά. Μέχρι πρόσφατα δίδασκε αρχαία ελληνικά και λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Έχει γράψει ένα βιβλίο για τις δραματικές λειτουργίες της σάτιρας στον Αριστοφάνη κι ετοιμάζει ένα για τις λεξικογραφικές δομές στο «Ονομαστικό» του Πολυδεύκη. Τα τελευταία χρόνια περιπλανιέται στα (πολλά) αδιέξοδα, τις λεωφόρους και τα σοκάκια των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών, με ολοένα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό (ειδικά για τα αδιέξοδα).


Στέργιος Μήτας

Στέργιος Μήτας

Ο Στέργιος Μήτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Έχει συγγράψει τη μελέτη Η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2016), άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα έντυπα, καθώς και τα ποιητικά βιβλία Ξέρετε το τέλος ([μαζί με τους Θ. Ρακόπουλο - Α. Ψάλτη], Αντίποδες 2017) και Έμμετρη φυσική ιστορία των θεάτρων (Μικρή Άρκτος, 2013). Εργάζεται ως λέκτορας φιλοσοφίας δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Στέφανος Ρέγκας

Στέφανος Ρέγκας

Ο Στέφανος Ρέγκας ασχολείται με τη φιλοσοφία και την ποίηση.


Στρατής Μπουρνάζος

Στρατής Μπουρνάζος

Ο Στρατής Μπουρνάζος γεννήθηκε το 1969 και είναι επιμελητής βιβλίων και ιστορικός. Για πολλά χρόνια επιμελούνταν τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης Αυγής. Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει η μελέτη του για το Congress for Cultural Freedom και τον Πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο στην Ελλάδα (1950–1967), από τις εκδόσεις Αντίποδες.


Σωτήρης Ρούσσος

Σωτήρης Ρούσσος

Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr) στο ίδιο πανεπιστήμιο.


Τάσος Αναστασίου

Τάσος Αναστασίου

Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Σκίτσου Ορνεράκη. Σήμερα εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Αυγή. Επίσης δημοσιεύει σκίτσα στα περιοδικά Σχεδία και Marginalia.


Τάσος Κωστόπουλος

Τάσος Κωστόπουλος

Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», επιμελητής της στήλης «Το Φάντασμα της Ιστορίας».
Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην «Αυγή» (1985–1987), στο περιοδικό «Σχολιαστής» (1986-90) και στην «Ελευθεροτυπία» (1990-2012), μεταξύ δε 1990-2010 και 2012-2015 υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας «Ο Ιός». Είναι συγγραφέας των βιβλίων Η απαγορευμένη γλώσσα. Κρατική καταστολή των σλαβικών διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία (Αθήνα 2000, εκδ. Μαύρη Λίστα), Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη (Αθήνα 2005, εκδ. Φιλίστωρ), Πόλεμος και εθνοκάθαρση. Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης, 1912-1922 (Αθήνα 2007, εκδ. Βιβλιόραμα), Το 'Μακεδονικό' της Θράκης. Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους, 1956-2008 (Αθήνα 2009, εκδ. Βιβλιόραμα), Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας (Αθήνα 2016, εκδ. Βιβλιόραμα) και Αστυνομία και 'άκρα' στη Μεταπολίτευση (Αθήνα 2017, εκδ. Εφημερίδα των Συντακτών).


Τόνια Κατερίνη

Τόνια Κατερίνη

Η Τόνια Κατερίνη είναι αρχιτέκτων μηχανικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και ερευνά συστηματικά ζητήματα στέγης, πολιτικών του χώρου και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για τα θέματα αυτά αρθρογραφεί στον Τύπο και το Διαδίκτυο (Red Notebook, Yabasta, Αυγή, Εποχή, Δελτίο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων), καθώς και στη συλλογική έκδοση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πρακτικές Αστικής Αλληλεγγύης και το περιοδικό urbanisticatre. Τον καιρό που τα έντυπα ήταν χειροποίητα ήταν υπεύθυνη σελιδοποίησης των περιοδικών Πανεπιστήμιο, Λόγος, Αντίλογος, Διάλογος, ΚΑΠΑ και Ακυβέρνητες πολιτείες.


Φιλήμονας Πατσάκης

Ο Φιλήμονας Πατσάκης γεννήθηκε το 1970 στην Ρόδο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, συμμετέχοντας από τότε στις κινηματικές διεργασίες. Από τότε διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μαρμίτα, μέλος της συντακτικής συνέλευσης της εφημερίδας Βαβυλωνία, κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει το επίμετρο στο βιβλίο του Στέφανου Ροζάνη «Εκδοχές της πόλης» των εκδόσεων Εξάρχεια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ο ευτυχισμένος Σίσυφος» και «Ας ξαναχτίσουμε τους ανεμόμυλους» (εκδόσεις Εξάρχεια). Επίσης είναι μέλος της συντακτικής συνέλευσης του περιοδικού Έρμα.


Χρήστος Βαρβαντάκης

Χρήστος Βαρβαντάκης

Ο Χρήστος Βαρβαντάκης είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος και εργάζεται στο Goldsmiths, University of London. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Freie Universität του Βερολίνου, ενώ έχει ακόμα σπουδάσει κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, BA) και οπτική ανθρωπολογία (Goldsmiths, MA). Έχει πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα στη Γερμανία, Ινδία και Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στις πολιτικές της διεκδίκησης του αστικού δημόσιου χώρου, τη θεσμική απο-πολιτικοποίηση της μνήμης, την πολιτική στην παιδική ηλικία και τη θεωρία και ιστορία της οπτικής ανθρωπολογίας και των οπτικών μέσων στην κοινωνική έρευνα. Είναι υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας και δουλεύει ως συντάκτης στα επιστημονικά περιοδικά «Sensate: Journal for Experiments in Critical Media Practice», «LivingMaps Review: Journal for theory and practice in critical cartography» και «Entanglements: Experiments in Multimodal Ethnography».


Χρήστος Λάσκος

Χρήστος Λάσκος

Ο Χρήστος Λάσκος διδάσκει φυσική στη μέση εκπαίδευση, είναι διδάκτορας του Τμήματος Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και οικονομολόγος.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Χωρίς Επιστροφή και 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) (ΚΨΜ 2011 και 2012), του βιβλίου Κρίση και αριστερή πολιτική (Νήσος 2014) και συνεπιμελητής του βιβλίου Το Όχι που έγινε Ναι (με τον Δημοσθένη Παπαδάτο) (ΚΨΜ 2016). Κριτικές του δημοσιεύονται στο ένθετο Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής.


Χριστιάνα Μόσχου

Η Χριστιάνα Μόσχου εργάζεται ως θεατρολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας Θεατρική Αγωγή σε μαθητές με αναπηρία και Θέατρο του Καταπιεσμένου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Μοντέρνοι Καιροί. Παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ του του Universidad Veracruzana και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή της αφορά στη Δημοκρατική Εκπαίδευση μέσω του Κοινωνικού Θεάτρου.

Στην καλλιτεχνική δουλειά της, το βίωμα, το δράμα και το θέατρο αποτέλεσαν το μέσο για να εκφραστεί η κοινωνική αλληλεγγύη, η ευαισθητοποίηση, η αντίσταση και η διεκδίκηση. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κοινωνικού θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό, το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις είναι η εντοπιότητα και η γυναικεία αφήγηση.


Χρίστος Μάης

Χρίστος Μάης

Ο Χρίστος Μάης είναι υποψήφιος διδάκτορας πολιτισμικής ιστορίας και σπουδών βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις «Προλεταριακή Σημαία» και «Εκτός των Τειχών», κυρίως ως μεταφραστής, και έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα έντυπα (Προλεταριακή
Σημαία, Αντίθεση, Πριν, Δρόμος της Αριστεράς, Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου και Έρευνας, Σύγχρονα Θέματα, ΥΦΕΝ) και ιστολόγια, μεταξύ άλλων και για θέματα βιβλίου.