Επίκαιρα Τεύχος #13

Βιβλιοπαραγωγή 2021: Αυτά που διαβάσαμε και αυτά που θέλουμε να διαβάσουμε

Η πύλη του ήλιου / Μια γυναίκα απολογείται / Η όμορφη Κασσάνδρα και άλλα νεανικά γραπτά / Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου / Προλετκούλτ / Ελαττωματικό αγόρι / When we cease to understand the world / Αμίαντος / Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι. / Άρης / Καχάμπρε / Κατάλογος Απολεσθέντων / Ορατή σαν αόρατη / Ενδεχόμενα τοπία / Η ομορφιά των όπλων μας / Γεωγραφίες της απουσίας / Ζώδια / Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε; / Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου / Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά / Η ελληνική επανάσταση (Μark Mazower) / Το 1821 ως επανάσταση / Τα ρυάκια που έγιναν ποταμός / Οδοιπορικό Θεσσαλονίκης / Το πολιτικό / Λαός δίχως εξουσία / Για την κρίση του μαρξισμού / Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική / Κεφάλαιο και ιδεολογία / Η Κανονικοποίηση του Ακροδεξιού Λόγου στην Ελλάδα / Όπλα Μαθημαζικής Καταστροφής / Είμαστε οι απελευθερωτές μας / Το πλοίο του  Κ.Π. Καβάφη / Γυναίκες στο κουρδικό κίνηµα / Υγεία, καύλα και επανάσταση / Πολιτικές της συγγένειας / «Άξια» και «ανάξια» ζωή / Μέσα από τις λέξεις

Σε ένα εκδοτικό τοπίο όπου νέοι τίτλοι κυκλοφορούν κάθε εβδομάδα, μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού νιώθει, μερικές φορές μάλιστα και έντονα, πως δεν ξέρει τι να πρωτοδιαβάσει. Η Συντακτική Επιτροπή των Marginalia λοιπόν σας προτείνει βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2021· βιβλία τα οποία είτε διαβάσαμε ήδη και μας άρεσαν πολύ είτε μας τράβηξαν την προσοχή και θέλουμε να τα διαβάσουμε. Ελπίζουμε να τα βρείτε κι εσείς ενδιαφέροντα. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, κάποια από αυτά τα έχουμε παρουσιάσει ήδη στα Marginalia, ενώ άλλα θα τα παρουσιάσουμε στο προσεχές μέλλον.    

ΥΓ. Κάνοντας κλικ στo εξώφυλλo του κάθε βιβλίου θα οδηγηθείτε στη σελίδα του στη biblionet.gr ή στον εκδοτικό του οίκο (όταν υπάρχει σχετική καταχώρηση).


 

πεζογραφία


Η πύλη του ήλιου, Ελιάς Χούρι (μετάφραση Ελένη Καπετανάκη)

Ο Ελιάς Χούρι με αυτό το βιβλίο μας προσφέρει με επική πνοή ιστορίες καθηλωτικές και συγκινητικές, ζωντανεύει την πορεία και αναδεικνύει τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού. Αυτό είναι το «Μεγάλο Παλαιστινιακό Μυθιστόρημα», μεταφρασμένο αριστουργηματικά από την Ελένη Καπετανάκη. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 


Μια γυναίκα απολογείται, Μαρία Λούκα

Το “Μια γυναίκα απολογείται” είναι μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Γυναικών σε αέναη απολογία στο δικαστήριο της πατριαρχίας οι οποίες αρθρώνουν τη φωνή τους ώστε να σταματήσει κάποτε η κοινωνία να αντιστρέφει τις ευθύνες και να ενοχοποιεί τα θύματα. Από τις εκδόσεις Τόπος.

 


Η όμορφη Κασσάνδρα και άλλα νεανικά γραπτά, Τζέιν Ώστιν (συλλογική μετάφραση)

Εφηβικά λογοτεχνικά κείμενα της Τζέην Ώστιν· γκροτέσκες φαρσικές καταστάσεις, μαύρο χιούμορ και ανατρεπτικά γυναικεία πορτραίτα, ηρωίδες που επιδεικνύουν ανάρμοστη, απρεπή, ακόμη και παραβατική συμπεριφορά στα πλαίσια της «καλής κοινωνίας» της γεωργιανής εποχής, όπου κυριαρχούν η υποκρισία, η ματαιοδοξία, η ζηλοφθονία και η ρηχότητα. Από τις εκδόσεις Ars Nocturna.

 


Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου, Ούρσουλα Λε Γκεν (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής)

Για πρώτη φορά στα ελληνικά η σημαντικότερη συλλογή διηγημάτων της Ούρσουλα Λε Γκεν. Συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το κλασικό Αυτοί που φεύγουν από το Ομελάς, το Τη μέρα πριν από την επανάσταση, προοίμιο του Αναρχικού των δύο κόσμων και ο Κανόνας των ονομάτων, η κοσμογονία του φανταστικού κόσμου της Γαιοθάλασσας. Από τις εκδόσεις Αίολος.

 


Προλετκούλτ, Wu Ming (μετάφραση Άννα Γρίβα)

Οι Wu Ming μας προσφέρουν άλλο ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ενώ οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της δέκατης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι σε εξέλιξη και η αναμέτρηση μεταξύ του Στάλιν και των αντιπάλων του πλησιάζει, ο συγγραφέας του περίφημου «Κόκκινου πλανήτη» δέχεται επίσκεψη από έναν χαρακτήρα που φαίνεται να έχει βγει κατευθείαν από τις σελίδες του έργου του. Από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.

 


Ελαττωματικό αγόρι, Sam Albatros

O queer ποιητής Sam Albatros, γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα  στο οποίο περιγράφει στιγμιότυπα από τη ζωή ενός παιδιού δημοτικού σε επαρχιακή-ομοφοβική πόλη της ελλάδας. Ο συγγραφέας προσπαθεί μέσα στο σκοτάδι να βρει την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 


When we cease to understand the world, Benjamin Labadut

Πρόκειται, αν μας επιτρέπεται ο νεολογισμός, για ένα «επιστημονικό μυθιστόρημα», ένα λογοτεχνικό ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης νόησης, στις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας και στους πρωταγωνιστές τους. Από τις εκδόσεις Penguin Random House (δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά).

 


Αμίαντος – μια εργατική ιστορία, Αλμπέρτο Προυνέτι (μετάφραση Βαγγέλης Ζήκος)

Η ιστορία της επαγγελματικής ζωής του πατέρα του συγγραφέα, μετακινούμενου μεταλλεργάτη (’70-’90), ο οποίος πέθανε από καρκίνο που του προκάλεσε ο αμίαντος και άλλες τοξικές ουσίες στην εργασία του. Εξαιρετικό τόσο ως ντοκουμέντο, όσο και ως λογοτεχνικό κείμενο. Από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Εδώ η κριτική για το βιβλίο στα Marginalia από τον Αντώνη Γαζάκη.

 


Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι., Γιάννης Μόσχος

Ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που κινείται ανάμεσα στη Θεσσαλία του 1975 και την Αθήνα της δικτατορίας. Ένας παραγκωνισμένος υπομοίραρχος αναλαμβάνει μια υπόθεση δολοφονίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα χρόνια της χούντας. Από τις εκδόσεις Τόπος. Εδώ η συνέντευξη του συγγραφέα για το βιβλίο στα Marginalia.

 


Άρης, Μιχάλης Μακρόπουλος – Ελένη Κοφτερού

Ερευνητής στον Άρη (τα γράμματά του γράφει ο Μ. Μακρόπουλος) επικοινωνεί με τη σύντροφό του (Ελένη Κοφτερού) στη Γη· τα μηνύματά τους, ύμνος στη ζωή και συνάμα βύθιση στη μοναξιά, αναδεικνύουν τη δύναμη των λέξεων. Από τις εκδόσεις Κίχλη.

 


Καχάμπρε, Αρμάντε Ρομέρο (μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα)

Ένα πυρετικό μυθιστόρημα μυστηρίου που διαδραματίζεται στα ποτάμια της τροπικής Κολομβίας· με αφορμή τη δολοφονία μιας όμορφης οστρακοσυλλέκτριας ο έρωτας και οι ταξικές και φυλετικές αντιθέσεις μπλέκουν με τις δεισιδαιμονίες των κοινοτήτων με αφρικανικές ρίζες. Από τις εκδόσεις Τόπος.

 


Κατάλογος Απολεσθέντων, Γιούντιτ Σαλάνσκυ (μετάφραση Γιάννης Καλλιφατίδης)

Η Γερμανίδα Γιούντιτ Σαλάνσκυ στα διηγήματα της συλλογής αναζητά, με αφορμή 12 απολεσθέντα αντικείμενα, αυτό που μένει πίσω όταν χάνεται κάτι. Εξαιρετική σκληρόδετη έκδοση που διατηρεί την τυπογραφία του πρωτότυπου. Από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 


Όσα επιστρέφουν από τη θάλασσα, Πάνος Τσερόλας

Ο Πάνος Τσερόλας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον κινηματογράφο, τον χρόνο, το τυχαίο και την τύχη, για πράγματα που συνέβησαν στην πρόσφατη ελληνική ιστορία (2004 – 2015) και για όσα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στις ζωές των ηρώων του, αν κάτι ήταν κάθε φορά διαφορετικό. Από τις εκδόσεις Κέδρος.

 


Ορατή σαν αόρατη, Ζυράννα Ζατέλη

Το πολυαναμενόμενο τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους».  Η Ζατέλη, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες μυθιστοριογράφους, ολοκληρώνει (;) την ιστορία της Λεύκας και μιλά για την ίδια τη γραφή και τη δημιουργία. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

 

 

ποίηση


Ενδεχόμενα τοπία, Δανάη Σιώζιου

«Υπάρχει ένας κήπος, αλλά δεν προεκτείνεται/ υπάρχει μια σκάλα, αλλά καμία αλλαγή ύψους»

Το δεύτερο ατομικό ποιητικό βιβλίο της Δανάης Σιώζιου αποτελεί μια περιπλάνηση σε ενδεχόμενα τοπία και ανθρωπογεωγραφίες. Από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 


Η ομορφιά των όπλων μας, Θωμάς Τσαλαπάτης

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης στην καινούργια ποιητική του συλλογή παρουσιάζει μία σημαντική τεχνοτροπική ποικιλία, επιστρατεύοντας τη μυθοπλαστική ικανότητα των προηγούμενων βιβλίων του και αναμιγνύοντας αληθινές ιστορίες, προσωπικά βιώματα, χιούμορ και στοχασμό πάνω στην ποίηση. Από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 

 


Γεωγραφίες της απουσίας, Σωτήρης Λυκουργιώτης

Στη νέα ποιητική συλλογή του Σωτήρη Λυκουργιώτη μια ολόκληρη εποχή, η δική μας, ξεπηδά μέσα από στίχους για γερασμένα σπίτια, προσόψεις διατηρητέων κτιρίων, γεωγραφικές σημειώσεις και συντεταγμένες. Από τις συνεργατικές εκδόσεις Κουρσάλ. Εδώ η κριτική της ποιητικής συλλογής στα Marginalia από τη Γιάννα Στεργίου.

 


Ζώδια, Ε.κάτη

Ένα φανζίν που κυκλοφορεί χέρι με χέρι, μια φεμινιστική οικειοποίηση της ζωδιακής κουλτούρας, μια τρυφερή ποιητική συλλογή που αντλεί από τα βάθη της Εκάτης και τον πλούτο της καθημερινής αναμέτρησής της με ανθρώπους και αντικείμενα. Φανζίν Μπαταρία – αυτοτροφοδοτούμενη εκδοτική ενέργεια από άβολα σχήματα.

 

ιστορία


Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε;, Αιμιλία Σαλβάνου

Το βιβλίο με πρωτότυπο τρόπο συζητά  τους τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε με την ιστορία αμφισβητώντας την διαδεδομένη άποψη ότι η  ιστορία  είναι μόνο η γνώση για το τι έγινε στο παρελθόν. Συζητώντας για τις διαφορετικές σχέσεις μας με το παρελθόν, το βιβλίο προτείνει να αναδιατάξουμε τον τρόπο που τις σκεφτόμαστε και να τις δούμε στη δυναμική τους σύνθεση. Από τις εκδόσεις Ασίνη.


Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου – Η δυναμική της μνήμης, Τασούλα Βερβενιώτη

Ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να περιγράψει τον σημαντικό ρόλο των αμάχων, και κυρίως των αγροτών, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.Ο συνδυασμός της μελέτης των αρχειακών πηγών και των προφορικών μαρτυριών αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τόμου. Από τις εκδόσεις Κουκκίδα.

 

 


Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά – Από τον φασισμό στον μεταφασισμό. Η δημοκρατία απέναντι στη νέα Ακροδεξιά, Κωστής Παπαϊωάννου

Να μιλήσουμε για την Ακροδεξιά σαν να διηγούμαστε μια άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά. Να αναζητήσουμε απαντήσεις, να πάμε μπρος και πίσω στον χρόνο και στον χώρο, να κοιτάξουμε τα μάτια των ανθρώπων, να αντικρίσουμε τις ζοφερές όψεις της βίας. Να δούμε το σήμερα υπό το φως που δίνει η γνώση τού χθες, κι αντίστροφα. Από τις εκδόσεις Πόλις.

 


Η ελληνική επανάσταση, Μark Mazower (μετάφραση Κώστας Κουρεμένος, επιμέλεια Κώστας Λιβιεράτος)

Πολύ ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη μονογραφία, η οποία αναδεικνύει την ιδιαίτερη πρωτοτυπία της ελληνικής επανάστασης εντός του ιστορικού πλαισίου της εποχής, χωρίς να καταφεύγει σε απλουστευτικά σχήματα ή ρομαντισμούς. Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

 

 


Το 1821 ως επανάσταση – Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε, Δημήτρης Παπανικολόπουλος

Εμβριθής ανάλυση του ιστορικού υλικού με τη βοήθεια της σύγχρονης θεωρίας των επαναστάσεων και των κοινωνικών κινημάτων. Οι ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκαν οι επαναστάτες, οι απειλές που τους κινητοποιούσαν, οι ταυτοτικές παράμετροι της δράσης τους, ο λόγος και τα συναισθήματά τους, η οργάνωση και η ηγεσία τους, οι πόροι και το ρεπερτόριο δράσης τους. Από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

 


Τα ρυάκια που έγιναν ποταμός – Η κοινωνία πολιτών στη δικτατορία των συνταγματαρχών, Γιώργος Τσιρίδης

Το βιβλίο αυτό δεν επιχειρεί μια ιστοριογραφική προσέγγιση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Πρόκειται περισσότερο για ένα υβρίδιο με αναφορές στην πολιτική επιστήμη, την ιστορία και την κοινωνιολογία, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των συλλογικών φορέων σε αυτό που αποκαλούμε «αντίσταση» κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

 


Οδοιπορικό Θεσσαλονίκης – Περπάτημα στην πόλη αλλιώς, Σάκης Σερέφας

Ο Σάκης Σερέφας ξεδιπλώνει το οδοιπορικό του σε μια σειρά μικρών κειμένων γύρω από σημεία ιστορικού ή προσωπικού ενδιαφέροντος στη θεσσαλονίκη. Μνήμες, εικόνες, μυρωδιές, ήχοι, ακόμη και αγγίγματα σε αυτή τη διαδρομή, δίνουν την αφορμή για κάθε κείμενο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

πολιτική θεωρία


Το πολιτικό – σύγχρονοι στοχασμοί, Αλέξανδρος Κιουπκιολής

Στόχος του τόμου είναι να καταγράψει και να φωτίσει την ποικιλομορφία και τη σχετική απροσδιοριστία του πολιτικού, να εμπλουτίσει την πολιτική φαντασία εισάγοντας ειδικότερα παραδείγματα σχημάτων πολιτικής σκέψης και δράσης που αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους, να προτείνει και να στοιχειοθετήσει μια ιδιαίτερη ανασυγκρότηση του πολιτικού, αντλώντας την από τις πιο διαφορετικές εννοιολογήσεις του. Από τις εκδόσεις Έρμα.

 


Λαός δίχως εξουσία – Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού, Τόμας Φρανκ (μετάφραση Αντώνης Γαλανόπουλος, πρόλογος Γιάννης Σταυρακάκης)

Στην πιο πρόσφατη αποκρυπτογράφηση της αμερικανικής πολιτικής ζωής, ο Φρανκ παρακολουθεί την ιστορία των μαζικών δημοκρατικών κινημάτων μέσα από τις κοινωνικές αναταραχές του περασμένου αιώνα, αποκαλύπτοντας μια δύναμη διαφωτισμού και απελευθέρωσης – την ουσία της ίδιας της δημοκρατίας. Από τις εκδόσεις Εκκρεμές.

 


Για την κρίση του μαρξισμού, Louis Althusser (μετάφραση Τάσος Μπέτζελος)

Τα κείμενα του τόμου αυτού συγκροτούν το βασικό σώμα των δημόσιων παρεμβάσεων του Αλτουσέρ για την κρίση του μαρξισμού, ορίζοντας την προβληματική της όπως την ανέδειξε ο ίδιος τη διετία 1976-78. Πρόκειται για κείμενα που προκάλεσαν έκτοτε σημαντική πολιτική και θεωρητική αντιπαράθεση με διακύβευμα τη φύση του μαρξισμού και τη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος. Από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής. Εδώ η κριτική του τόμου στα Marginalia από τον Νίκο Νικήσιανη.


Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική – Προς μια ριζοσπαστική δημοκρατική πολιτική, Ernesto Laclau – Chantal Mouffe (μετάφραση Αντώνης Γαλανόπουλος, επιμέλεια Αλέξανδρος Κιουπκιολής)

Το βιβλίο, που συνιστά το κορυφαίο θεωρητικό έργο των Λακλάου και Μουφ ξεκινά και στη συνέχεια περιγράφει την πολιτικη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την γκραμσιανή έννοια.  Οι ιδέες του βιβλίου συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις θεωρητικές και πολιτικές συζητήσεις διεθνώς και επηρεάζουν τα πεδία της ανάλυσης λόγου, της δημοκρατικής θεωρίας, της θεωρίας των κοινωνικών κινημάτων και ευρύτερα τις πολιτισμικές σπουδές. Από τις εκδόσεις Επέκεινα.

 


Κεφάλαιο και ιδεολογία, Thomas Piketty (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου)

O Piketty επιχειρεί να αναδείξει τις αντιφάσεις του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου λόγου και να δώσει μια πιο πολιτική διάσταση στην ανάλυση που παρουσίασε στο προηγούμενο βιβλίο του Το Κεφάλαιο τον 21 Αιώνα, το οποίο τάραξε τα νερά στο πεδίο της πολιτικής οικονομίας και αναδείχθηκε σε διεθνές best seller. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

 


Η Κανονικοποίηση του Ακροδεξιού Λόγου στην Ελλάδα – Φύλο, ΜΜΕ, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία, Συλλογικός τόμος (επιμέλεια Ρ. Βασιλάκη – Γ.Σουβλής)

Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου, τόσο από επίσημους θεσμούς του ελληνικού κράτους όσο και από την κοινωνία των πολιτών.Η ιδιαιτερότητά της συνίσταται στο ότι σημείο αναφοράς είναι οι ίδιοι οι λόγοι των ανθρώπων που στελεχώνουν τους υπό εξέταση θεσμούς. Από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 


Όπλα Μαθημαζικής Καταστροφής. Πώς τα μεγάλα δεδομένα αυξάνουν την ανισότητα και απειλούν τη δημοκρατία, Cathy O’ Neil (μετάφραση Παναγιώτης Δρεπανιώτης)

Το βιβλίο αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού. Η συγγραφέας αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα των μαθηματικών μοντέλων και των κοινωνικών εφαρμογών τους, αλλά και το γεγονός ότι ως εργαλεία τιμωρίας και αφαίρεσης δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν εφιαλτικά. Από τις εκδόσεις Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 

 

δοκίμιο


Είμαστε οι απελευθερωτές μας – Κείμενα της φυλακής για το μαύρο κίνημα, Muntaquim, Jalil Abdul, (μετάφραση Χρίστος Μάης, επιμέλεια Θανάσης Λάγιος)

Ένα πολιτικό και συνάμα αυτοβιογραφικό ταξίδι στη ζωή ενός μαύρου επαναστάτη, ο οποίος ριζοσπαστικο­ποιήθηκε στα μαθητικά του χρόνια, έγινε Μαύρος Πάνθηρας στα 16 του και μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού (BLA) στα 18 του, φυλακίστηκε στα 20 του και πέρασε σχεδόν μισό αιώνα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ. Επίμετρο του Ντορούμπα μπιν Ουαχάντ, πρώην στελέχους του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και συνιδρυτή του BLA. Από τις εκδόσεις Ψηφίδες.

 


Το πλοίο του  Κ.Π. Καβάφη, Βασίλης Λαδάς

Ο Βασίλης Λαδάς επιχειρεί ένα περιπετειώδες, βασανιστικό και ονειρικό ταξίδι αυτογνωσίας, ρίχνοντας συνάμα μια πλάγια ματιά στην ποίηση του Καβάφη, με αφορμή το μονόφυλλο ενός ποιήματος τού Αλεξανδρινού. Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Εδώ η κριτική του βιβλίου στα Marginalia από τον Σωτήρη Λυκουργιώτη.

 

κοινωνιολογία – ανθρωπολογία – εθνογραφία


Γυναίκες στο κουρδικό κίνηµα: Μητέρες, συντρόφισσες, θεές, Χαντάν Τσαγλαγιάν (Handan Çağlayan), Φωτεινή Τσιμπιρίδου (πρόλογος)

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ιστορική καταγραφή της πολιτικοποίησης των Κουρδισσών στην Τουρκία. Η Τσαγλαγιάν µε αυτοεθνογραφική διάθεση και υπό το πρίσµα της φεµινιστικής κριτικής προσφέρει πολύτιµες µαρτυρίες για την ιστορία του κουρδικού κινήµατος. Από τις εκδόσεις Redmarks.

 


Υγεία, καύλα και επανάσταση, Συλλογικό έργο (επιμέλεια Δήμητρα Τζανάκη)

Το σύνθημα «Υγεία, Καύλα και Επανάσταση» γράφτηκε στους τοίχους της Αθήνας το 2008 και έγινε τίτλος σε αυτό τον συλλογικό τόμο, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν ρωγμές στις ρατσιστικές, σεξιστικές, αποικιοκρατικές, ταξικές και ευγονικές ερμηνείες που η εξουσία έχει μετατρέψει εδώ και δυο αιώνες σε καθεστώς αλήθειας. Από τις εκδόσεις Ασίνη.

 


Πολιτικές της συγγένειας – Η υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα, Ειρήνη Παπαδάκη

Αυτή η εθνογραφική μελέτη για την υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα εστιάζει στους πολιτισμικούς, νομικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους κάποια άτομα γίνονται γονείς παιδιού τη στιγμή που κάποια άλλα χάνουν τη γονεϊκή τους ιδιότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα συγγενειακά σενάρια. Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

 


«Άξια» και «ανάξια» ζωή – Ευγονική, Εκφυλισμός, Βιοπολιτική: Ο γιατρός στο ρόλο του κοινωνικού θεραπευτή και του εθνικού αναμορφωτήΓιώργος Κόκκινος

Μια ιστορική ανασκόπηση ενός παραγνωρισμένου ζητήματος που μας δίνει τα εργαλεία για να σταθούμε απέναντι στα εφιαλτικά σενάρια ανθρωπομετρίας, αναδεικνύοντας καθετί που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταπίεσης μέσα από αυτά. Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Εδώ η κριτική του βιβλίου στα Marginalia από τη Δήμητρα Τζανάκη.

 

γλωσσολογία


Μέσα από τις λέξεις, Φοίβος Παναγιωτίδης

Ένα απολαυστικό εκλαϊκευτικό βιβλίο από τον γλωσσολόγο Φοίβο Παναγιωτίδη που, με βάση τη γραμματική των λέξεων, διαλύει επίμονους γλωσσικούς μύθους και βεβαιότητες. Επιστήμη της γλωσσολογίας και εύστοχο χιούμορ σε απόλυτη ισορροπία. Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.


Τα κείμενα των μελών της Συντακτικής Επιτροπής, καθώς και την ανάρτηση, επιμελήθηκε ο Αντώνης Γαζάκης.

 

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή και διανομή του άρθρου σύμφωνα με τους όρους της άδειας Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Σχετικά με τον συντάκτη

Marginalia Σημειώσεις στο περιθώριο

Κάθε μήνα, το Marginalia αναζητά την ύλη του στα σημεία συνάντησης πολιτικής, επιστημών και πολιτιστικής παραγωγής. Σε όσα μας ενδιαφέρουν από κριτική σκοπιά. Και σε όσα απλά μας συγκινούν.

Προσθέστε σχόλιο

Πατήστε εδώ για να σχολιάσετε

Secured By miniOrange