- Marginalia - https://marginalia.gr -

Marginalia #02 – Παρουσίαση δεύτερου τεύχους

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia – Σημειώσεις στο περιθώριο διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα ζωής και μπαίνει φουριόζικα στην Άνοιξη. Ένα περιοδικό αφιερωμένο στο βιβλίο, την πολιτική και τον πολιτισμό που μπορείτε να ξεφυλλίσετε στην αρχική μας σελίδα [1].

Στο δεύτερο τεύχος θα βρείτε, πρώτα απ’ όλα, ένα αφιέρωμα «χωρίς όνομα» [2] για το Μακεδονικό στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς συγγραφείς (Βλασόπουλος [3], Καράβας [4], Κολοβός [5], Κωστόπουλος [6], Σταματόπουλος [7], Στουραΐτης [8], Χασιώτης [9]), γράφει και ο Alek Atevik [10], συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του κόμματος Levica. Σκελετοί στα ντουλάπια, μύθοι, ιστορία και ιστορίες, για ένα θέμα που βρέθηκε για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αυτό, μεταξύ άλλων, απασχολεί και το τρέχον σημείωμα της σύνταξης [11].

Η ιστορία των στρατοπέδων και οι ταυτίσεις ή μη των διαφορετικών βιωμάτων στρατοπεδικού εγκλεισμού στον εικοστό αιώνα περιλαμβάνονται επίσης στην προβληματική του δεύτερου τεύχους. Ο Δημοσθένης Παπαδάτος και ο Στέλιος Χρονόπουλος συνομιλούν με την ιστορικό της Αντίστασης Οντέτ Βαρών-Βασάρ [12], σε μια συνέντευξη για τα στρατόπεδα, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γραφή. Η Ρεβέκκα Πεσσάχ, μεταφράστρια του Βίκτορ Σερζ, μιλά για τον Ρώσο συγγραφέα, την ελπίδα και την εξέγερση [13], ενώ η Κλεονίκη Αλεξοπούλου μοιράζεται ένα απόσπασμα από τη συγκλονιστική μαρτυρία του παππού της από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης [14].

Στην Κριτική -βιβλίων και ιδεών- μπορείτε να διαβάσετε για τον Καντ, τον Φουκώ και την ΤΙΝΑ [15], για το βιβλίο του Σερζ «Χρόνια δίχως έλεος» [16], για ένα, ακυκλοφόρητο ακόμη στην Ελλάδα, λατινοαμερικάνικο πολιτικό graphic novel [17], για το εμβληματικό βιβλίο του Νικόλαους Βάξμαν σχετικά με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης [18], για το δεύτερο μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου [19], καθώς και για το πρόσφατο βιβλίο του Νίκου Κουραχάνη που ασχολείται με τις κοινωνικές πολιτικές στέγασης στην Ελλάδα [20].

Στις ηλεκτρονικές σελίδες του Marginalia μπορείτε να δείτε επίσης το σκίτσο του μήνα, με την υπογραφή του αγαπημένου μας Τάσου Αναστασίου [21]. Στο φωτό ζουρνάλ [22] της Πηνελόπης Πετσίνη οι Αλέξης Οικονομίδης, Ιάσονας Χανδρινός και Ελεάνα Γιαλούρη σχολιάζουν μία από τις πρώτες φωτογραφίες που απεικονίζουν επιζώντες των γερμανικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Στο τεύχος φιλοξενούνται επίσης ποιήματα της Ειρήνης Συνοδινού [23], παρέα με ένα ποίημα του Μάρκου Μέσκου για τη μακεδονική γη [24]. Η στήλη της Μουσικής [25] συνοδεύει αυτόν τον μήνα τα Ψηφιακά Προϊόντα [26] στη διερεύνηση του ψηφιακού κόσμου. Το Παλαιοβιβλιοπωλείο [27] συναντιέται με την προβληματική για τα στρατόπεδα και οι Σημειώσεις της Μεταφράστριας [28] με μια όμορφη και δύσκολη ισπανική λέξη, ενώ οι μάγοι γιατροί του Ψυ [29] συνομιλούν με τη μαγική ταινία της χρονιάς που παρουσιάζεται στη στήλη του Κινηματογράφου [30].

Επίκαιρα θέματα για τους πλειστηριασμούς [31], την Novartis [32], το ιδεολόγημα των ΜΚΟ [33] και το διαρκώς βαλλόμενο δικαίωμα στην απεργία [34], βρίσκονται επίσης στην πρώτη σελίδα του Marginalia, ενώ ζητήματα Βιβλιοπολιτικής σχολιάζει σε αυτό το τεύχος ο Λουκάς Αξελός [35].
Εδώ [36] μπορείτε να βρείτε όλους-ες τους συντελεστές του εγχειρήματος.
Καλή ανάγνωση, με πολλές σημειώσεις στο περιθώριο!