Alek Atevik
O Alek Atevik είναι συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του κόμματος Levica, εκδότης της εφημερίδας Nova Iskra και διαχειριστής του ιστότοπου της μαρξιστικής οργάνωσης Crveni.
Ankica Čakardić
Η Ankica Čakardić (Κροατία) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του τομέα Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Φύλου στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η κοινωνική φιλοσοφία, ο μαρξισμός, η μαρξιστική-φεμινιστική και λουξεμπουργκιανή κριτική της πολιτικής οικονομίας, και η ιστορία των γυναικείων αγώνων στη Γιουγκοσλαβία. Έχει επιμεληθεί δύο βιβλία με θέμα τη φεμινιστική επιστημολογία (στα κροατικά) κι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη συγγραφή ενός βιβλίου για την κοινωνική ιστορία του καπιταλισμού και τη μαρξιστική κριτική της σκέψης του Χομπς και του Λοκ. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των Απάντων της Ρόζα Λούξεμπουργκ. Είναι φεμινίστρια και σοσιαλίστρια ακτιβίστρια.
Anton Jäger
Ο Anton Jäger είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Beatriz Santos
H Beatriz Santos είναι νομικός, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Εργατικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και υποψήφια διδάκτορας Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από τα τέλη του 2019 είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Διεπιστημονικών Μελετών, Κριτική και Καπιταλισμός (LEICC) με έδρα το Ρίο ενώ παράλληλα εργάζεται ως νομικός σύμβουλος και δικηγόρος συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων.
Bini Adamczak
Η Bini Adamczak (Μπίνι Αντάμτσακ) είναι ακτιβίστρια και συγγραφέας. Εργάζεται πάνω στο θέμα των επαναστάσεων, της πολιτικής θεωρίας και των έμφυλων σχέσεων. Το βιβλίο της Κομμουνισμός. Μια μικρή ιστορία για το πώς θα αλλάξουν όλα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νήσος. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της Beziehungsweise Revolution. 1917, 1968 und kommende («Τρόπος Σχέσης Επανάσταση. 1917, 1968 και οι επερχόμενες», Suhrkamp) και το Der schönste Tag im Leben des Alexander Berkman («Η ομορφότερη μέρα της ζωής του Αλεξάντερ Μπέρκμαν», Edition Assemblage), ενώ το βιβλίο της Gestern Morgen. Über die Einsamkeit kommunistischer Gespenster und die Rekonstruktion der Zukunft («Χθες σήμερα. Για τη μοναξιά των κομμουνιστικών φαντασμάτων και την ανασυγκρότηση του μέλλοντος») θα εκδοθεί προσεχώς στα αγγλικά. Οι αναρτήσεις της είναι προσβάσιμες στο twitter και το instagram.
Bruno Gulli
Ο Bruno Gulli δουλεύει στο πεδίο της πολιτικής και κριτικής θεωρίας. Διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY) και φωτογραφίζει για ν' αντιμετωπίσει τον ίλιγγο της πραγματικότητας.
Dagmar Lorenz
H Dagmar Lorenz είναι ομότιμη καθηγήτρια Γερμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιου του Ιλινόι με κύριο πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος τη γερμανική και γερμανοεβραϊκή λογοτεχνική παραγωγή από τον ύστερο διαφωτισμό κι έπειτα. Είναι αντιπρόεδρος της αμερικανικής Kafka Society.
Darren Roso
Ο Darren Roso έχει συγγράψει μία υπό έκδοση διανοητική βιογραφία του Ντανιέλ Μπενσαΐντ με τίτλο "Daniel Bensaïd: From the Actuality of Revolution to the Melancholic Wager" (Brill 2019), καθώς κι ένα σχετικό κεφάλαιο στο υπό έκδοση "Handbook of Marxism and Post-Marxism" (Routledge 2019).
Jason Read
Ο Τζέισον Ρηντ (Jason Read) είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο University of Southern Maine των ΗΠΑ, ακτιβιστής και συγγραφέας. Διατηρεί το blog Unemployed Negativityόπου δημοσιεύει κείμενα φιλοσοφίας, πολιτικής, αλλά και κριτικές για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Jesse Amar
Ο Jesse Amar σπουδάζει φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Leonidas Rigas
Leonidas Rigas is a lawyer and works as an IP & Competition law lawyer in Munich.
Marcello Musto
Ο Marcello Musto είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο.
Mark Akkerman
O Mark Akkermann εργάζεται ως ερευνητής της οργάνωσης «Stop Wapenhandel», της ολλανδικής οργάνωσης ενάντια στο εμπόριο όπλων, και του «Transnational Institute». Θεωρείται εκ των κορυφαίων ερευνητών πάνω στη στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων και τη σχέση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών όπλων με τις πολιτικές συνοριακού ελέγχου και παρακολούθησης.
Michele Audin
Η Μισέλ Ωντέν (Michèle Audin) (Αλγέρι 1954) είναι Γαλλίδα μαθηματικός και συγγραφέας. Ως μαθηματικός ειδικεύεται στη συμπλεκτική γεωμετρία και κινείται στην κατεύθυνση του ιδρυτή αυτού του κλάδου της διαφορικής γεωμετρίας, σοβιετικού μαθηματικού μαθηματικού Βλαντιμίρ Ιγκόροβιτς Αρνόλντ και της θεωρίας του Ρενέ Τομ (René Thom). Δίδαξε στο Ινστιτούτο Προηγμένης Μαθηματικής Έρευνας (IRMA) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου από το 1987 έως το 2014. Αναπτύσσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια έντονη λογοτεχνική δραστηριότητα και έχει δημοσιεύσει επτά μυθιστορήματα. Από το 2009 είναι μέλος της ομάδας Oulipo, που ίδρυσε το 1960 ο Ρεϊμόν Κενό και της οποίας υπήρξαν μεταξύ άλλων μέλη ο Ίταλο Καλβίνο και ο Ζορζ Περέκ. Μελετά με πάθος την Κομμούνα του Παρισιού, στην οποία είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο το ιστολόγιό της macommunedeparis.com.
Portrait of Michele Audin (mathematician) 14/04/2017 ©MANTOVANI ©Gallimard via Leemage
Peter Constantine
Οι πιο πρόσφατες μεταφράσεις του στα αγγλικά περιλαμβάνουν έργα των Αυγουστίνου, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Ζαν Ζακ Ρουσό, Νικολό Μακιαβέλι, Νικολάι Γκόγκολ και Λέον Τολστόι. Έχει τιμηθεί με το βραβείο PΕΝ για τη μετάφραση διηγημάτων του Τόμας Μαν και με το Αμερικανικό Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης για τη μετάφραση διηγημάτων του Αντόν Τσέχοφ. Είναι διευθυντής του προγράμματος λογοτεχνικής μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και επικεφαλής του εκδοτικού οίκου World Poetry Books. Στην Ελλάδα, κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Τεφλόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα (τχ. 25) την παρουσίαση της αφρικάανς ποιήτριας Ilse van Staden. Το Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησε σε μετάφρασή του η ποιητική συλλογή Θέρισμα του Πολωνού ποιητή Grzegorz Kwiatkowski από τις εκδόσεις του περιοδικού Τεφλόν.
Richard Ledes
Ο Richard Ledes είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός και ζει στη Νέα Υόρκη· έχει γυρίσει μεταξύ άλλων τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ A Hole in One (2004), The Caller (2008), Fred Won’t Move Out (2012). Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ, No Human Is Illegal, αφορά τους πρόσφυγες που κρατούνται σήμερα στο νησί της Λέσβου.
Rui Gomes Coelho
Ο Rui Gomes Coelho είναι αρχαιολόγος και τον ενδιαφέρει η ιστορική αρχαιολογία και ο τρόπος που η υλικότητα, ο οπτικός πολιτισμός και η πολιτική διασταυρώνονται.
Svenja Huck
Η Svenja Huck σπουδάζει Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και μεταφράστρια, με επίκεντρο την τουρκική πολιτική και στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με τις μειονότητες και το εργατικό κίνημα.
The Marxist Feminist Collective
Η Μαρξιστική Φεμινιστική Κολεκτίβα αποτελείται από τις Τίθι Μπατατσαρία (Tithi Bhattacharya), Σβένια Μπρόμπεργκ (Svenja Bromberg), Άντζελα Δημητρακάκη (Angela Dimitrakaki), Σάρα Φάρρις (Sara Farris) και Σούζαν Φέργκιουσον (Susan Ferguson). Είμαστε διοργανώτριες του stream «Μαρξιστικός Φεμινισμός» στο ετήσιο συνέδριο του Λονδίνου Historical Materialism.
Αβραάμ Γεφυρόπουλος
Ο Αβραάμ Γεφυρόπουλο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής, στο Πάντειο. Κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει για ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, κριτικές ταινιών, ενώ συνεντεύξεις του με πρόσωπα από τη δημόσια σφαίρα, έχουν επίσης φιλοξενηθεί σε εναλλακτικά μέσα λόγου και άποψης. Στον ελεύθερο χρόνο του, αφιερώνεται στη συγγραφική δραστηριότητα.
Άγγελος Κοντογιάννης-Μάνδρος
Ο Άγγελος Κοντογιάννης-Μάνδρος είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης με εξειδίκευση στους τομείς της συγκριτικής πολιτικής και της εκλογικής κοινωνιολογίας. Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του εδράζεται και στο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας με έμφαση στη Θεωρία των Κοινωνικών Αναπαραστάσεων.
Άγγελος Χατζηνικολάου
Δάσκαλος, Δρ. ΠΤΔΕ ΑΠΘ. Από το 1989 δίδαξε σε περιοχές και καταυλισμούς Ρομά στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες. Εκπόνησε διδακτορικό με θέμα την εκπαίδευση παιδιών Ρομά: Αλφαβητισμός παιδιών Ρομά μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Από το 2000 εργάστηκε στο σχολείο του Δενδροποτάμου (Θεσ/νίκη) και από το 2002 λειτούργησε στο σχολείο τμήμα γραμματισμού εφήβων Ρομά και το απόγευμα τμήμα γραμματισμού ενηλίκων Ρομά, που δεν ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για απόκτηση απολυτηρίου δημοτικού. Έχει δημοσιεύσει περίπου 75 άρθρα σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά, σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
Αθανασία Μαρία Μπιτσαρά
Η Αθανασία Μαρία Μπιτσαρά είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης. Τα κύρια πεδία ενδιαφέροντός της είναι η Φιλοσοφία της Επιστήμης και η Πολιτική Φιλοσοφία. Είναι λάτρης του σινεμά και του θεάτρου.
Αιμιλία Βήλου
Η Αιμιλία Βήλου είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ και Πολιτική επιστήμη στο ΕΚΠΑ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η πολιτική των κομμουνιστικών κομμάτων, η μελέτη του ελληνικού κομματικού συστήματος και η κομμουνιστική κομματική ιστορία. Αγαπάει τη μυρωδιά της σοκολάτας και των παλιών βιβλίων.
Άκης Καπράνος
Ο Άκης Καπράνος είναι κριτικός κινηματογράφου, μουσικός και διοργανωτής μεταμεσονύχτιων προβολών στην Αθήνα.
Αλεξάνδρα Μούργου
Διδακτόρισσα πολιτισμικής γεωγραφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Université Paris 1 Panthéon – Sorbonne. Αρχιτεκτόνισσα Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές πολεοδομίας, αστικού σχεδιασμού και ιστορίας πόλης στην ENSA de Paris-La Villette σε συνεργασία με την EHESS. Έχει σπουδάσει επίσης κλασική και παραδοσιακή μουσική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν στην αστική, πολιτισμική και ιστορική γεωγραφία και ειδικότερα στις συνδέσεις μεταξύ (αστικού) χώρου και λαϊκής κουλτούρας και μουσικής, με ιδιαίτερη αγάπη για τις γειτονιές του Πειραιά. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα (ΕΜΠ, ΕΛΙΑΜΕΠ και Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών) και ως μουσικός στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος μελετάει το Αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA).
Αλέξης Μπένος
Ο Αλέξης Μπένος είναι γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής και διδάσκει Υγιεινή, Κοινωνική Ιατρική & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Μαζί με τον Αντώνη Κούτη, το 2017 μετέφρασαν το βιβλίο του Τζέφρι Ρόουζ «Η στρατηγική της προληπτικής Ιατρικής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
Αλέξης Οικονομίδης
Ο Αλέξης Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Πρώτη, Αναγνώστης, Η Αυγή, Η Ελλάδα Σήμερα, Αδέσμευτος Τύπος, metro ως πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος, σχολιαστής και επιτελικό στέλεχος. Μέλος της ιδρυτικής ομάδας του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, έχει εργαστεί επίσης στον Flash 9,61 και την ΕΡΑ1 και έχει συνεργαστεί με δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας. Συνεργάστηκε στη δημιουργία τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με θέμα την έρευνα στην Ελλάδα, τις δομές και τα προγράμματα διά βίου μάθησης, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Εργάστηκε, παράλληλα, στον χώρο της επικοινωνίας, στους τομείς της έρευνας και τεκμηρίωσης, ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
Άλκηστη Πρέπη
Η Άλκηστη Πρέπη είναι αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και υποψήφια διδάκτορας ΕΜΠ. Στη διατριβή της επικεντρώνεται κριτικά στην ανθεκτικότητα ως τη νέα στρατηγική διαχείρισης κινδύνου που
ενσωματώνει το νέο πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης και κοινωνικού ελέγχου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αστική κοινωνική γεωγραφία και συγκεκριμένα σε ζητήματα όπως
οι νεοφιλελεύθερες αναπτυξιακές πολιτικές και η διακυβέρνηση των πόλεων, η υφαρπαγή και η άνιση ανάπτυξη και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ παγκόσμιου Βορρά και Νότου.
Αναδημοσίευση
Το περιοδικό Μarginalia σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναδημοσιεύει κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων μετά από συνεννόηση με τους εκδότες/τις εκδότριες και τους/τις συγγραφείς ή μεταφράστριες/μεταφραστές τους.
Αναστασία Δεληγιάννη
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιστορία και Σημειολογία Λόγου και Εικόνας καθώς και Φωτογραφία στο Παρίσι και στο Δουβλίνο, και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα το παιδί στο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ. Παρακολούθησε σχετικά μαθήματα στο MoMA, το California Arts Institute και το ΕΚΠΑ, και συνεχίζει την επιμόρφωσή της στο ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» του Α.Π.Θ. (Τμήματα Καλών Τεχνών και Πολιτικών Επιστημών). Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες με διάφορους πληθυσμούς και είναι διαχειρίστρια ομάδων μελέτης στα κοινωνικά δίκτυα (πχ. No money, free honey για την κοινωνική αλληλεγγύη, Μοντερνισμός στη Θεσσαλονίκη, κα.). Ίδρυσε πρόσφατα τον εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο Oblik στη Θεσσαλονίκη.
Ανδρέας Αποστολίδης
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει συγγράψει πλήθος αστυνομικά μυθιστορήματα –Το χαμένο παιχνίδι, Το φάντασμα του μετρό, Λοβοτομή, Διαταραχές στα Μετέωρα, Είσαι ο Παπαδόπουλος!, Εγκλήματα στην πανσιόν Απόλλων κ.ά.– καθώς και τη συλλογή Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες (Άγρα, 1998). Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), της οποίας υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος, ενώ έχει συμμετάσχει με διηγήματα ή δοκίμιά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά μερικούς από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως ο Ρέυμοντ Τσάντλερ, ο Ντάσιελ Χάμμετ, η Πατρίτσια Χάισμιθ, ο Τζέιμς Ελρόυ και ο Φίλιπ Κερ. Τα εκτενή επίμετρα από τα οποία συνοδεύονται αυτές οι μεταφράσεις έχουν εκδοθεί στον συγκεντρωτικό τόμο Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος: Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του (Άγρα, 2009). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Το ντοκιμαντέρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα εθνικά πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία. Το τελευταίο του βιβλίο Μονομαχία στην Ιερά οδό κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Άγρα.
Ανδρονίκη Διαλέτη
Η Ανδρονίκη Διαλέτη διδάσκει Ιστορία της Πρώιμης Νεότερης Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή ιστορία, με έμφαση στον πρώιμο νεότερο ιταλικό χώρο, την ιστορία του φύλου και την ιστοριογραφία. Έχει συν-επιμεληθεί από κοινού με την Γλαύκη Γκότση και την Ελένη Φουρναράκη τον συλλογικό τόμο Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα, Αθήνα, Ασίνη, 2015 και είναι συν-συγγραφέας (με τους Γ. Πλακωτό και Α. Πούπου) του συνθετικού έργου Ιστορία της Βενετίας και της Βενετικής Αυτοκρατορίας: Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτισμός, Αθήνα, ΣΕΑΒ, 2015. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά (Τα Ιστορικά, Gender & History, The Historical Journal, Renaissance and Reformation, Genesis-Rivista della Società Italiana delle Storiche, Μνήμων κ.ά.). Είναι ιδρυτικό μέλος των «Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου» (Historians for Research in Women’s and Gender History) που αποτελεί την ελληνική Εθνική Επιτροπή της International Federation for Research in Women’s History (Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών).
Ανδρονίκη Τασιούλα
Η Ανδρονίκη Τασιούλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως μηχανικός. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρθρα και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά.
Άννα Καρακατσούλη
Η Άννα Καρακατσούλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό και Ιστορία του Βιβλίου, και συντονίζει την έκδοση του Άνω Κάτω Τελεία: Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση. Κυκλοφορούν οι μελέτες της Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011) και "Μαχητές της Ελευθερίας" και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016).
Άννα Μπουλογούρη
Η Άννα Μπουλογούρη είναι υπ. διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο
Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της αποτελεί η έννοια της
ισοελευθερίας του Ετιέν Μπαλιμπάρ. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του
Σεμιναρίου Φιλοσοφίας & Πολιτικής Θεωρίας Υποψήφιων Διδακτόρων &
Μεταπτυχιακών Φοιτητών.
Άντζελα Δημητρακάκη
Η Άντζελα Δημητρακάκη είναι συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το λογοτεχνικό της έργο περιλαμβάνει τη νουβέλα «Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού» (Εστία 2016, βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και βραβείο διηγήματος περιοδικού Ο Αναγνώστης) και τα μυθιστορήματα «Τίνα: Η ιστορία μιας ευθυγράμμισης» (Εστία 2019) «ΑΕΡΟΠΛΑΣΤ» (Εστία 2015), «Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα» (Εστία 2009), «Το Μανιφέστο της ήττας» (Εστία 2006) κ.ά. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στις φεμινιστικές και μαρξιστικές μεθοδολογίες. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα συλλογικά έργα, ενώ πλήθος άρθρων της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι Corresponding Editor του Historical Materialism: Research in Critical Marxist Theory και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Third Text. Στα ελληνικά, κυκλοφορεί η μελέτη της «Τέχνη και παγκοσμιοποίηση: Από το μεταμοντέρνο σημείο στη βιοπολιτική αρένα» (Εστία 2013).
Αντιφασιστικός Πολιτισμός
Ο Αντιφασιστικός Πολιτισμός ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 ως μία συλλογική πρωτοβουλία στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα ενάντια στο κοινωνικό μίσος, τους αποκλεισμούς και τις εξάρσεις σκοταδισμού που εκπροσωπούν οι νεο-φασιστικές αιμορραγίες του κοινωνικού ιστού. Στόχος μας είναι η αντιφασιστική αφύπνιση στον χώρο του πολιτισμού (τέχνη, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, θεωρία, παιδαγωγική, και αλλού) και ευρύτερα σε περιβάλλοντα δημόσιου διαλόγου.
Αντώνης Γαζάκης
Ο Αντώνης Γαζάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2000 και από το 2004 εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διαβάζει πολλή λογοτεχνία, και ενίοτε γράφει γι’ αυτή στο μπλογκ του μαζί με δικά του μικρολογοτεχνικά κείμενα, ενώ άρθρα του επί παντός επιστητού δημοσιεύονται επίσης στο alterthess.gr, στο thegreekcloud.com και αλλού. Ζει στη Θεσσαλονίκη και όταν δεν διαβάζει, παίζει θέατρο, κιθάρα, Civilization και διάφορα RPG ή βλέπει σειρές μυστηρίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος με το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής».
Αντώνης Μπαλασόπουλος
Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει Συγκριτική Λογοτεχνία στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ποίηση και διήγημα σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Έργα του στο χώρο της δημιουργικής γραφής είναι: Απ’ το μάτι της βελόνας. Αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων (εκτός εμπορίου, Galerie Astra, 2010), Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών (Galerie Astra, 2011), Πολλαπλότητες του Μηδενός (Σαιξπηρικόν, 2020), και, προσεχώς, Λευκό στο λευκό (Ενύπνιο, 2021) και Το βιβλίο των πλασμάτων (Σαιξπηρικόν, 2021).
Αντώνης Μπρούμας
Ο Αντώνης Μπρούμας είναι δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, ανεξάρτητος ερευνητής και ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα στη φιλοσοφία του δικαίου (Πανεπιστήμιου Αθηνών) καθώς και στο δίκαιο πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Πανεπιστήμιο Strathclyde, UK). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αντώνης Νταβανέλος
Ο Αντώνης Νταβανέλος είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Εργατική Αριστερά», της ιστοσελίδας R-project και των εκδόσεων Redmarks. Έχει διατελέσει Γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.
Αποστόλης Φωτιάδης
Ο Αποστόλης Φωτιάδης έχει παρακολουθήσει στενά διάφορα θέματα σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ. Έχει γράψει πολλά σχετικά άρθρα και δυο βιβλία μεγάλο μέρος των οποίων επεξεργάζεται το θέμα των Ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Εξουσίες εκτός ελέγχου, η μεταδημοκρατική παραμόρφωση της ΕΕ».
Απόστολος Καψάλης
Ο Απόστολος Καψάλης είναι νομικός-ερευνητής εργασιακών σχέσεων και διδάκτορας κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο αντικείμενο της Παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα: Εργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στη περίοδο της κρίσης (Τόπος, υπό έκδοση), ενώ επιστημονικά άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά ή διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στα γνωστικά πεδία, των εργασιακών σχέσεων, του εργατικού/συνδικαλισμού κινήματος, της μετανάστευσης, των διακρίσεων και του ρατσισμού. Στην ίδια θεματολογία πολιτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το έργο του Τζέιμς Τζόις για το οποίο έχει εκδώσει τρεις μελέτες, η πιο γνωστή από αυτές, το "Ulyssess: Οδηγός ανάγνωσης", έχει κάνει πολλαπλές εκδόσεις (1995, 2001, 2010). Τον Απρίλιο 2018 εκδόθηκε η κριτική / μεταφραστική ανάγνωση του συγγραφέα στο μεταθανάτιο έργο του Τζόις "Τζάκομο Τζόις". Τα τελευταία του μυθιστορήματα συγκροτούν την πολιτική / ιστορική "Τριλογία της συντροφικής ζωής": Η Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 2009), "Το Χαστουκόδεντρο" (Τόπος 2012) και το "Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού" (Τόπος 2016).
Αριάδνη Μοσχονά
Η Αριάδνη Μοσχονά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Φιλολογία. Από το 1999 είναι υπεύθυνη παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις Κέδρος, ενώ παράλληλα μεταφράζει βιβλία.
Βαγγέλης Κουμαριανός
Ο Βαγγέλης Κουμαριανός έχει αρθρογραφήσει και γράψει βιβλιοκριτικές στα Ενθέματα της Αυγής, την Εποχή, το Δελτίο Θυέλλης και το Red Notebook. Η επαγγελματική και η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα Διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Βάλια Τσιριγώτη
Η Βάλια Tσιριγώτη γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου εργάζεται. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά. Είναι Ψυχοκοινωνιολόγος με ειδίκευση στον Πολιτισμό και τη Συναισθηματική Αγωγή μέσω της Τέχνης και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με έμφαση στην κοινωνική επανένταξη και στα ζητήματα φύλου.
Βάσια Λέκκα
Η Βάσια Λέκκα είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Editor-in-Chief στο European Journal for the History of Medicine and Health. Έχει διδάξει επί σειρά ετών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο της βιβλίο, μαζί με τους Θ. Λάγιο και Γ. Πανουτσόπουλο, είναι το Borders, Bodies and Narratives of Crisis in Europe (New York: Palgrave Macmillan, 2018).
Βασίλης Παπαστεργίου
Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει συμπράξει στην έκδοση του συλλογικού τόμου για τον Παντελή Πουλιόπουλο (επιμέλεια Δημήτρη Κατσορίδα, εκδόσεις Παρασκήνιο) και έχει συγγράψει με την Ελένη Τάκου την μπροσούρα "Η μετανάστευση στην Ελλάδα - Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες" (έκδοση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Βασιλική Καϊσίδου
Η Βασιλική Καϊσίδου σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστημίο και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Birmingham. Ερευνά τη διαγενενεακή μνήμη του Ελληνικού εμφυλίου μέσα από την μεταπολιτευτική δημοσία ιστορία. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και κριτικές λογοτεχνίας σε διαφορους ιστοτοπους (bookpress, artic, diastixo).
Γεωργία Λεγάκη
Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα, παρότι θεωρεί τον εαυτό της περισσότερο κάτοικο του φανταστικού κόσμου πάρα του πραγματικού. Διαβάζει fantasy από τα 14 και συνεχίζει φανατικά μέχρι και σήμερα. Είμαι μέρος του Ελληνικού συλλόγου Φίλων Tolkien " The prancing pony" από το 2001.
Γιάννα Στεργίου
Η Γιάννα Στεργίου σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Πολιτική, ιδεολογία και οικονομία στις Πινδαρικές Ωδές». Την ενδιαφέρει κυρίως η οικονομία του
αρχαίου ελληνικού κόσμου από ανθρωπολογική προσέγγιση.
Γιάννης Ανδρουλιδάκης
Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης γεννήθηκε το 1976 στο Παρίσι. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και μεταφραστής. Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα «Καινά Δαιμόνια» και αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Καινά Δαιμόνια του τμήματος θεωρίας και τεκμηρίωσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Έχει σπουδάσει Ιστορία, με πεδίο έρευνας το συνδικαλιστικό κίνημα, στην Ècole des Hautes Études.
Γιάννης Γκλαρνέτατζης
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967. Έχει σπουδάσει Φυσική αλλά ασχολείται κυρίως με την Ιστορία, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε για χρόνια στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, ενώ είναι μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, αντιρρησίας συνείδησης και πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης. Πολύ συχνά οργανώνει ιστορικές περιηγήσεις και πρωτοστατεί στην προσπάθεια δημιουργίας του Κέντρου Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης». Έχει μεταφράσει βιβλία του Μάρρεϋ Μπούκτσιν, ενώ έχει γράψει το λογοτεχνικό αφήγημα «Οι Πρώτες Γιορτές στην Αμαλικάνδη», καθώς και τα ιστορικά «Στιγμές Σαλονίκης χειμερινές», «Στιγμές Σαλονίκης εαρινές» και «Στιγμές Σαλονίκης θερινές».
Γιάννης Δελατόλας
Ο Γιάννης Δελατόλας είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Έχει κάνει μερικές εκθέσεις με τις φωτογραφίες του και λατρεύει τους πανσέδες. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Γιάννης Κουζής
Ο Γιάννης Κουζής είναι Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την περίοδο 1991-2015 διετέλεσε υπεύθυνος του τομέα εργασιακών σχέσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ . Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας. Τα επιστημονικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία: Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Ευελιξία της εργασίας και απορρύθμιση, Συνδικαλισμός, Συμμετοχή εργαζομένων.
Γιάννης Μόσχος
Ο Γιάννης Μόσχος (γεν. 1982) μεγάλωσε στη Γάβριανη του νομού Μαγνησίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων). Εργάζεται στην Αθήνα ως ιδιωτικός υπάλληλος. Γράφει στίχους και ιστορίες. Το 2019 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Τοκορόρο», και το δεύτερο, με τίτλο «Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι», το 2021, και τα δύο από τις εκδόσεις Τόπος.
Γιάννης Σκαλιδάκης
Ο Γιάννης Σκαλιδάκης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συγγράψει το βιβλίο Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), Ασίνη 2014. Έχει δημοσιεύσει βιβλιοκρισίες για ιστορικές μελέτες σε διάφορα έντυπα.
Γιάννης Σταθάτος
Ο Γιάννης Σταθάτος είναι φωτογράφος και μελετητής της φωτογραφίας. Συνέβαλε στην εδραίωση της φωτογραφικής έρευνας και μελέτης στην Ελλάδα με τις εκθέσεις και αντίστοιχες εκδόσεις «Η επινόηση του τοπίου» (1996), «Εικόνα και Είδωλο: Η Νέα Ελληνική Φωτογραφία» (1997) και «Επινοήσεις και Μαρτυρίες: Φωτογραφία & Αφήγηση» (2004), ενώ αποκάλυψε εκθεσιακά και συγγραφικά το φωτογραφικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου και της Μαρίας Χρουσάκη μεταξύ άλλων. Οι δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνουν το The Book of Lost Cities (2005) και airs, waters, places (2009).
Γιάννης Σταυρακάκης
Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διευθύνει το Παρατηρητήριο για τον Λαϊκιστικό Λόγο “POPULISMUS”
Γιάννης Στουραΐτης
Ο Γιάννης Στουραΐτης σπούδασε ιστορία στα Γιάννενα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις βυζαντινές σπουδές στη Βιέννη το 2007. Εκεί εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και λέκτορας μέχρι τον Γενάρη του 2018, όταν και ανέλαβε τη θέση του λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιδεολογική πρόσληψη και τις κοινωνικές συνέπειες του πολέμου, στις συλλογικές ταυτότητες και στις μετακινήσεις πληθυσμών.
Γιάννης Τσιτσίμης
Ο Γιάννης Τσιτσίμης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1966 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα άρθρα και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε πολλές εφημερίδες, λογοτεχνικά έντυπα και περιοδικά. Από το 1997 ασχολείται με την παραγωγή ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους. Το 2000 προβλήθηκε από την ΕΤ3 η τηλεταινία (σε σενάριο και σκηνοθεσία του ) «Ένα πτώμα χορεύει στο σεληνόφως». Υπήρξε πολλά χρόνια μέλος της οργανωτικής επιτροπής των περιφερειακών εκδηλώσεων του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το Κιλκίς. Οι περισσότερες ταινίες του κυκλοφόρησαν συνολικά σε DVD με τίτλο «εφιάλτες από την κόλαση». Έχει γυρίσει 8 μικρού μήκους φιλμ και έχει εκδώσει 4 μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων με θέμα την εξερεύνηση ακραίων καταστάσεων της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Για το θεατρικό του έργο «Αυτοί και ο Χίτλερ» κέρδισε το 2ο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων το 2015. Είναι τακτικός συνεργάτης της λογοτεχνικής επιθεώρησης πολιτισμού της Θεσσαλονίκης «Ένεκεν». Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Βραβεύτηκε με το βραβείο «Δεμερτζή» για την προώθηση της λογοτεχνίας στο σχολείο από το ΙΒΒΥ για το 2017
Γιώργος Αναγνώστου
Ο Γιώργος Αναγνώστου είναι καθηγητής στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Η έρευνα του εστιάζεται σε θέματα διασποράς και Αμερικανικών εθνοτήτων μέσω του διεπιστημονικού πρίσματος των Πολιτιστικών Σπουδών. Επιμελείται το διαδικτυακό περιοδικό Ergon: Greek/American Arts and Letters.
Γιώργος Ανδρίτσος
Ο Γιώργος Ανδρίτσος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Ιστορικό–Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών και διδακτορικό στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην δεκαετία του 40, στη μεταπολεμική ελληνική ιστορία, στη σχέση της ιστορίας με τον κινηματογράφο και στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και άρθρα
του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους. Από τις εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφόρησε το 2004 η μελέτη του «Η Κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο 1945-1966».
Γιώργος Ζώης
Ο Γιώργος Θ. Ζώης είναι νομικός και υποψήφιος διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, ενώ από το 2017 συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο «Σάκκουλας ΑΕ» με αντικείμενο την επιστημονική εργασία για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των εκδόσεων με υπηρεσίες νομικής ενημέρωσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά, καθώς και κριτικές βιβλίων και κινηματογράφου σε λογοτεχνικούς
ιστοτόπους.
Γιώργος Ηλιάδης
Ο Γιώργος Ηλιάδης σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Γιώργος Καλαμπόκας
Ο Γιώργος Καλαμπόκας είναι χημικός μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής οικονομίας, με σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική θεωρία. Συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα του Εκτός Γραμμής.
Γιώργος Καραηλίας
Ο Γιώργος Καραηλίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Εργάστηκε για 10 χρόνια ως photo-editor, υπεύθυνος ψηφιακού αρχείου κι επιμελητής κειμένων στο πρακτορείο Apeiron Photos. Την τελευταία 10ετία συνεργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής με διάφορους πολιτιστικούς φορείς καθώς και με γραφιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Από το 2010 ασχολείται τόσο με την εξέλιξη ατομικών και συλλογικών πρότζεκτ όσο και με την Οπτική Εκπαίδευση. Το 2010 τιμήθηκε με το 2ο βραβείο Cedefop/Photomuseum Award στα πλαίσια της Photobiennale της Θεσσαλονίκης. Το 2015 εκδόθηκε το φωτογραφικό του βιβλίο “EstrangeR” από το γερμανικό εκδοτικό οίκο Kehrer Verlag Heidelberg. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και την Ισπανία κι έχει παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ (Athens Photo Festival, Arles Cosmos Books/ Les Rencontres d’Arles, Fotografia Festival Internazionale di Roma, Paris Photo, MedPhoto Festival). Από το 2010 ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.
Γιώργος Κρανιδιώτης
Ο Γιώργος Κρανιδιώτης σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία – Παιδαγωγική – Ψυχολογία
(ειδίκευση: Φιλοσοφία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος
Ειδίκευσης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ). Εργάζεται ως
Παθολόγος - Επιμελητής Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Τζάνειο». Είναι έγγαμος και
πατέρας τριών παιδιών.
Γιώργος Παπαναγιώτου
Ο Γιώργος Παπαναγιώτου ήταν άνθρωπος, τώρα είναι ένας λογαριασμός στα social media.
Γιώργος Παπανικολάου
Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι Reader Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Teesside της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομική και εγκληματολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Εδιμβούργου. Ερευνητικά ασχολείται με την πολιτική οικονομία της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, καθώς και με την αστυνόμευση των παράνομων αγορών, ιδίως σε διεθνικό επίπεδο. Το βιβλίο του (από κοινού με τον Γ. Α. Αντωνόπουλο) Organized Crime: a very short introduction δημοσιεύτηκε από το Oxford University Press το 2018.
Γιώργος Πινατέρος
Ο Γιώργος Πινατέρος σπούδασε Γεωλογία με ειδίκευση σε όλα τα αλκοολούχα ον δι ροκς με πρακτική άσκηση στο Ποσείδι επί σειράς ετώνε. Στον ελεύθερό του χρόνο ακούει στόουνερ και απαγγέλλει ποίηση του Μάο. Γράφει κατόπιν λαϊκής απαίτησης και ποτέ κατά παραγγελία μιας και η εκτέλεση παραγγελιών και η προσφορά ξηροκαρπίων αποτελεί το βασικό του επάγγελμα όταν κάθεται κάτω ή πίσω από τη μπάρα. Συλλέγει καπέλα και εμπειρίες. Μόλις κυκλοφόρησε η δεύτερη, ανανεωμένη και ανασυγκροτημένη έκδοση του βαθυστόχαστου πονήματός του Φέλι Τσίτα Μωρό μου από τις Σκατοεκδόσεις από τη Νυφίτσα του Θερμαϊκού Βιράγκο.
Γιώργος Σαράτσης
Ο Γιώργος Σαράτσης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 και κατάγεται από την Ελασσόνα. Είναι γυμναστής, αφηγητής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη εκδοτική του απόπειρα με τίτλο “Θα φύγεις νύχτα” από τις εκδόσεις Φαρφουλάς, ενώ στα τέλη του 2021 η ποιητική συλλογή “Πρόσφορο Χώμα” από τις εκδόσεις Στίξις. Διατηρεί το προσωπικό ιστολόγιο https://apotypoma.blogspot.com/
Γιώργος Σουβλής
Ο Γιώργος Σουβλής ολοκλήρωσε πρόσφατα το διδακτορικό του στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας και είναι συνεργάτης διαφόρων προοδευτικών μπλογκ και περιοδικών ενημέρωσης (Jacobin, Salvage, Left East).
Γιώργος Χουλιάρας
Ο Γιώργος Χουλιάρας (Εικονομαχικά, 1972· Δρόμοι της μελάνης, 2005· Λεξικό αναμνήσεων, 2013) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Γιώτα Τεμπρίδου
Η Γιώτα Τεμπρίδου γεννήθηκε στην Ορεστιάδα το 1984. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου
εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της, με θέμα τη σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με τη
φιλοσοφία. Ήταν στον πυρήνα του ηλεκτρονικού περιοδικού για τη λογοτεχνία και
τον κινηματογράφο ανθρώπινο. Έχει γράψει δύο συλλογές μικρο-διηγημάτων: Η ωδή
που δεν έγραψα και άλλες ιστορίες (Ένεκεν 2017), Διαδοχικές ασυνέχειες
(Ακυβέρνητες Πολιτείες 2018).
Γλαύκη Γκότση
Η Γλαύκη Γκότση είναι διδάκτορας της Ιστορίας της Τέχνης. Έχει διδάξει σε
πανεπιστημιακά τμήματα και σε δημόσια Ι.Ε.Κ. Έχει ακόμη εργαστεί ως καθηγήτρια-
σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου απασχολείται και κατά το
τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Το 2014-2015 υπήρξε μεταδιδακτορική
ερευνήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και
οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται κυρίως στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη
μέσα από την οπτική της ιστορίας των γυναικών και του φύλου. Έχει συν-επιμεληθεί
από κοινού με την Ανδρονίκη Διαλέτη και την Ελένη Φουρναράκη τον συλλογικό
τόμο Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα, Αθήνα, Ασίνη, 2015. Είναι
ιδρυτικό μέλος των «Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του
Φύλου» (Historians for Research in Women’s and Gender History) που αποτελεί την
ελληνική Εθνική Επιτροπή της International Federation for Research in Women’s
History (Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών).
Δαμιανός Κομματάς
Ο Δαμιανός-Φώτιος Κομματάς σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεχίζει στο Ρέθυμνο τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία, αναπτύσσοντας τα ενδιαφέροντά του γύρω από θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας.
Δανάη Καρυδάκη
Η Δανάη Καρυδάκη γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι ιστορικός του 20ού αιώνα με ερευνητικά ενδιαφέροντα την ιστορία και ιστοριογραφία της μαζικής βίας, της ψυχανάλυσης, του φύλου και της ψυχιατρικής και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αρθρογραφεί στο «The Press Project» και το ηλεκτρονικό περιοδικό «ΖΗΝ» και έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκρισίες σε διάφορα ακαδημαϊκά περιοδικά.
Δέσποινα Λαλάκη
Η Δέσποινα Λαλάκη είναι ιστορικός κοινωνιολόγος και διδάσκει στο City University της Νέας Υόρκης, CUNY. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διάφορα ΜΜΕ (Al Jazeera, Boston Occupier, New Politics Magazine, Ενθέματα Αυγής, Χρόνος). Οι δημοσιεύσεις της είναι προσβάσιμες στο https://baruch.academia.edu/DespinaLalaki
Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη
Η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη είναι επιμελήτρια εκδόσεων και υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής θεωρίας. Συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα του «Εκτός Γραμμής», και έχει γράψει το βιβλίο Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός: Αναλύοντας δεκατρείς λόγους του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής (νήσος 2015).
Δέσπω Κριτσωτάκη
Η Δέσπω Κριτσωτάκη είναι ιστορικός, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο CERMES3 (Κέντρο Έρευνας Ιατρικής, Επιστημών, Υγείας, Ψυχικής Υγείας, Κοινωνίας) στο Παρίσι και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της ψυχικής υγείας, της παιδικής ηλικίας και της σεξουαλικότητας στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.
Δήμητρα Αλιφιεράκη
Η Δήμητρα Αλιφιεράκη σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Βερολίνο. Εργάζεται στην εκπαίδευση ενηλίκων και συντονίζει κύκλους ανάγνωσης για το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ στο Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ του Βερολίνου.
Δήμητρα Γεωργιάδου
Η Δήμητρα Γεωργιάδου ειναι υπ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας με αντικείμενο την εμπειρία της επισφάλειας. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπολογία και τις Σπουδές Φύλου, είναι μεταφράστρια-επιμελήτρια και πρόσφατο μέλος των marginalia.
Δήμητρα Τζανάκη
Η Δήμητρα Τζανάκη είναι ιστορικός (δρ. Ιστ. Παν. Οξφόρδης) και πολιτική επιστημόνισσα (μεταδιδακτορικό ΠΕΔΔ, ΕΚΠΑ). Διδάσκει στο Κριτικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ΕΚΠΑ), ενώ στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της, είναι η ιστορία και θεωρία του φύλου και της σεξουαλικότητας και το πώς αυτή συμπλέκεται με την επιστήμη και την βιοπολιτική, μέχρι τις μέρες μας, αναπαράγοντας ένα ευγονικό αφήγημα πολλαπλών Λόγων.
Δημήτρης Δαλάκογλου
Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ.
Δημήτρης Δρένος
Ο Δημήτρης Δρένος γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Φιλοσοφία και τη Δημιουργική Γραφή. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Δημήτρης Ιωάννου
Ο Δημήτρης Ιωάννου είναι δρ. Πολεοδομίας, τραγουδιστής των bokomolech και διάφορα άλλα πράγματα. Έχει υπάρξει συνεργάτης των «Ενθεμάτων» της Αυγής, της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Analyze Greece! και του Red Notebook. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει, ασχολείται με τη μετάφραση και ακούει μουσική όσο και όπου μπορεί.
Δημήτρης Κατσορίδας
Ο Δημήτρης Κατσορίδας είναι επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Δημήτρης Κεχρής
Ο Δημήτρης Κεχρής είναι φωτογράφος, επιμελητής εκθέσεων και υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Galeria Hexagono στη Βαρκελώνη. Είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας θεωρίας και κριτικής της φωτογραφίας ALDEBARAN και ένας εκ των επιμελητών τού MedPhoto Festival. Κείμενά του για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και στον ημερήσιο τύπο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Δημήτρης Κόρος
Ο Δημήτρης Κόρος είναι δικηγόρος, μέλος του συνεργατικού γραφείου «Συνεργάτες Δικηγόροι» και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, όπου ασχολείται κυρίως με ζητήματα διοικητικής κράτησης. Το 2016 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Συστήματα και μηχανισμοί πειθαρχίας στις ελληνικές φυλακές: Ζητήματα και προοπτικές» στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη φυλακή και τα εναλλακτικά της κράτησης μέτρα. Επιμελήθηκε (μετάφραση και επίμετρο) την έκδοση M. Foucault «Φυλακή/Κυβερνολογική. Δύο κείμενα» που εκδόθηκε το 2017 από τις συνεργατικές εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες
Δημήτρης Κουσουρής
Ο Δημήτρης Κουσουρής δουλεύει ως ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει το βιβλίο Δίκες των Δοσιλόγων, 1944–1949 (Πόλις 2014).
Δημήτρης Λένης
Αναμφίβολα, ο ηρωικός Δημήτρης Λένης ήταν ο σημαντικότερος ειδικός απαυτολόγος της γενιάς του. Το ταλέντο του είχε ευρέως αναγνωριστεί από πολύ νωρίς· στο νηπιαγωγείο όλοι του έλεγαν ότι είναι εντελώς άχρηστος. Κι όμως: πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα είχε ήδη από τότε αποφασίσει όταν μεγαλώσει να γίνει ένα -και μόνο ένα- από τα τρία: ατομικός επιστήμων, ακονιστής μαχαιριών ή άνεργος. Τα κατάφερε.
Θα ήταν πολύ καλός στην οδήγηση μαούνας – αν είχε ποτέ δοκιμάσει να οδηγήσει μαούνα, εξ ου και η τρυφερή προσφώνηση των οικείων του «μεγάλος μιαουνιέρης».
Αν και απλός ερασιτέχνης, οι μουσικές του ικανότητες έμειναν θρυλικές ανάμεσα στους σύγχρονούς του. Μπορούσε με δεμένα μάτια να παίξει τρίγωνο για τα κάλαντα σε επίπεδο κατάλληλο για συμφωνική, ενώ οι επιδόσεις του στην σφυρίχτρα είχαν επισήμως αναγνωριστεί από την τροχαία.
Στα πολυάριθμα ταλέντα του δεν συμπεριλαμβανόταν η ικανότητα εύρεσης υδραυλικού, ειδικά τα σαββατόβραδα, γεγονός που έφερε δυστυχώς πρόωρο τέλος στις άοκνες προσπάθειές του να αποδείξει (χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τη λογική και μια πατριαρχική γενειάδα που βρήκε ξεχασμένη στο πατάρι) την ύπαρξη του θεού.
Πάντα μετριόφρων, απαίτησε στο κενοτάφιό του να γραφτεί: Χσιανγκ Τζιανγκ Χσινγκ τονγκζί σουεσί ( 向江青同志学习 ). Όπερ εντελώς αυτολεξεί: «να μαθαίνουμε από τη σφσα Ποταμάκι Γαλαζοπράσινο» [γκούχου-γκούχου, την τέταρτη και τελευταία σύζυγο του προέδρου Γούναρη Ανατολικολίμνουλα (毛泽东) γκούχου-γκούχου]. Αυτή επέπρωτο να είναι και η τελευταία φορά που κανείς δεν θα του έδινε την παραμικρή σημασία, αφού αμέσως μετά, χτυπημένος θανάσιμα από αυτήν τη μάστιγα του πολιτισμού, τον ηλεκτρισμό, θα έφευγε πλήρης ημερών ύστερα από γενναία πάλη με επάρατο μακροχρόνια ηλεκτροπληξία. Μεγαλόψυχος ως το πικρό τέλος, κληροδότησε στο ανθρώπινο είδος όλα του τα υπάρχοντα: ένα φλιτζάνι για αριστερόχειρες, την πατριαρχική γενειάδα και το περιβόητο ηλεκτρικό του πιρούνι χειρός (εντελώς καμένο πλέον, χαζούλη), κειμήλια τα οποία θα έπρεπε η πατρίς ευγνωμονούσα να τα εκθέτει στο δημαρχείο. Αλλά δεν τα εκθέτει. Όχι στο δημαρχείο. Ούτε καν στο πάρκο. Πουθενά. Αιδώς Αργείοι.
Δημήτρης Μόσχος
Ο Δημήτρης Μ. Μόσχος γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πολιτική φιλοσοφία στο Πάντειο. Άρθρα και μεταφράσεις του πάνω στην πολιτική επιστήμη, την ριζοσπαστική θεολογία, την ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Yusra. Μένει στην Αθήνα ενώ έζησε αρκετά χρόνια στην βόρεια Ελλάδα.
Δημήτρης Παπαζαχαρίας
Ο Δημήτρης Παπαζαχαρίας εργάζεται ως προγραμματιστής στον ιδιωτικό τομέα. Σπούδασε πολιτική φιλοσοφία στο μεταπτυχιακό τμήμα του Παντείου πανεπιστημίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες RedNotebook και K-Lab.
Δημήτρης Πούλιος
Ο Δημήτρης Πούλιος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου αποφοίτησε το 2010. Συνέχισε τις σπουδές του στο πεδίο του Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Cardiff με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη από όπου αποφοίτησε με άριστα . Η διατριβή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Challenges for the contemporary Greek city. Public Space, Identity, innovation and a framework for urban interventions» πήρε διάκριση και το βραβείο Studio Real Prize για την καλύτερη διατριβή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το 2011 (research excellence). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα πεδία της Αρχιτεκτονικής, του Αστικού Σχεδιασμού, της Πολεοδομίας, της Γεωγραφίας και των Πολιτικών Επιστημών. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Αστικής Γεωγραφίας στο ΕΜΠ. Από το 2012 εργάζεται ως σύμβουλος Αστικού Σχεδιασμού και ως Πολεοδόμος. Είναι από τους συνιδρυτές της Commonspace.
Δημήτρης Σταματόπουλος
Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια και μέλος των Institute for Advanced Studies στο Πρίνστον και τo Φράιμπουργκ, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια και των βιβλίων Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003) και Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009). Με δική του επιμέλεια εκδόθηκε ένα τρίτομο συλλογικό έργο για τη Βαλκανική Ιστορία: Balkan Nationalism(s) and the Ottoman Empire, vol.3, Istanbul: The Isis Press 2015, ενώ επίκειται η έκδοση από τον εκδοτικό οίκο του Central Εuropean University ενός ακόμα με τίτλο: Balkan Empires: imperial imagined communities in Southeastern Europe (19th – 20th c.), Budapest: CEU Press 2019.
Δημήτρης Τσεκούρας
Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1967. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Γράφει Πεζογραφία και Θέατρο. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Η Πόρτα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έρμα. Ζει στην Αθήνα.
Δημήτρης Χατζηπέμου
Ελληνοβέλγος μεταφραστής, ζει στις Βρυξέλλες. Είναι τελικός ομιλητής δύο γηγενών γλωσσών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Ελλάδα: των αρβανίτικων, απόγονο των μη ελληνικών, παλαιοβαλκανικών γλωσσών, και των γκαγκαβούζικων, μιας ογούζικης τουρκικής γλώσσας. Είναι, αυτή τη στιγμή, ο μόνος μεταφραστής που μεταφράζει από τα νέα ελληνικά στα αρβανίτικα. Κατάγεται από το χωριό Τυχερό του Έβρου και αυτό τον καιρό μεταφράζει σλόγκαν καθώς και λογοτεχνικά και εκκλησιαστικά κείμενα για την κοινότητά του σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη γλώσσα. Έχει σπουδάσει Ανατολικοευρωπαϊκές Γλώσσες και Πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Δημοσθένης Παπαδάτος
Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος εργάζεται ως μεταφραστής και διορθωτής, με ειδίκευση στην αυτοδιόρθωση. Ήταν υπεύθυνος σύνταξης της ιστοσελίδας Red Notebook και, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, συνεπιμελητής του βιβλίου Το Όχι που έγινε Ναι (ΚΨΜ 2016). Άρθρα του δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Αlterthess.
Διονύσης Φαραός
Ο Διονύσης Φαραός είναι ιστορικός, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία με θέμα: «Διαφήμιση και καταναλωτισμός: Αναπαραστάσεις των καταναλωτικών προτύπων στην Ελλάδα 1958-1965». Το Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αιγόκερως, η πρώτη συλλογή στίχων του με τίτλο: «Τα τραγούδια των στίχων μου».
Διονύσιος Καλιντέρης
Ο Διονύσιος Καλιντέρης γεννήθηκε, ζεί και ατυχώς εργάζεται στην Αθήνα. Οι σπουδές του ήταν φιλολογικές. Αρέσκεται να φωτογραφίζει στους δρόμους και ενίοτε στιχουργεί, παραδιδόμενος στους πειρασμούς της φόρμας.
Ειρήνη Γαϊτάνου
Η Ειρήνη Γαϊτάνου είναι διδακτόρισσα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών από το King's College στο Λονδίνο, εστιάζοντας στη διατριβή της στη μελέτη των κοινωνικών κινημάτων και της πολιτικής συμμετοχής. Είναι επίσης μεταφράστρια άρθρων και βιβλίων, ενώ σήμερα εργάζεται στον τομέα του προσφυγικού.
Ειρήνη Παπαδάκη
Η Ειρήνη Παπαδάκη είναι κοινωνική ανθρωπολόγος. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στα πανεπιστήμια της Βρέμης, του Εδιμβούργου και του Αιγαίου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το φύλο, η συγγένεια, η σεξουαλικότητα, το κράτος και η φροντίδα. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει γράψει το βιβλίο «Πολιτικές της συγγένειας. Η υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα» (2021, εκδόσεις Αλεξάνδρεια) και έχει συνεπιμεληθεί τον τόμο "Marriage in Past, Present and Future Tense," μαζί με τις J. Carsten, HC. Chiu, S. Magee, C. Reece (2021, UCL Press).
Ειρήνη Συνοδινού
Η Ειρήνη Συνοδινού γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ιστορία. Στη συνέχεια βρέθηκε στον Βόλο όπου γνωρίστηκε καλύτερα με την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Αγαπά τη λογοτεχνία και την ποίηση. Προσπαθεί η αγάπη αυτή να μην την αποθαρρύνει απ' το να γράφει που και που τα δικά της.
Ελεάνα Γιαλούρη
Η Ελεάνα Γιαλούρη είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Μουσειολογία στο University of Cambridge (MPhil) και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο University College London (PhD), ενώ πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Princeton (Αμερική). Έχει διδάξει στο University of Westminster του Λονδίνου και στο University College London.Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, η διδασκαλία και οι δημοσιεύσεις της αφορούν τα παρακάτω ζητήματα: Θεωρίες του Υλικού πολιτισμού, Πολιτισμική Κληρονομιά και οι Πολιτικές της Μνήμης και της Λήθης, Ανθρωπολογία και Σύγχρονη Τέχνη, Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία. Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με εικαστικούς καλλιτέχνες και στοχεύει στη διερεύνηση θεωρητικών, επιστημολογικών και μεθοδολογικών ορίων μεταξύ σύγχρονης τέχνης, ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας.
Έλενα Λιαποπούλου-Αδαμίδου
Η Έλενα Λιαποπούλου Αδαμίδου γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες.
Έλενα Τορναρίτη
Η Έλενα Τορναρίτη έχει εργαστεί ως επιμελήτρια κειμένου και μεταφράστρια. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διατριβή της έχει ως θέμα τη σωματικότητα στη νεοελληνική λογοτεχνία με αντικείμενο ανάλυσης το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.
Ελένη Καραβασίλη
Η Ελένη Καραβασίλη ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε Ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Sorbornne Nouvelle στο Παρίσι. Ήταν υπότροφος λογοτεχνικών σπουδών στο Freie Universitat στο Βερολίνο.
Ελένη Φουρναράκη
Η Ελένη Φουρναράκη διδάσκει Νεώτερη Κοινωνική Ιστορία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το δημοσιευμένο έργο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται ευρύτερα στην ιστορία των γυναικών και του φύλου και, ειδικότερα, αφορούν στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της εκπαίδευσης, της φυσικής αγωγής και της σωματικής κουλτούρας, της ιδιότητας του πολίτη κ.ά. Έχει συν-επιμεληθεί τους ακόλουθους συλλογικούς τόμους: Sport, Bodily Culture and Classical Antiquity in Modern Greece, Routledge, Λονδίνο και Νέα Υόρκη 2011 (με τον Ζήνωνα Παπακωνσταντίνου). Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα: Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015 (με τον Γιάννη Ζαϊμάκη) και Το φύλο στην ιστορία: Αποτιμήσεις και παραδείγματα, Ασίνη, Αθήνα 2015 (με την Γλαύκη Γκότση και την Ανδρονίκη Διαλέτη). Είναι ιδρυτικό μέλος των «Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου» (Historians for Research in Women’s and Gender History) που αποτελεί την ελληνική Εθνική Επιτροπή της International Federation for Research in Women’s History (Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών). Από το 2009, είναι μέλος της Ομάδας των Συντακτών (Editors) του διεθνούς ετήσιου επιστημονικού περιοδικού (με ανώνυμους κριτές) Aspasia - The International Yearbook of Central, Eastern and South Eastern European Women’s and Gender History, το οποίο εκδίδεται από τις εκδόσεις Berghahn Books (Νέα Υόρκη και Οξφόρδη).
Ελευθέριος Μακεδόνας
Ο Ελευθέριος Μακεδόνας (Τορόντο 1973) είναι Διδάκτορας Οικονομικών. Έχει σπουδάσει ακόμη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και Ισπανόφωνες Σπουδές. Επιστημονικά του άρθρα στους τομείς των Οικονομικών και των Ισπανόφωνων Σπουδών έχουν δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά του εξωτερικού. Κείμενά του γύρω από θέματα κινηματογράφου, θεάτρου, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας, έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορα ελληνικά περιοδικά.
Ελισσαίος Μικρεμβολίτης
Ο Ελισσαίος Μικρεμβολίτης γεννήθηκε κάποτε κι από τότε ζει κάπου ανάμεσά σας. Από μικρός έτρωγε το φαΐ του και διάβαζε πολύ.
Έλσα Παπαγεωργίου
Η Έλσα Παπαγεωργίου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι έπειτα ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA (Diplôme d'Etudes Approfondies) στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Παρίσι 8, Βανσέν-Σαν Ντενί. Είναι υποψήφια διδάκτορας φιλοσοφίας στο ίδιο Τμήμα και ωρομίσθια εκπαιδευτικός σε σχολές, αρχικής και συνεχούς κατάρτισης των κοινωνικών λειτουργών στο Παρίσι.
Ευάγγελος Ι. Τζάνος
Ο Ευάγγελος Ι. Τζάνος εκδίδει βιβλία πεζογραφίας με εξαίρεση το τελευταίο με τον τίτλο «Γεράσιμος Βώκος. Η ζωή και το έργο του. Η βιβλιογραφία του (1886–2020)». Εκπόνησε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία με θέμα: «Η Αγία Γραφή και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο συγγραφικό έργο του Φώτη Κόντογλου».
Εύη Μακατουνάκη
Η Εύη Μακατουνάκη είναι μουσικός, μουσικολόγος. Έχει σπουδάσει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά ενώ είναι τελειόφοιτη του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ με μεταπτυχιακή εργασία στη μουσική παιδαγωγική. Ασχολείται ενεργά με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό με παιδιά και ενήλικες σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα. Πεδία ενδιαφέροντος της είναι η φιλοσοφία της μουσικής, η ιστοριογραφία των πειραματικών και αυτοσχέδιων καλλιτεχνικών πρακτικών και η μουσική στον κινηματογράφο.
Ευθυμία Γιώσα
Η Ευθυμία Γιώσα σπούδασε βιολογία και βιοπληροφορική. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Σώματα πτερόεντα, Εκδόσεις Σοκόλη, 2016 και Οι αναχωρητές έχουν κιόλας βαρεθεί στην Εδέμ, Εκδόσεις Κέδρος, 2020).
Έφη Κάννερ
Η Έφη Κάννερ είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην κοινωνική ιστορία της ύστερης οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας (μικροϊστορία, ιστορία της εκπαίδευσης και των φιλανθρωπικών θεσμών, ιστορία των έμφυλων σχέσεων, ιστορία των κοινωνικών κινημάτων). Μεταξύ των έργων της συγκαταλέγονται τα : Έφη Κάννερ, Φτώχεια και φιλανθρωπία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης (1753-1912), Κατάρτι, Αθήνα 2004, Έμφυλες κοινωνικές διεκδικήσεις από την Οθωμανική αυτοκρατορία στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο κόσμος μιας ελληνίδας χριστιανής δασκάλας, Παπαζήσης, Αθήνα 2012, Άνδρες και γυναίκες στην τροχιά του εκσυγχρονισμού. Ο τουρκικός εκσυγχρονισμός από τη σκοπιά των έμφυλων σχέσεων, Ηρόδοτος, Αθήνα 2021 και η επιστημονική διεύθυνση του συλλογικού τόμου Τουρκία: βία, αντίσταση και πολιτική στον καιρό της κρίσης. Πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην έμφυλη βία, Ηρόδοτος, Αθήνα 2018.
Ζήσης Σέγκλιας
Ο Ζήσης Σέγκλιας είναι συνθέτης ηχητικών σωμάτων και γλωσσικών δομών. Η μουσική του εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στον ήχο της φωνής και τη σημασιολογία του, όπως ορίζεται από τη γλώσσα.
Ηλίας Ιωακείμογλου
Ο Ηλίας Ιωακείμογλου αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1975 και από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MΒΑ) του πανεπιστημίου της Grenoble το 1976. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού μαρξιστικής πολιτικής και οικονομικής θεωρίας Θέσεις από το 1983. Εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής για συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και βιβλίων για την οικονομική πολιτική, την αγορά εργασίας, και την κρίση του καπιταλισμού. Στον ημερήσιο οικονομικό τύπο δημοσίευσε περισσότερα από χίλια άρθρα οικονομικής πολιτικής. Κατά τα τελευταία έτη εργάζεται πάνω στο θέμα της κοινωνικής αναπαραγωγής ως επιμέρους διαδικασία του καπιταλισμού της σχετικής υπεραξίας.
Ηλίας Καλτσάς
Ο Ηλίας Καλτσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα κύρια πεδία ενδιαφέροντός του είναι η ηπειρωτική φιλοσοφία, η πολιτική και η αισθητική θεωρία. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο Εκτός/Γραμμής, το SmassingCulture και Το Περιοδικό.
Ηλίας Κολοβός
Ο Ηλίας Κολοβός διδάσκει οθωμανική ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία στα χρόνια των Οθωμανών. Ταξιδεύει στο facebook ως Εβλιάς Τσελεμπής, στα βήματα του μεγάλου Οθωμανού περιηγητή.
Ηλίας Στουραΐτης
Ο Ηλίας Στουραΐτης είναι Υπ. Διδάκτορας στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορίας - Πληροφορικής «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες του Ιονίου Πανεπιστημίου σχετικά με την Ψηφιακή Ιστορία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ιστορία - Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία από το ίδιο Παν/μιο. Έχει διδάξει ιστορία και φιλολογικά μαθήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει εργαστεί ως ερευνητής σε ιδιωτικούς φορείς και Παν/μια σε μία σειρά από ευρωπαϊκές και εθνικές έρευνες γύρω από την ιστορία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες. Έχει τιμηθεί με υποτροφία από το Ιαπωνικό Ίδρυμα Nippon Foundation SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) και έχει λάβει βραβείο για την έρευνά του από την Common Ground Community 'The Learner'. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: ιστορική κουλτούρα, ψηφιακά παιχνίδια, διάδραση ανθρώπου - υπολογιστή, σχεδιασμός εκπαιδευτικού λογισμικού.
Ηρακλής Οικονόμου
Ο Ηρακλής Οικονόμου είναι πολιτικός επιστήμονας, κάτοχος διδακτορικού στη Διεθνή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Aberystwyth. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η στρατιωτικοποίηση της Ευρ. Ένωσης και η μαρξιστική θεωρία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παράλληλα, ασχολείται με τη μουσική δημοσιογραφία ως διαχειριστής του ιστολόγιου «Μουσικά Προάστια» και ως συντάκτης στο περιοδικό «Μετρονόμος».
Ηρακλής Παπαϊωάννου
Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2001 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων, δοκιμίων, κριτικών για τη φωτογραφία ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων, ιστορικών και σύγχρονων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Εργάστηκε δέκα χρόνια στη φωτογραφική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει έργα για τη φωτογραφία των Villem Flusser, Susan Sontag, Ian Jeffrey.
Θανάσης Γκιούρας
Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας και μεταφραστής. Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορεί η μελέτη του Ελευθερία και ιστορία - Με βασική αναφορά στις θέσεις «Για την έννοια της ιστορίας» του Walter Benjamin, ενώ έχει μεταφράσει πλήθος βιβλίων και άρθρων των Μαρξ, Καντ, Χέγκελ, Φόυερμπαχ, Μπλοχ, Βέμπερ κ.ά.
Θανάσης Δημάκας
Πολιτικός επιστήμονας, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Kaboom. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακό στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μετανάστευση, την Άκρα Δεξιά, την εργασία κ.α.
Θανάσης Λάγιος
Ο Θανάσης Λάγιος είναι δρ. Φιλοσοφίας και υπεύθυνος της σειράς μικρόκοσμος (εκδόσεις Πλέθρον). Έχει συγγράψει βιβλία και έχει κάνει μεταφράσεις στο πεδίο της φιλοσοφίας και της κοινωνικής θεωρίας. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του: Θ. Λάγιος, Β. Λέκκα, Γ. Πανουτσόπουλος, Διάχυση Συνόρων, Χάραξη Σωμάτων, Σημεία Καταγραφής [Αθήνα: futura, 2016 και T. Lagios, V. Lekka, G. Panoutsopoulos, Borders, Bodies and Narratives of Crisis in Europe (New York: Palgrave Macmillan, 2018)] και Θ. Λάγιος, Περί φουκωφοβίας, Σχόλια γύρω από τις (αυτ)απάτες μιας «πολεμικής» (Αθήνα: futura, 2020).
Θανάσης Μήνας
Ο Θανάσης Μήνας παρουσιάζει εκπομπές στο ραδιόφωνο και αρθρογραφεί κυρίως για θέματα μουσικής και βιβλίου. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Αυγή (ένθετο Αναγνώσεις), Εποχή (ένθετο Εποχή των Βιβλίων) και Athens Voice, στα περιοδικά Ποπ + Ροκ, Jazz + Τζαζ, Διαβάζω, Fractal Press, Zoo, Οξύ, Γαλέρα, Soul και στα ηλεκτρονικά περιοδικά Ο Αναγνώστης, ΧΡΟΝΟΣ και The Zone. Έχει συνεργαστεί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Rock Fm, Ρόδον 94,4 και Εν Λευκώ. Τα τελευταία 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή Inner City Blues στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.
Θανάσης Μουτσόπουλος
Ο Θανάσης Μουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ε.Μ.Π., ΜDeSS GSD Harvard University, Δρ. Ε.Μ.Π.
Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκδόσεις και έχει οργανώσει αρχιτεκτονικές και εικαστικές εκθέσεις. Έχει γράψει τα βιβλία: Ανθρωπομορφισμός, Αφαίρεση και Σχηματοποίηση στη Μαζική κουλτούρα, No Feelings: το εικαστικό punk, Ta Υβρίδια της Παγκοσμιοποίησης: Πόλη και Μαζική Κουλτούρα στην Περιφέρεια (όλα στις εκδόσεις Futura), και Ομοιότητα Περίπου (εκδόσεις Πατάκη/Μουσείο Μπενάκη), Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση (επιμέλεια-εκδόσεις Πλέθρον).
Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Σταθμός Άλφα. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίτροπος της Ελλάδας για τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2002 (μαζί με τους Τ. Κουμπή και R. Scoffier). Σύμβουλος έκδοσης του εικαστικού περιοδικού Artime (2004-7). Καλλιτεχνικός διευθυντής της Φωτοσυγκυρίας 2005.
Επιμελητής των εκθέσεων: «Ομοιότητα Περίπου» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, «Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, «Μεγάλη Αναταραχή, Θαυμάσια Κατάσταση: πέντε ουτοπίες μέσα στο ‘70» τον Απρίλιο του 2006 στα πλαίσια του οργανισμού Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και της διοργάνωσης Εικαστικό Πανόραμα στο Κρατικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, την ίδια χρονιά, «Μεγάλος Ύπνος» (2008, Πινακοθήκη Καλαμάτας), «Κρυμμένη Αθήνα» (2010, The Art Foundation), «Ανακύκλωση-Επανάχρηση-Οικειοποίηση» (2010, Πινακοθήκη Καλαμάτας).
Θανάσης Παπαθανασίου
O Θανάσης Παπαθανασίου είναι διδάκτορας Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη» και διδάσκει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Θάνος Ανδρίτσος
Ο Θάνος Ανδρίτσος είναι αρχιτέκτονας- πολεοδόμος. Μετά από μια πρώτη ανεπιτυχή απόπειρα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Γεωγραφία, προετοιμάζει τη νέα αποτυχία του. Θα ήθελε να γράφει μικρές ιστορίες τόπων, και κάποτε ίσως το καταφέρει.
Θεοκλής Κακατσάκης
Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κρήτη. Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Εργάζεται ως φιλόλογος σε φροντιστήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Θεόφιλος Τραμπούλης
Ο Θεόφιλος Τραμπούλης είναι ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων και κριτικός. Έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις τέχνης και έχει συγγράψει δοκίμια για την τέχνη, τη λογοτεχνία και την πολιτική σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γλωσσολογία στο Paris III, Centre Censier στο Παρίσι. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Στους καταλόγους εκθέσεων που έχει επιμεληθεί συγκαταλέγονται οι κατάλογοι των εκθέσεων Outlook, Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Destroy Athens, 1η Μπιενάλε της Αθήνας, Heaven, 2η Μπιενάλε της Αθήνας και Αγριμικά – Why Look at Animals?, επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας. Μεταξύ άλλων έχει συνεπιμεληθεί την έκθεση Ύπνος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τελευταία του επιμέλεια η έκθεση «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια έργα» στην Γκαλερί Citronne.
Θοδωρής Βελισσάρης
Ο Θοδωρής Βελισσάρης έχει σπουδάσει οικονομικά και φιλοσοφία, και είναι μέλος της Platypus Affiliated Society.
Θωμάς Κοροβίνης
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί και το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ο γύρος του θανάτου, με θέμα την υπόθεση του "Δράκου του Σέιχ-Σου", Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Το 2017 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο Σκίρτημα ερωτικόν (Άγρα).
Θωμάς Ψήμμας
Ο Θωμάς Ψήμμας γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Αίγιο και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του (ΠΜΣ Ιστορίας, Φιλοσοφίας & Κοινωνιολογίας του Δικαίου, ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης) στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το φθινόπωρο του 2016 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφία του Δικαίου (Νομική Σχολή ΑΠΘ) με αντικείμενο τη διανεμητική και ανταποδοτική φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης, για την οποία λαμβάνει υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης για Υποψήφιους Διδάκτορες (κωδικός έργου: 2128). Άρθρα-κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Ιάσονας Χανδρινός
Ο Ιάσονας Χανδρινός είναι διδάκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και εργάστηκε ως ιστορικός ερευνητής στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος DFG «Έλληνες στο Τρίτο Ράιχ» του πανεπιστημίου Regensburg.
Ιάσων Ζαρίκος
O Ιάσωνας Ζαρίκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νεώτερη Ιστορία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την ιδεολογική εξέλιξη της ελληνικής Δεξιάς στην Μεταπολίτευση.
Ιόλη Ανδρεάδη
Η Ιόλη Ανδρεάδη είναι σκηνοθέτις με διεθνή παρουσία, θεατρική συγγραφέας, θεατρολόγος (πτυχίο Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Θέατρο Τέχνης), κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην πολιτιστική διαχείριση και στη σκηνοθεσία (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο), καθώς και διδάκτωρ της Ερευνητικής Ομάδας για την Επιτέλεση του King’s College London. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Performance: Σκηνοθεσία, Φιλοσοφία, Πολιτισμός» και «Anastenaria: Ritual, Theatre, Performance, An Experiential Study» (2020, Κάπα Εκδοτική).
Ιουλία Λειβαδίτη
Η Ιουλία Λειβαδίτη είναι πολιτική επιστήμονας, επιμελήτρια της σειράς συνεντεύξεων "Rethinking Greece" και μέλος της συντακτικής επιτροπής της φεμινιστικής ιστοσελίδας «Φύλο Συκής».
Ιώ Βουλγαράκη
Η Ιώ Βουλγαράκη είναι σκηνοθέτις. Σπούδασε υποκριτική στην Ελλάδα, στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθεσία στη Ρωσία στο Ρώσικο Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (αριστούχος απόφοιτος). Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ζει στην Αθήνα.
Ιωάννα Κασάπη
H Ιωάννα Κασάπη, ζει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι όπου κι εργάζεται ως αρχειονόμος και ερευνήτρια ιστορίας. Έχει ολοκληρώσεις τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα πολιτικής επιστήμης κ ιστορίας και στο Παρίσι 8, στην αρχειονομία.
Ιωάννα Μάρκου
Η Ιωάννα Μάρκου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Τομέα Νεότερης & Σύγχρονης Ελληνικής & Παγκόσμιας Ιστορίας. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και ασχολείται με την Ιστορία και τις Διεθνείς Σχέσεις. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η εθνικοφροσύνη, τα στρατιωτικά καθεστώτα, η αμερικανική εξωτερική πολιτική, η διεθνής επέμβαση στη Λατινική Αμερική, η νεοαποικιοκρατία, η προβληματική της βίας και ο νεοσυντηρητισμός.
Καλλιόπη Μιχελάκου
Η Καλλιόπη Μιχελάκου εργάζεται ως παιδοψυχίατρος- διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Οι μετεκπαιδεύσεις της αφορούν την Κοινωνική Ψυχιατρική και την Ομαδική & Οικογενειακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία. Είναι μέλος του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.
Κατερίνα Γούλα
Η Κατερίνα Γούλα ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνίας και ανθρωπιστικών επιστημών.
Κατερίνα Ζησάκη
Η Κατερίνα Ζησάκη γεννήθηκε το 1984 στον Πυργετό Λάρισας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Μανδραγόρας». Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές «ιστορίες απ῾ το Ονειροσφαγείο» (Μανδραγόρας, 2014) και «μισέρημος» (Μανδραγόρας, 2018).
Κατερίνα Πολυχρονιάδη
Η Κατερίνα Πολυχρονιάδη είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην αστική κοινωνιολογία και το σινεμά. Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι όπου διδάσκει μεταξύ άλλων ιστορία αρχιτεκτονικής και πόλης. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει θέματα όπως οι πολεοδομικοί μετασχηματισμοί, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους και οι εντάσεις μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και τουριστικής οικονομίας.
Κατερίνα Σεργίδου
Η Κατερίνα Σεργίδου είναι υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου & Φεμινισμού και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Universidad del País Vasco. Επίσης έχει σπουδάσει Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Η διατριβή της έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του καρναβαλιού σε μια πόλη της Ανδαλουσίας (Cádiz), εστιάζοντας στη συμμετοχή των γυναικών στις καρναβαλικές τελετουργίες και αναζητώντας ενσώματες πρακτικές φεμινιστικής ηγεμονίας. Είναι υπεύθυνη της σειράς «Κριτική Έρευνα» των εκδόσεων Redmarks και έχει εργαστεί ως μεταφράστρια και δημοσιογράφος. Επίσης είναι Κυπραία που βαφτίστηκε στον ωκεανό του Cádiz ως Κανταρίνα, αλλά ζει στην Αθήνα μέχρι νεωτέρας. Κατά τα άλλα, της αρέσει να διαβάζει βιβλία όλες τις ώρες, ιδιαίτερα σε μετρό, λεωφορεία και τρένα. Συνεχίζει να δανείζει βιβλία παρ’ όλο που κάποια από αυτά δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο του γυρισμού.
Κλεονίκη Αλεξοπούλου
Η Κλεονίκη Αλεξοπούλου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Nova της Λισαβόνας, όπου μελετάει τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία καθώς και τις επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος κατά την πρόσφατη κρίση. Έχει επίσης εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν στην Γερμανία, όπου μελέτησε τα επίπεδα αριθμητικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία / Οθωμανική Ανατολία. Το 2018 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της για τα κράτη και τα δημοσιονομικά καθεστώτα στις Πορτογαλικές αποικίες (1850–1975) στο Πανεπιστήμιο του Βαχενίνγκεν στην Ολλανδία. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει κάνει επιτόπια και αρχειακή έρευνα σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Τη διετία 2008-2009 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ένθετου «Παιδεία και Κοινωνία» στην Αυγή. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, στο Press Project, στο Red Notebook κ.α.
Κλεοπάτρα Δίγκα
Η Κλεοπάτρα Δίγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία, στην Α.Σ.Κ.Τ. και στις B. Arts, και Α. Deco στο Παρίσι με κρατικές υποτροφίες. Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και πρόσφατα την αναδρομική της, στο Μ.Ι.Ε.Τ και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνογραφήσει στις Κρατικές σκηνές, την τηλεόραση και τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Έχει εκδώσει τρία λογοτεχνικά βιβλία: «Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα» (Εξάντας, 1992), «Θέση 44-Παράθυρο» (Γαβριηλίδης 2013), και «το Βιβλίο Νο 512» (Γαβριηλίδης 2016).
Κρίτωνας Ηλιόπουλος
Ο Κρίτων Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1965. Εξ Αθηνών ορμώμενος αποφοίτησε από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας και κατόπιν βιοπορίστηκε ασκώντας διάφορα επαγγέλματα για τα οποία αποφεύγει να μιλά. Μετοίκησε για πέντε χρόνια στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας και τώρα ζει στην Αθήνα. Μεταφράζει ανελλιπώς λογοτεχνία (αλλά όχι μόνο) από Ισπανικά και από Πορτογαλικά. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 65 μεταφράσεις του. Συγγράφει άρθρα και ασχολείται με την κοινωνιολογία και την ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Από τον περασμένο αιώνα συμμετέχει σε αυτοδιαχειριζόμενα περιοδικά, όπως το ΑΛΛΑ και αργότερα το Αλάνα.
Κωνσταντίνα Κηρύκου
Κωνσταντίνος Λαμπράκης
Ο Κωνσταντίνος Λαμπράκης αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου το 2012 και απέκτησε Μ.Δ.Ε. στην Σύγχρονη και Νεότερη Ιστορία από το ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου, το 2015. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου.
Κωνσταντίνος Πλακώνας
Δεν έχει σπουδάσει τίποτε συγκεκριμένο. Αυτόν τον καιρό γράφει τίτλους από βιβλία που κάποτε θα γράψει και βρίσκεται πίσω από κάποια μπάρα. Πιστεύει πως βλέπεις καθαρά τους υγιείς μόνο αν τους κοιτάζεις με τις καυτές κόρες του αρρώστου. Βλέπεις καθαρά τους ευτυχείς μόνο με το φαρμάκι του χαροκαμένου. Κυκλοφορούν συνωμοτικά ποιήματά του σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Κώστας Αλεξίου
Ο Κώστας Αλεξίου είναι υπεύθυνος των εκδόσεων Κυαναυγή. Κύριο ενδιαφέρον του αποτελούν τα δικαιώματα των ζώων.
Κώστας Βλασόπουλος
Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της αρχαίας δουλείας, η ιστορία των διαπολιτισμικών σχέσεων στην αρχαιότητα, και η ιστορία της αρχαίας πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Unthinking the Greek Polis. Ancient Greek History beyond Eurocentrism (Καίμπριτζ, 2007), Politics: Antiquity and its Legacy (Λονδίνο, 2010) και Greeks and Barbarians (Καίμπριτζ, 2013).
Κώστας Γιαννακόπουλος
O Kώστας Γιαννακόπουλος είναι Aναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία». Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τον αθλητισμό, την υγεία, την σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης, τον αστικό χώρο, τις πολιτικές της διαφοράς και την σύγχρονη ιστορία της σεξουαλικότητας. H πρόσφατη έρευνα και δημοσιεύσεις του αφορούν την ανδρική (ομο-)σεξουαλικότητα στη μεταπολεμική Ελλάδα. Έργα του: Σεξουαλικότητα. Θεωρίες και πολιτικές ανθρωπολογίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2006 (επιμέλεια), «Ψυχανάλυση και Κοινωνική Ανθρωπολογία» Εκ των Υστέρων, τεύχος 14, 2006 (επιμέλεια), Language and Sexuality.(Through and) Beyond Gender. (συνεπιμέλεια), Cambridge Scholars Publishing, 2010 και Αμφισβητούμενοι χώροι στη πόλη. Χωρικές προσεγγίσεις του πολιτισμού (συνεπιμέλεια), Αθήνα: Αλεξάνδρεια 2010.
Κώστας Κωνσταντινίδης
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία (Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Ιστορία (Ε.Α.Π.). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στην Σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης μουσικός, μέλος του progressive/avant rock συγκροτήματος Mother Turtle.
Κώστας Παλούκης
Ο Κώστας Παλούκης είναι διδάκτορας νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 μέχρι σημέρα έχει συμμετάσχει με δικά του κείμενα σε συλλογικούς τόμους και βιβλία, επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακές σελίδες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, την ιστορία των λιμένων, κ.α.
Κώστας Περούλης
Ο Κώστας Περούλης γεννήθηκε το 1974 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και συγκριτική λογοτεχνία. Η συλλογή διηγημάτων του Αυτόματα (εκδ. Αντίποδες) απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου 2016 του περιοδικού Αναγνώστης. Είναι συν-σεναριογράφος της ταινίας μεγάλου μήκους «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το βραβείο Volpi αντρικού ρόλου στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Βενετίας 2013 και βραβείο σεναρίου στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Στοκχόλμης 2013. Επίσης είναι συν-σεναριογράφος της ταινίας «Love me not» του Αλέξανδρου Αβρανά, που έκανε πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του San Sebastian 2017. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Λεύγα, στο οποίο έχει δημοσιεύσει κείμενα πολιτισμικής κριτικής, ενώ έχει δημοσιεύει ανάλογα κείμενα και στο περιοδικό Unfollow.
Κώστας Σακκαλής
Γεννήθηκε τη χρονιά που πέθανε ο Charles Mingus και κυκλοφόρησε το The Wall. Κατάφερε να σπουδάσει χημικός μηχανικός και να ζει από αυτό, ενώ ζει για να ακούει μουσική, να διαβάζει βιβλία και να βλέπει ταινίες. Υπήρξε συντάκτης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Rocking.gr από 2007 έως και το 2017 και έκτοτε καλύπτει την ανάγκη του να γράφει είτε με σποραδικές δημοσιεύσεις σε διάφορα μέσα, είτε ιδιωτικά, κάτι που παραμένει μέχρι στιγμής ανάμεσα σε αυτόν και το καλάθι των αχρήστων του.
Λάμδα Ρω
Ο Λάμδα Ρω έχει γεννηθεί το 1991 στην Αθήνα και ισορροπεί μεταξύ ποίησης, μουσικής και νομικής. Μέχρι νεωτέρας.
Λεωνίδας Ρήγας
Ο Λεωνίδας Ρήγας είναι νομικός και δουλεύει ως δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα IP και competition law. Ζει στο Μόναχο της Γερμανίας.
Λουκάς Αξελός
Ο Λουκάς Αξελός είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει ιστορία της νεότερης Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Διευθύνει από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις «Στοχαστής» και το περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής». Κυριότερα έργα του Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα, Κύπρος. Η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού, Ρήγας Βελεστινλής. Σταθμοί κι όρια στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα. Τελευταίο του έργο το Ανάμεσα στις Συμπληγάδες. Ηθική και Πολιτική – Ηγεμονία και Συμμαχίες – Πατριωτισμός και Διεθνισμός. Έχει εκδώσει και τέσσερις ποιητικές συλλογές.
Λουκής Χασιώτης
Ο Λουκής Χασιώτης είναι Επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συγγραφέας τριών βιβλίων: H «Aνατολική Oμοσπονδία»: Δύο ελληνικές φεντεραλιστικές κινήσεις στο τέλος του 19ου αιώνα, Bάνιας, 2001· Ελληνοσερβικές σχέσεις 1913–1918. Συμμαχικές προτεραιότητες και πολιτικές αντιπαλότητες, Βάνιας, 2004· και Τα παιδιά του Εμφυλίου: Από την «Κοινωνική Πρόνοια» του Φράνκο στον «Έρανο» της Φρειδερίκης, 1936–1950, Εστία, 2013. Συμμετέχει επίσης στην εκδοτική ομάδα «Εκδόσεις των ξένων».
Μάιρα Λάττα
Η Μάιρα Λάττα γεννήθηκε στην Καρδίτσα, μεγάλωσε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ζει στη Ζυρίχη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στους κλάδους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μετάφρασης. Συμμετέχει σε εργαστήρια Δημιουργικής γραφής ενώ διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά ηλεκτρονικά περιοδικά Φρέαρ, Fractal, Χάρτης και Μονόκλ.
Μάκης Μαλαφέκας
Ο Μάκης Μαλαφέκας είναι συγγραφέας. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Τελευταίο του βιβλίο το μυθιστόρημα Δε λες κουβέντα (Μελάνι, 2018).
Μάνος Κουμής
Ο Μάνος Κουμής είναι νεοελληνιστής φιλόλογος. Έχοντας ολοκληρώσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές φιλολογίας στο Ρέθυμνο και στο Λονδίνο (King’s College, London) αντίστοιχα, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ, στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Το ερευνητικό του πεδίο αφορά την επιστημονική φαντασία την περίοδο του μεσοπολέμου. Από το 2018 αρθρογραφεί σε περιοδικά, ως κριτικός λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα (Πρόγραμμα μεταφοράς Εθνικής Βιβλιοθήκης - «Η ποίηση του αγωνιζόμενου Έθνους: 1821-2021», Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος) και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τον μεσοπόλεμο, την αισθητική της decadence, των κοινωνικών ρευμάτων και της ιδεολογίας.
Μαρί-Πιέρ Μασιά
Αφότου πήρε πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας και Ψυχολογίας, η Μαρί-Πιέρ Μασιά ξεκίνησε την καριέρα της στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Από το 1988 μέχρι το 1998 εργάστηκε στις ΗΠΑ ως επιμελήτρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία ανέλαβε στο Φεστιβάλ των Καννών τη διεύθυνση του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών», όπου ανέδειξε τις πρώτες δουλειές αναγνωρισμένων πλέον δημιουργών όπως η Σοφία Κόπολα, ο Κάρλος Ρεϊγάδας, ο Στίβεν Ντάλντρι, ο Κρίστι Πουίου και ο Κριστιάν Μουντζίου, μεταξύ άλλων. Η Μαρί-Πιέρ Μασιά δημιούργησε επίσης το τμήμα Crossroads του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται ως Καλλιτεχνική Σύμβουλος. Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής MPM Film το 2007.
Μαρία Γεωργούλα
Η Μαρία Γεωργούλα γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος. Όταν βρίσκει χρόνο και δεν την αφήνουν σε ησυχία μορφές, μνήμες και ονειροπολήσεις, δεν μπορεί παρά να γράφει, να διαγράφει και να ξαναγράφει.
Μαρία Κουτσουμπού
Η Μαρία Κουτσουμπού είναι αρχαιολόγος, υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Μαρία Λούκα
Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2008 ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με πολλά ελληνικά Μέσα (Vice Greece, ΒΗΜΑgazino, Εψιλον, protagon.gr , The Greek Report, ρ/σ Στο Κόκκινο). Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα για τις σειρές ντοκιμαντέρ Οι Φυλές της Αθήνας στην ΕΡΤ και Beyond Gender Greece του ANT1. Πλέον εργάζεται ως αρχισυντάκτρια σε σειρές ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ και της COSMOTE TV και είναι συνεργάτιδα στο συνδρομητικό δίκτυο Inside Story. Το 2013 τιμήθηκε με το Δημοσιογραφικό Βραβείο Ελένη Βλάχου. To 2018 με το Migration Media Award. Έχει επιλεχθεί τέσσερις φορές στη shortlist του European Press Prize.
Μαρία Οικονόμου
Η Μαρία Οικονόμου (detta anche Oikonomou-Meurer) κατέχει τη θέση «Αυστριακής Γυναικείας Επιστημονικής Αριστείας» στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπου εργάζεται από το 2008. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε διαδήλωση εναντίον της νέας Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας.
Στον ελεύθερο χρόνο της κεντά.
Μαρία Ουζούνη
Η Μαρία Ουζούνη σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Αγία Πετρούπολη - Κάτω Πατήσια και Καρό βαλίτσα (Οι εκδόσεις των Συναδέλφων 2012 και 2016). Επίσης έχει κάνει μεταφράσεις και έχει συμμετάσχει στην ερευνητική εργασία για τη μετανάστευση και στην έκδοση του βιβλίου Guardioes da memoria της Βασιλικής Κωνσταντινίδου, στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας.
Μαρία Χάλκου
Η Μαρία Χάλκου σπούδασε ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια του Κεντ και της Γλασκόβης. Διευθύνει το περιοδικό Filmicon: Journal of Greek Film Studies και διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Μαριλένα Καρρά
Η Μαριλένα Καρρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπούδασε Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις Red Marks το δοκίμιο «Όταν ο Marx συνάντησε τους Shakespeare και Goethe. Φετιχισμός και φιλοσοφία της ιστορίας».
Μαρίνα Γαλανού
Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα και ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Πολύχρωμος Πλανήτης (LGBTQI εκδόσεις-βιβλιοπωλείο)
Μάριος Εμμανουηλίδης
Ο Μάριος Εμμανουηλίδης σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιστορία στο ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Αιρετικές διαδρομές. Ο ελληνικός τροτσκισμός και ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος (Φιλίστωρ, 2002) και Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης (μαζί με την Αφροδίτη Κουκουτσάκη, Futura 2013). Βασικό πεδίο επιστημονικού ενδιαφέροντός του είναι η πολιτισμική οικονομία. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Θέσεις, Αλήthεια, Phàsis Journal κ.ά.). Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στον ΕΦΚΑ μισθωτών.
Ματίνα Τσιμοπούλου
H Ματίνα Τσιμοπούλου είναι κατά βάση δασκάλα. Έχει αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το μεταπτυχιακό του ίδιου τμήματος στον τομέα της Κοινωνικής Θεωρίας. Άρθρα, μεταφράσεις και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (to periodiko, αντλία, το κύμα, bibliotheque, artic, κατιούσα, σελιδοδείκτης, frenchphilosophy, fractal κ.α.) .Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ετεροτοπίες» από τις εκδόσεις Φαρφουλάς.
Με τις Μέλισσες ή με τους Λύκους
Η ομάδα που δούλεψε για τη σκηνική πράξη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» συστάθηκε τον Μάρτιο του 2020 γι' αυτόν τον σκοπό. Την ερμηνεία του κειμένου ανέλαβε ο Γεράσιμος Γεννατάς, τη μουσική σύνθεση ο Παύλος Κατσιβέλης και ο Γιώργος Χανός, τη σκηνοθετική επιμέλεια η Δανάη Λιοδάκη, τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Νικόλας Κανάβαρης, τη δραματουργική επεξεργασία οι Λυδία και Δανάη Λιοδάκη και την οργάνωση παραγωγής ο Φοίβος Πετρόπουλος.
Μελ
Το Μελ σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική» στο ίδιο ίδρυμα. Αυτή τη στιγμή κάνει τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον τομέα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Διεξάγει μια εθνογραφική έρευνα σε κουήρ και φεμινιστικές ομάδες αυτοάμυνας, διερευνώντας πρακτικές διαχείρισης της έμφυλης βίας, νοούμενης ως βίας προς θηλυκότητες και κουήρ υποκείμενα, στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Επαγγελματικά, ασχολείται με τον χώρο του κινηματογράφου και τη διοργάνωση φεστιβάλ, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο προτιμά να κάνει ποδήλατο ή βόλτες στη φύση με την καλύτερή του φίλη, τη σκυλίτσα του τη Λου.
Μέλισσα Νόλα
Η Μέλισσα Νόλα γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγαλώσε στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία (Πανεπιστήμιο του Sussex) και κοινωνική ψυχολογία (London School of Economics), και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Goldsmiths στο Λονδίνο στο τμήμα κοινωνιολογίας. Κάνει εθνογραφική έρευνα με παιδία και οικογένειες και έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην σχέση της παιδικής ηλικίας με την δημόσια ζωή, την πολιτική και την κοινωνική αλλαγή και την συμμετοχή παιδιών και εφήβων σ’αυτές. Eίναι υπεύθυνη της έρευνας ERC Connectors Study και συνάκτρια του επιστημονικού περιοδικού «Entanglements: Experiments in Multimodal Ethnography» και του βιβλίου «Political activism across the lifecourse».
Μιχάλης Βουρεκάς
Μιχάλης Μακρόπουλος
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία μυθοπλασίας για ενήλικες (τα τέσσερα τελευταία στις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα, 2014· Τσότσηγια & Ω’μ, 2017· Μαύρο νερό, 2019· Η θάλασσα, 2020), πέντε για παιδιά, και το Οδοιπορικό στο Πωγώνι (Fagotto2013). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (Φρέαρ, Εντευκτήριο, Πόρφυρας, Νησίδες, The Books’ Journal) και στο διαδίκτυο.
Μιχάλης Μιχαήλ
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την Εκκλησία της Κύπρου ανάμεσα στην οθωμανική κυριαρχία και τη βρετανική αποικιοκρατία στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και διδάσκει μαθήματα οθωμανικής ιστορίας ως επίκουρος καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οθωμανική ιστορία του δεκάτου ογδόου και δεκάτου ενάτου αιώνα και στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει συν-επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων για την ιστορία της Κύπρου κατά την οθωμανική περίοδο. Έργα του είναι: Η Εκκλησία της Κύπρου κατά την οθωμανική περίοδο. Η σταδιακή συγκρότηση ενός θεσμού πολιτικής εξουσίας (2005) και Οι εξεγέρσεις ως πεδίο διαπραγμάτευσης της εξουσίας. Οθωμανική Κύπρος, 1804-1841 (2016).
Μιχάλης Παναγιωτάκης
Κρητικός της διασποράς, φυσικός, δημοσιογράφος μάλλον, web developer, πατέρας
Μπάμπης Κουρουνδής
Ο Μπάμπης Κουρουνδής είναι δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διδάκτορας Νομικής του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σοσιαλισμός από τα κάτω, Ένεκεν, Ιστορικά και στα νομικά περιοδικά Αρμενόπουλος, Θεωρία και πράξη Διοικητικού Δικαίου, Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, Αρμενόπουλος, Επιστημονική επετηρίδα ΔΣΘ, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Το βιβλίο του με τίτλο «Το Σύνταγμα και η Αριστερά. Από τη "βαθεία τομή" του 1963 στο Σύνταγμα του 1975» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος.
Μυρτώ Ράις
Μετά από σπουδές θεατρολογίας και πολλά χρόνια ζωής στο Παρίσι, η Μυρτώ Ράις επιστρέφει στην Αθήνα όπου ασχολείται κυρίως με την πολιτιστική διαμεσολάβηση: σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για εφήβους και ενήλικες, είναι συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ Λυκαβηττού, μεταφράζει κείμενα και βιβλία που θέλει να διαβαστούν, και πρόσφατα άνοιξε το Στούντιο, έναν ευρυ-χώρο εκτός «οικονομίας», στην Πλατεία Εξαρχείων.
Μύρων Ζαχαράκης
Ο Μύρων Ζαχαράκης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο τμήμα
Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ.
Νάσος Βασιλακάκης
Ο Νάσος (Νάσος Βασιλακάκης) εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός κόμικ. Έχει δημιουργήσει τα κόμικ άλμπουμ “Μαριάννα η Βρωμόστομη” (εκδ. Πυγμαλίων) και “Νίπερ: αιώνιος μετανάστης” (εκδ. ΚΨΜ). Έχει εικονογραφήσει το εφηβικό μυθιστόρημα “Η Αγάπη διδάσκει¨ του Βασίλη Μπουντούρη (εκδ. Κέδρος). Κόμικ του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό 9 της Ελευθεροτυπίας, και στα “Παρα Πέντε”, “Γκραν Γκινιόλ” και “Καρέ καρέ.” Ερασιτεχνικά διαχειρίζεται και αρθρογραφεί για το blog “SubHeroes” που ασχολείται με κριτικές και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ παράλληλα επιλέγει και μιξάρει μουσικές στο κανάλι aizu-zarx στο mixcloud.
Νέβι Κανίνια
Η Νέβι Κανίνια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Θεωρία και Ιστορία του Σινεμά στο University of East Anglia. Απο το 2013 κουβαλάει πάντα μαζί της μια μηχανή για να την βγάζει απο την αμηχανία της.
Νένη Πανουργιά
Η Νένη Πανουργιά ειναι ανθρωπολόγος, Διευθύντρια του Προγράμματος «Η Υγεία ως Ανθρώπινο Δικαίωμα, Βιοτέχνη, και Μεγάλη Ηλικία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος του διδακτικού δυναμικού του εκπαιδευτικού προγράμματος του Columbia στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Sing Sing και Taconic στην Νέα Υόρκη. Το βιβλίο της Επικίνδυνοι Πολίτες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Νεφέλη Γιαννάκη
H Νεφέλη Γιαννάκη είναι νομικός, απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται ανάμεσα στην μαρξιστική και μετά-μαρξιστική θεωρία, τις θεωρίες του κράτους,τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, τις θεωρίες φύλου και εσχάτως τη μεταδομιστική θεωρία. Ασχολείται με το να βρίσκει τις παραλίες που ύπαρχουν κάτω από τα πεζοδρόμια.
Νικόλας Λεβής
Ο Νικόλας Λεβής είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα ιστορίας του The Graduate Center-CUNY, μεταφραστής, επιμελητής και συν-συγγραφέας του Working for the Enemy. Ford, General Motors, and Forced Labor in Germany during the Second World War (Berghahn Press).
Νικόλας Μιτζάλης
Ο Νικόλας Μιτζάλης γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι διδάκτορας αρχιτεκτονικής και συγγραφέας. Έχει υπάρξει άνεργος, ερευνητής, συμβασιούχος, ημιαπασχολούμενος, εκτιμητής, μεταφραστής, διδάσκοντας, επιμελητής ενθέτου, υπάλληλος. Δεν προσπαθεί να γίνει ποιητής αλλά να απολαύσει τις αγωνίες του.
Νίκος Αγγελάκης
Ο Νίκος Αγγελάκης σπούδασε Μαθηματικά και Πολιτικές Επιστήμες, κι έκανε μεταπτυχιακό στην Πρώιμη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία.
Νίκος Βασιλόπουλος
Ο Νίκος Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των εκδόσεων Εκτός Γραμμής και στην επαγγελματική του πορεία έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία,ιδιαίτερα με την ανάλυση θεμάτων διεθνούς πολιτικής. Η πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με το The Press Project και την πλατφόρμα Omnia TV. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Θρησκειολογία από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης και είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επιμερίζονται στη Θρησκειολογία, την Ανθρωπολογία της Θρησκείας και την Πολιτική Θεολογία.
Νίκος Βράντσης
Ο Νίκος Βράντσης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία. Ερευνά και καταγράφει φαινόμενα στεγαστικής κρίσης και αστικής ανισότητας. Το προσωπικό αρχείο του στεγάζεται στη σελίδα selectedbytraitors.gr.
Νίκος Γιακουμέλος
Ο Νίκος Γιακουμέλος γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά Επικοινωνία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και συνέχισε με Κινηματογραφικές και Πολιτισμικές Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι αρθρογράφος με κύριους τομείς απασχόλησης τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τα κόμικς. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί τόσο σε σάιτ όσο και σε περιοδικά.
Νίκος Δαγδιλέλης
Ο Νίκος Δαγδιλέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε και εργάστηκε για περίπου μια δεκαετία στη Καβάλα και τα τελευταία χρόνια ζει στη Αθήνα. Από τα εφηβικά του χρόνια είναι αναγνώστης της λογοτεχνίας του φανταστικού και φανατικός των παιχνιδιών ρόλων. Από φοιτητής δραστηριοποιείται σε κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα εργάζεται ως μέλος σε κολεκτίβα εργασίας, ασχολείται ενεργά με τον συνεργατικό κίνημα. Παράλληλα σχεδιάζει και δημιουργεί επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικό περιοδικό για ζητήματα σχετικά με τη τέχνη και γράφει διηγήματα κυρίως μυθοπλασίας και μαγικού ρεαλισμού.
Νίκος Κατσιαούνης
Ο Νίκος Κατσιαούνης είναι εκδότης (εκδόσεις Έρμα) και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Το Έρμα. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Νίκος Κουραχάνης
Ο Νίκος Κουραχάνης (Αθήνα, 1987) είναι συγγραφέας των βιβλίων Άστεγοι και Κοινωνικός
Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης (Τόπος, μαζί με Δ. Παπαδοπούλου) και Κοινωνικές Πολιτικές Στέγασης (Παπαζήση). Άρθρα του σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές για ευάλωτες ομάδες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Πολιτικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα Ενθέματα της Αυγής, το Περιοδικό Unfollow και το Rednotebook. Διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο πρώτο, εκπονεί επίσης μεταδιδακτορική έρευνα.
Νίκος Λαμνίδης
Ο Νίκος Λαμνίδης είναι ψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και την Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA). Έχει δημοσιεύσεις στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.
Νίκος Νικήσιανης
Ο Νίκος Νικήσιανης είναι Διδάκτορας Βιολογίας, με ιδιαίτερο αντικείμενο την ιστορία της Οικολογίας και τις επιρροές της κυρίαρχης ιδεολογίας πάνω στις επιστημονικές διαδικασίες. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει κατά το δυνατό σε κοινωνικά κινήματα κι αριστερές συλλογικότητες της πόλης. Θα ήθελε να είναι και σε κάποιο σωματείο, αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει μέχρι τώρα.
Νίκος Ποταμιάνος
Ο Νίκος Ποταμιάνος είναι ιστορικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ.
Νίκος Σκοπλάκης
Ο Νίκος Σκοπλάκης ημιαπασχολείται πλήρως στην Αθήνα, σε κύκλους που ανοίγουν και κλείνουν διαρκώς. Σπούδασε αρχαιογνωστικές επιστήμες, ιστορία και επιστήμες της λογοτεχνίας, σε διάφορα επίπεδα, στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Μεταφράζει κυρίως από τα γερμανικά και τα γαλλικά· κείμενα, δοκίμια, κριτικές και σχόλιά του υπάρχουν δημοσιευμένα εδώ κι εκεί.
Νίκος Χειλάς
Ο Νίκος Χειλάς υπήρξε για δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστρία και τη Γερμανία, και παράλληλα, από το 1999, ανταποκριτής του «Βήματος» στο Βερολίνο.
Ξένια Μαρίνου
Η Ξένια Μαρίνου είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ στην Ιστορία Γαλλικού Πολιτισμού. Το βιβλίο της Αναζητώντας Οδοφράγματα. Αστικός Τύπος και ελληνικές συμμετοχές στον γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.
Ξένια Πηρούνια
H Ξένια Πηρούνια γεννήθηκε το 1988, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/ου Ιωαννίνων με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον στο πεδίο του Αρχείου και της Μνήμης, τη Φιλοσοφία και Θεωρία του σινεμά κυρίως στο είδος του ντοκιμαντέρ. Απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές» του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, τη δημοσιογραφική έρευνα και την αρθογραφία σε περιοδικά, εφημερίδες και sites (Δρόμος της Αριστεράς, Εποχή, ΕφΣυν, alfavita.gr, indieground radio, freequencythezine, κ.ά.). Ιδρυτικό μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ν.Ιωνίας που λειτούργησε στον Δημοτικό Κιν/φο Αστέρα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2020. Κριτικές και υλικό της δουλειάς αυτής υπάρχουν στο www.cinemood.gr.
Οζενί Αθανασιάδου
Η Οζενί Αθανασιάδου είναι νομικός και εργάζεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Επίκεντρο της ερευνητικής και συγγραφικής της δραστηριότητας έχει αποτελέσει η θεωρία των δικαιωμάτων και η δημοκρατική θεωρία. Από το 2012 συντονίζει μαθήματα και σεμινάρια για το Κεφάλαιο του Μαρξ και τη μαρξιστική φιλοσοφία του δικαίου και του κράτους.
Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) δημιουργήθηκε το 2014 μετά από σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση Προφορικής Ιστορίας (Ε.Π.Ι.) σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Μαγνησίας). Τα επόμενα χρόνια εμπλουτίστηκε με νέα μέλη που παρακολούθησαν τα σεμινάρια που οργάνωσε η ΟΠΙΒΟ. Σήμερα διατηρεί τριάντα περίπου ενεργά μέλη, εθελοντές ερευνητές/τριες, ιστορικού, μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, υποψήφιους διδάκτορες/ισσες, αρχειονόμους, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους σιδηροδρομικούς και καλλιτέχνες. Οι διαφορετικές αφετηρίες τους προσδίδουν μία πολυσυλλεκτικότητα και ιδιαίτερη δυναμική στην Ομάδα. Το αρχείο της ΟΠΙΒΟ περιλαμβάνει 165 συνεντεύξεις· βρίσκεται κατατεθειμένο στο Εργαστήριο Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι προσβάσιμο στους/στις ερευνητ(ρι)ες. Οι συνεντεύξεις έχουν μορφή αφήγησης ζωής και καλύπτουν θεματικές όπως η δεκαετία του 1940, η μετανάστευση, η βιομηχανική εργασία και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το 2017 και το 2022 μέλη της ΟΠΙΒΟ συμμετείχαν με ανακοίνωση στην 2η και στην 3η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Το 2018 η ΟΠΙΒΟ παρουσίασε στο Βόλο εκδήλωση με θέμα τους χώρους κράτησης στην Κατοχή και στον Εμφύλιο. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας η εκδήλωση επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Το Μάιο 2019 η ΟΠΙΒΟ συμμετείχε στους Αρχαιολογικούς Διαλόγους με πάνελ γύρω από το θέμα «Μικρασιάτες Πρόσφυγες και η Θάλασσα». Από το Μάρτιο 2020 μέλη της ΟΠΙΒΟ συμμετέχουν στην ΟΠΙ-COVID 19 καταγράφοντας την εμπειρία της πανδημίας. Τον Ιούλιο 2022 η ΟΠΙΒΟ συμμετείχε στο τιμητικό αφιέρωμα για τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμη καθηγήτρια του Παν/μίου Θεσσαλίας, πρόεδρο της ΕΠΙ, από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΠΙΒΟ και βασικό μέλος της έως σήμερα, με το βίντεο «Πώς οι σιωπές γίνονται ιστορία – Η περίπτωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου» https://www.youtube.com/watch?v=aeHe8sqBqQY
Ορέστης Κυργιάκης
Ο Ορέστης Κυργιάκης γεννήθηκε το 1999 στην Νέα Ιωνία. Κατάφερε (όπως πολύ θα ήθελε η μαμά του) να βγάλει το σχολείο και να ακολουθήσει μια ένδοξη καριέρα στην διανομή φυλλαδίων και την λιανική πώληση σε περίπτερα. Πλέον εργάζεται στο βιβλιοπωλείο Αμόνι στα Πετράλωνα και είναι πολύ χαρούμενος για αυτό. Ελπίζει μια μέρα να καταφέρει να ταξιδέψει στο διάστημα.
Ορέστης Νικολάου
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία με κατεύθυνση την πολιτική επιστήμη και με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία και Συγκριτική Πολιτική. Η Διπλωματική Εργασία του ασχολείται με τη Λογοκρισία ως επίδικο στην πολιτική φιλοσοφία. Είναι τακτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ασχολείται με το δίκτυο που αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο.
Παναγιώτης Αρβανίτης
Ο Παναγιώτης Αρβανίτης γεννήθηκε το 1985 στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Οι ποιητικές συλλογές του Μια στάλα κατράμι σ’ ένα βαρέλι μέλι (2009), Λευκό χιούμορ (2012) και Τυφλός επισκέπτης (2016) κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Παναγιώτης Βλάχος
Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι συγγραφέας και όχι μόνο. Τα βιβλία του εκδίδονται από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Παναγιώτης Σωτήρης
Ο Παναγιώτης Σωτήρης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Εργάζεται ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Unfollow και παράλληλα διδάσκει ως ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historical Materialism. Research in Critical Marxist Theory. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα πάνω σε ζητήματα που άπτονται της σύγχρονης φιλοσοφίας και κοινωνικής θεωρίας.
Παναγιώτης Φραντζής
Ο Παναγιώτης Φραντζής είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση και στην επικοινωνία, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία.
Πάνος Αγγελόπουλος
Ο Πάνος Αγγελόπουλος ζει στο Παρίσι από το 1998, έχει κάνει σπουδές φιλοσοφίας και εργάζεται ως μεταφραστής.
Πάνος Σταθάτος
Ο Πάνος Σταθάτος είναι απόφοιτος Φιλολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Στη διπλωματική του ασχολήθηκε με το φασματικό είδος της ελληνικής Επιστημονικής Φαντασίας, μελετώντας τη σχέση του με την Ουτοπία και την αλληγορία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θεωρία της λογοτεχνίας, την ουτοπία, το μαρξισμό, την ψυχανάλυση, τις νεοελληνικές σπουδές, τα λογοτεχνικά είδη, την εθνική ταυτότητα, τη συγκριτική λογοτεχνία και τις πολιτισμικές σπουδές. Έχει συμμετάσχει σε ακαδημαϊκά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει το έργο του σε περιοδικά.
Πάνος Τσερόλας
Ο Πάνος Τσερόλας γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1985. Σπούδασε στην Πάτρα, ζει στην Αθήνα και συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα Εκτός Γραμμής. Μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ έχει τιμηθεί με το λογοτεχνικό βραβείο του Αναγνώστη το 2016 στην κατηγορία των Παιδικών.
Πάρις Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσικολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βερολίνου (Χούμπολτ). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Π. & Ε. Μιχελή και επισκέπτης διδάσκων στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ειδική και ωδειακή εκπαίδευση, ενώ αρθρογραφεί για τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Παυλίνα Μάρβιν
Η Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, μεγάλωσε όμως στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Θεατρολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και ασχολείται με θέματα σύγχρονης ιστορίας και πολιτικής του βιβλίου και του πολιτισμού. Σπουδάζει Σκηνοθεσία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο μου», κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κίχλη (Ιανουάριος 2017) και διακρίθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου της Εταιρείας Συγγραφέων, «Γιάννη Βαρβέρη». Ως συγγραφέας και περφόρμερ έχει προσκληθεί σε μια σειρά από καλλιτεχνικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Εργάζεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως επιμελήτρια εκθέσεων βιβλίου.
(Φωτογραφία: Γεωργία Πονηράκου)
Πέτρος Θεοδωρίδης
Ο Πέτρος Θεοδωρίδης είναι πολιτικός επιστήμονας - συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1958. Έγραψε τα βιβλία : «Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας, Έθνος, Νεωτερικότητα και εθνικιστικός λόγος», εκδ. Αντιγόνη 2004, «Η Απατηλή Υπόσχεση της Αγάπης», 2012, εκδ. Ένεκεν, και «Από την Ουτοπία στη Νοσταλγία και άλλα μικρά δοκίμια», Το Βιβλίο, 2015. Έχει επίσης δημοσιεύσει και δυο ποιητικές συλλογές: «Όταν συναντηθούμε ξανά», και «Ακόμα και η Αριάδνη ήταν ψέμα».
Πέτρος Σταύρου
Ο Πέτρος Σταύρου σπούδασε, ως αιώνιος φοιτητής, τις οικονομικές επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Του αρέσει η ποδηλασία, η γυμναστική με βάρη και η αστρονομία, βαθέως διαστήματος, αλλά δεν μπορεί να τους αφιερωθεί ολοκληρωτικά αφού πρέπει να εργάζεται για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των κανόνων των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις λίγες οικονομικούρες που ξέρει προσπαθεί να τις αξιοποιήσει στον ελεύθερο του χρόνο, όσο το δυνατόν περισσότερο, για το καλό των προλεταρίων αυτή την φορά. Κάποια στιγμή θέλει να κάνει τον γύρο της Ελλάδας με το ποδήλατο, έχοντας στο στόμα τα βιβλία του Τζακ Κέρουακ και στην πλάτη τον κολλητό του σκύλο. Πάντα λέει ότι οι Fugazi θα ήταν το καλύτερο συγκρότημα αν δεν υπήρχαν οι Pixies και πως αν μένεις πολλές ώρες ξαπλωμένος κάτι καλό θα σου συμβεί. Η ανυπαρξία άλλων κατοικήσιμων πλανητών στο εγγύς διάστημα ίσως τον έχει κάνει λίγο περισσότερο κυνικό και είρωνα από ότι θα έπρεπε αλλά ταυτόχρονα τον έχει πείσει πως δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους αφεντικό, ποτέ και πουθενά.
Πηνελόπη Δεληγιάννη
Η Πηνελόπη Δεληγιάννη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Φιλοσοφίας. Η πρώτη της ποιητική συλλογή είναι η «Λιθάρπαστη». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Πηνελόπη Πετσίνη
Η Πηνελόπη Πετσίνη γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία, και είναι διδάκτωρ των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Έχει επιμεληθεί σημαντικό αριθμό φωτογραφικών και εικαστικών εκθέσων, με πιο πρόσφατες τις ομαδικές «Μια Άλλη Ζωή: Ανθρώπινες Ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/νίκης, Νοέμβριος 2016) και «Τόποι Μνήμης» (Μουσείο Μπενάκη, Ιούλιος 2016). Στις πρόσφατες εκδόσεις της συγκαταλέγεται το βιβλίο Τόποι Μνήμης: Φωτογραφία, Συλλογική Μνήμη και Ιστορία (Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και Ίδρυμα ΝΕΟΝ, 2016) και ο συλλογικός τόμος Λογοκρισίες στην Ελλάδα (Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, 2016) τον οποίο συνεπιμελήθηκε με το Δημήτρη Χριστόπουλο.
Πουλίκος Πουλικάκος
Ο Πουλίκος Πουλικάκος είναι Βιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ογκολογικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Μάουντ Σάιναϊ στη Νέα Υόρκη. Η έρευνά του αφορά τις στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο. Εστιάζει στη μελέτη των μηχανισμών ευαισθητοποίησης και αντίστασης των καρκινικών κυττάρων σε στοχευμένους αναστολείς, με στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων και θεραπειών.
Προδημοσίευση
Το περιοδικό Marginalia σε εξαιρετικές περιπτώσεις προδημοσιεύσει αποσπάσματα βιβλίων τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα, μετά από συνεννόηση με τις εκδότριες/τους εκδότες.
Πρόδρομος Doe
Ο Πρόδρομος Doe γεννήθηκε τότε που έβαζες κασέτες στον υπολογιστή σου για να παίξεις Pong. Δεν συμπάθησε το επίθετο του αλλά κι εκείνο δεν έκανε πολλά για να φτιάξουν τη σχέση τους. Κάποτε πήρε μερικά βραβεία ποίησης και εξέδωσε και μια συλλογή (εξαντλημένη από καιρό) αλλά μετά κατάλαβε πως τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και άφησε πίσω του αυτή τη ζωή. Πριν μερικά χρόνια έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο "Μαύρο Χιόνι", πριν λιγότερα χρόνια ένα δεύτερο ("Ο πόλεμος των πολυκατοικιών") και που θα πάει, θα βγάλει κι ένα τρίτο. Τραγουδάει και γράφει στίχους στο συγκρότημα Jane Doe, σχεδιάζει επιτραπέζια παιχνίδια, παίζει μπάσκετ κι όταν έχει χρόνο τον αφιερώνει στη πυρηνική φυσική και τη πρακτική εφαρμογή των θεωριών περί Μπορομιανών Πυρήνων.
Ρόζα Βασιλάκη
Η Ρόζα Βασιλάκη είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol. Έχει διδάξει ιστορία και κοινωνιολογία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), στο Ισραήλ (University of Haifa) και στη Μεγάλη Βρετανία (London School of Economics and Political Science, University of Bristol, University of West of England). Σήμερα διδάσκει στο College Year in Athens.
Σάσα Λαδά
Η Σάσα (Αναστασία) Λαδά είναι αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, του ΑΠΘ. Έχει εκτεταμένο, δημοσιοποιημένο και βραβευμένο αρχιτεκτονικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο, το οποίο είναι σε συνεχή αλληλοτροφοδότηση και δίνει έμφαση στις εννοιολογικές και κοινωνικές ανταλλαγές της αρχιτεκτονικής και του αστικού χώρου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων σε
επιστημονικά περιοδικά σε θέματα που διερευνούν τις έννοιες του κατοικείν, του φύλου, της σεξουαλικότητας και του αστικού χώρου.
Σούλα Μαρινούδη
Η Σούλα Μαρινούδη είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Η ζωή χωρίς εμένα: Έμφυλα υποκείμενα εντός κι εκτός των κινηματικών χώρων (Αθήνα: futura, 2017) και Τα καρφιά από μέσα (Θεσσαλονίκη: ένεκεν, 2015), καθώς και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εργάζεται με επισφαλείς όρους σε διάφορες πόλεις και βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σοφία Ζήση
Η Σοφία Ζήση είναι Ελληνίδα συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει σπουδασει Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική γραφή στο Λονδίνο (Roehampton University, Birkbeck College) και ασχολείται με την θεατρική γραφή. Στο θεατρο έχουν παρουσιαστεί τα έργα της, Νο Soothing Grave for Us (σκην. Goldsmiths Drama Society, για το London Student Drama Festival 2017), Glauce in Progress, Love in Progress, Work in Progress (Θεατρο 104, Γκάζι, σκην. Ζωή Ξανθοπούλου 2018) και το 2019 θα παρουσιαστούν 2 έργα (θέατρο Φάουστ, θέατρο 104) από την ομάδα The Young Quill (σκην. Αικατερίνη Παπαγεωργίου). Οι Πυξ Λαξ και οι Όναρ έχουν μελοποιήσει στίχους της, έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε BJCEM (2005) διαβάζοντας ποιήματα της, ενώ έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης.
Σοφία Κρατίδου
Η Σοφία Κρατίδου είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μεταδομιστική και μεταμοντέρνα θεωρία, τα σύγχρονα θρησκευτικά και κοινωνικά κινήματα, οι θεωρίες του πολιτικού υποκειμένου και οι θεωρίες φύλου. Ασχολείται με τις πολεμικές και άλλες σκοτεινές τέχνες.
Σπύρος Καράβας
Ο Σπύρος Καράβας γεννήθηκε στη Χίο το 1954. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon 2 της Γαλλίας. Από το 1990 διδάσκει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται κυρίως στον ελληνικό αλυτρωτισμό, το μακεδονικό ζήτημα και την ιστοριογραφία του.
Σπύρος Λαζαρίδης
Γεννήθηκε το 1958 στο Ηλιόλουστο του Κιλκίς και από το 1967 μένει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Φυσικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με ποιήματα, δοκίμια και μελέτες με τα περιοδικά: «Διαγώνιος», «Οδός Πανός», «Εντευκτήριο», «Τραμ», «Η λέξη», «2 τροχοί», «Θεσσαλονικέων πόλις», «Ένεκεν», «Ο δημότης», «Δυτικώς», «Τάμαριξ», «ΠΟΛΗ». Ποιήματά του ανθολογήθηκαν στη σειρά «Φωνές» των εκδόσεων Πρόσπερος, στο «Κατάλυμα νέων ποιητών της Θεσσαλονίκης 1980-1989» των (εκδ. Μπιλιέτο), στο ιταλικό περιοδικό «Private», στην ανθολογία «A century of Greek poetry 1900-2000» (Cosmos Publishing, River Vale, New Jersey, 2004)· στην ανθολογία «Η Θεσσαλονίκη των ποιητών» και στην Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης (εκδ. Ρώμη, 2019)· στο Ανθολόγιο 2021, Εφ' ενός γίγνεσθαι; 2 (επιμέλεια Κ. Θ. Ριζάκη - Σ. Γρ. Σταμπουλού, εκδόσεις Ρώμη, 2021). Έκανε την έρευνα και είχε την επιμέλεια πολλών εκθέσεων ιστορικού ενδιαφέροντος. Θεατρικά του έργα ανέβηκαν από ερασιτεχνικά σχήματα σε σκηνές της Δυτικής Θεσσαλονίκης από το 2001.
Τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο του: Κατάστηθος ανέμων, ποιήματα, εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2021. Τελευταίο βιβλίο του για την ιστορία της Θεσσαλονίκης: Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ, χρονικό της γειτονιάς του στρατοπέδου Παύλου Μελά, εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2021.
Σπύρος Χαιρέτης
Ο Σπύρος Χαιρέτης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Έσσεν. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη των τηλεοπτικών ειδών, τις αναπαραστάσεις φύλου, σεξουαλικότητας, χοντρότητας και κοινωνικής τάξης στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και τη σχέση της τηλεόρασης με τα ακροατήριά της. Τον Ιούνιο του 2023 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ο γοργόνος και άλλα πλάσματα (εκδόσεις Θράκα).
Στάθης Κουβελάκης
Ο Στάθης Κουβελάκης είναι ανεξάρτητος ερευνητής και ζει στο Παρίσι, στα περίχωρα του νεκροταφείου του Περ Λασέζ, 500 μέτρα από τον τοίχο των Κομμουνάρων. Δίδαξε για 25 χρόνια σε πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και έχει δημοσιεύσει εκτενώς πάνω σε
ζητήματα μαρξιστικής σκέψης, κριτικής θεωρίας και κοινωνικών κινημάτων. Η τελευταία του δουλειά είναι μια νέα γαλλική έκδοση κειμένων των Μαρξ και Ενγκελς για την Κομμούνα του Παρισιού, εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό της Κομμούνας και άλλα κείμενα επαναστατών της εποχής. Ο εκτενής πρόλογός του, «Συμβάν και επαναστατική στρατηγική», είναι διαθέσιμος σε ελεύθερη πρόσβαση, σε αγγλική μετάφραση του Ντέϊβιντ Μπρόντερ, στην ιστοσελίδα των
εκδόσεων Verso.
Σταύρος Μαυρουδέας
Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι προπτυχιακές σπουδές του στα Οικονομικά έγιναν στο ΕΚΠΑ, οι μεταπτυχιακές στο SOAS (University of London) ενώ έλαβε το διδακτορικό του από το Birkbeck College (University of London). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Πολιτική Οικονομία, Μακροοικονομική, Ιστορία Οικονομικής Σκέψης, Μεγέθυνση και Οικονομική Ανάπτυξη, Ελληνική Οικονομία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πολλά διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και διατελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής, της συμβουλευτικής επιτροπής ή/και κριτή σε αρκετά. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ακαδημαϊκά συνέδρια ως εισηγητής, προεδρεύων, μέλος της οργανωτικής ή/και της επιστημονικής επιτροπής και έχει δώσει πολλές ακαδημαϊκές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ακόμη διατελέσει επισκέπτης ερευνητής και καθηγητής σε αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Σταυρούλα Βερράρου
Η Σταυρούλα Βερράρου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη Νεώτερη Ιστορία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Βιβλιοκριτικές της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τα Ιστορικά και Μνήμων.
Στέλιος Κραουνάκης
ΟΣτέλιος Κραουνάκης κατάγεται από το Ρέθυμνο Κρήτης, με σπουδές σε περιβάλλον και οικονομία, γράφει διηγήματα και δοκίμια.
Στέλιος Χρονόπουλος
Ο Στέλιος Χρονόπουλος είναι κλασικός φιλόλογος, αριστερόχειρας, με μητρική γλώσσα τα νέα ελληνικά. Έχει γράψει ένα βιβλίο για τις δραματικές λειτουργίες της σάτιρας στον Αριστοφάνη κι ετοιμάζει ένα για τις λεξικογραφικές δομές στο «Ονομαστικό» του Πολυδεύκη. Τα τελευταία χρόνια περιπλανιέται στα (πολλά) αδιέξοδα, τις λεωφόρους και τα σοκάκια των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών, με ολοένα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό (ειδικά για τα αδιέξοδα).
Στέλλα Πεκιαρίδη
Η Στέλλα Πεκιαρίδη σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, Λογοτεχνική Μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Εργάζεται στο χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων από το 2005 ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, κειμενογράφος, πολιτιστική συντάκτρια και επαγγελματίας αναγνώστρια. Γλώσσες εργασίας της είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ολλανδικά. Παράλληλα, ασχολείται ερευνητικά με τη θεωρία της φωτογραφίας και τον οπτικό πολιτισμό.
Στέργιος Καράβατος
Ο Στέργιος Καράβατος είναι φωτογράφος και ανεξάρτητος επιμελητής με
πολύπλευρη διδακτική δράση. Σπούδασε νομικά και φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη και την Ολλανδία. Το διάστημα 2002-2008 και από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων, ενώ διοργανώνει με πολλούς φορείς εργαστήρια φωτογραφίας για αρχάριους, επαγγελματίες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στο πρόσφατο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης.
Στέργιος Μήτας
Ο Στέργιος Μήτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Έχει συγγράψει τη μελέτη Η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2016), άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα έντυπα, καθώς και τα ποιητικά βιβλία Ξέρετε το τέλος ([μαζί με τους Θ. Ρακόπουλο - Α. Ψάλτη], Αντίποδες 2017) και Έμμετρη φυσική ιστορία των θεάτρων (Μικρή Άρκτος, 2013). Εργάζεται ως λέκτορας φιλοσοφίας δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Στεφανία Μελά
Η Στεφανία Μελά γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική, γιατί πίστευε ότι οι εισαγγελείς πολεμούν την κοινωνική αδικία. Μετά προσγειώθηκε και το γύρισε στις πολιτισμικές σπουδές. Πριν από είκοσι χρόνια, αποφάσισε ότι θα γίνει συγγραφέας. Από τότε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα χαρτιά. Όταν δεν τα γράφει, τα ζωγραφίζει.
Στέφανος Σαλεβουράκης
Ο Στέφανος Σαλεβουράκης είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχοντας αποκτήσει το προπτυχιακό του τίτλο στο τμήμα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του ίδιου πανεπιστημίου, έζησε για 3 χρόνια στο Παρίσι όπου και σταδιακά άρχισε να ασχολείται με την έρευνα επάνω στην Παρισινή Κομμούνα. Το ενδιαφέρον του σταδιακά μετατοπίστηκε προς την πλευρά των νικήτων του γαλλικού εμφυλίου πολέμου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Στρατής Μπουρνάζος
Ο Στρατής Μπουρνάζος γεννήθηκε το 1969 και είναι επιμελητής βιβλίων και ιστορικός. Για πολλά χρόνια επιμελούνταν τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης Αυγής. Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει η μελέτη του για το Congress for Cultural Freedom και τον Πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο στην Ελλάδα (1950–1967), από τις εκδόσεις Αντίποδες.
Σωτήρης Λυκουργιώτης
O Σωτήρης Λυκουργιώτης είναι Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα και Διδάκτορας στους τομείς της γεωγραφίας και του περιβάλλοντος. Έχει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων στους τομείς της γεωδαισίας - γεωγραφίας, των φυσικών καταστροφών, της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των βιοκαυσίμων. Είναι κριτής επιστημονικών περιοδικών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων. Έχει διδάξει για αρκετά χρόνια στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές. Δοκίμια και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Σωτήρης Ρούσσος
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr) στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Σωτήρης Σιαμανδούρας
Ο Σωτήρης Σιαμανδούρας είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος του ΙΚΥ στην ιστορία των πολιτικών ιδεών. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Paris VIII Vincennes - Saint-Denis και διδακτορικό Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Νικολό Μακιαβέλι: Αμηχανία και Μηχανική» (Εξάρχεια 2015). Έχει διδάξει στο ΠΜΣ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Εργάζεται ως αναπληρωτής φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει κάνει αρκετές μεταφράσεις, λίγο ραδιόφωνο και μερικά άλλα πράγματα.
Σωτήρης Τριαντάφυλλος
Ο Σωτήρης Τριαντάφυλλος είναι διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην ιστορία της επιστήμης και των ουτοπίων.
Τάσος Αναστασίου
Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Σκίτσου Ορνεράκη. Σήμερα εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Αυγή. Επίσης δημοσιεύει σκίτσα στα περιοδικά Σχεδία και Marginalia.
Τάσος Κωστόπουλος
Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», επιμελητής της στήλης «Το Φάντασμα της Ιστορίας».
Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην «Αυγή» (1985–1987), στο περιοδικό «Σχολιαστής» (1986-90) και στην «Ελευθεροτυπία» (1990-2012), μεταξύ δε 1990-2010 και 2012-2015 υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας «Ο Ιός». Είναι συγγραφέας των βιβλίων Η απαγορευμένη γλώσσα. Κρατική καταστολή των σλαβικών διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία (Αθήνα 2000, εκδ. Μαύρη Λίστα), Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη (Αθήνα 2005, εκδ. Φιλίστωρ), Πόλεμος και εθνοκάθαρση. Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης, 1912-1922 (Αθήνα 2007, εκδ. Βιβλιόραμα), Το 'Μακεδονικό' της Θράκης. Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους, 1956-2008 (Αθήνα 2009, εκδ. Βιβλιόραμα), Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας (Αθήνα 2016, εκδ. Βιβλιόραμα) και Αστυνομία και 'άκρα' στη Μεταπολίτευση (Αθήνα 2017, εκδ. Εφημερίδα των Συντακτών).
Τζένη Λιαλιούτη
Η Ζηνοβία (Τζένη) Λιαλιούτη είναι επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με το UCD-Clinton Institute for American Studies, το ΑΠΘ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΚΕΙΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ. Έχει εκδώσει επίσης το βιβλίο «Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989» (Αθήνα, 2016).
Τόνια Κατερίνη
Η Τόνια Κατερίνη είναι αρχιτέκτων μηχανικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και ερευνά συστηματικά ζητήματα στέγης, πολιτικών του χώρου και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για τα θέματα αυτά αρθρογραφεί στον Τύπο και το Διαδίκτυο (Red Notebook, Yabasta, Αυγή, Εποχή, Δελτίο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων), καθώς και στη συλλογική έκδοση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πρακτικές Αστικής Αλληλεγγύης και το περιοδικό urbanisticatre. Τον καιρό που τα έντυπα ήταν χειροποίητα ήταν υπεύθυνη σελιδοποίησης των περιοδικών Πανεπιστήμιο, Λόγος, Αντίλογος, Διάλογος, ΚΑΠΑ και Ακυβέρνητες πολιτείες.
Φιλήμονας Πατσάκης
Ο Φιλήμονας Πατσάκης γεννήθηκε το 1970 στην Ρόδο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, συμμετέχοντας από τότε στις κινηματικές διεργασίες. Από τότε διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μαρμίτα, μέλος της συντακτικής συνέλευσης της εφημερίδας Βαβυλωνία, κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει το επίμετρο στο βιβλίο του Στέφανου Ροζάνη «Εκδοχές της πόλης» των εκδόσεων Εξάρχεια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ο ευτυχισμένος Σίσυφος» και «Ας ξαναχτίσουμε τους ανεμόμυλους» (εκδόσεις Εξάρχεια). Επίσης είναι μέλος της συντακτικής συνέλευσης του περιοδικού Έρμα.
Φωτεινή Τσιμπιρίδου
Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ και Εθνολογία-Ανθρωπολογία στην EHESS-Paris. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα σε Ελλάδα, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Γράφει και δημοσιεύει για ζητήματα μειονοτήτων, φύλων και κουλτούρας, πολιτικής και κινηματικής δράσης στην πόλη. Διδάσκει για και εμπνέεται από τις εμπειρίες της καθημερινότητας και τις ιστορίες ζωής, με τη συνδρομή της αναπαράστασης και της αισθητικής του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.
Χάρης Καλαμπόκης
Ο Χάρης Καλαμπόκης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και σήμερα ζει στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακός φοιτητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ίδιο τμήμα. Παράλληλα εργάζεται ως μουσικός-τραγουδιστής. Έχει συμμετάσχει στη διαχείριση του site "Μπακίρι" και είναι μέλος της ομώνυμης ομάδας προβληματισμού που δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα.
Χάρης Οταμπάσης
Διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας), ο Χαράλαμπος Οταμπάσης ερευνά τον εγχώριο σύγχρονο ομοερωτικό ποιητικό λόγο, τη σύνδεση της queer θεωρίας με τις λογοτεχνικές σπουδές, καθώς και την παρουσία της εμπειρίας του HIV/AIDS στην ελληνόφωνη queer ποίηση. Θέμα της διατριβής του: Νεοελληνική ποίηση και ανδρική ομοφυλοφιλία (1830-2020). Queer θεωρία και κριτική στη Νεοελληνική Φιλολογία. Εργασίες του για τους ποιητές Μίμη Λιμπεράκη, Βασίλη Λαμπρολέσβιο, Γιώργο Γιαννίδη και τον Κύπριο Ηλία Κωνσταντίνου έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Μικροφιλολογικά, κείμενό του για την παρουσία του HIV και της ομοφυλοφιλίας στη σύγχρονη ποίηση στο περιοδικό Ερωφίλη (ΕΚΠΑ), ενώ κριτικές του για τον Γάλλο φιλόσοφο Guy Hocquenghem και την ποίηση των Βασίλη Νούλα και Πάολας Ρεβενιώτη στο περιοδικό Yusra.
Χάρης Ραϊτσίνης
Ο Χάρης Δ. Ραϊτσίνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία και διδακτορικό στην Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. Έχει εργαστεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στο House of European History του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και έχει συνεργαστεί με δύο δήμους πάνω σε ζητήματα τοπικής ιστορίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (ΕΙΕ) και της European Communication Research and Education Association (ECREA). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία του Τύπου, τη λογοκρισία, την προπαγάνδα, την ελευθερία της έκφρασης, τις πολιτικές ιδεολογίες, την ιστορία των ιδεών κτλ.
Χρήστος Βαλλιάνος
Ο Χρήστος Βαλλιάνος είναι Δρ. Χημικός μηχανικός ΕΜΠ και μέλος της Σ.Ε. του περιοδικού πολιτικής θεωρίας "Θέσεις" και της ιστοσελίδας yabasta.gr. Ως μεταφραστής έχει μεταφράσει έργα των Adam Smith, Isaac Rubin, G. Duménil, L. Althusseur, E. Balibar, G. Labicà, M. Foucault, κ.ά.
Χρήστος Βαρβαντάκης
Ο Χρήστος Βαρβαντάκης είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος και εργάζεται στο Goldsmiths, University of London. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Freie Universität του Βερολίνου, ενώ έχει ακόμα σπουδάσει κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, BA) και οπτική ανθρωπολογία (Goldsmiths, MA). Έχει πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα στη Γερμανία, Ινδία και Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στις πολιτικές της διεκδίκησης του αστικού δημόσιου χώρου, τη θεσμική απο-πολιτικοποίηση της μνήμης, την πολιτική στην παιδική ηλικία και τη θεωρία και ιστορία της οπτικής ανθρωπολογίας και των οπτικών μέσων στην κοινωνική έρευνα. Είναι υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας και δουλεύει ως συντάκτης στα επιστημονικά περιοδικά «Sensate: Journal for Experiments in Critical Media Practice», «LivingMaps Review: Journal for theory and practice in critical cartography» και «Entanglements: Experiments in Multimodal Ethnography».
Χρήστος Γιοβανόπουλος
Ο Χρήστος Γιοβανόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού «Κινηματογράφος και Τηλεόραση: Θεωρία και Βιομηχανία» του πανεπιστήμιου του Westminster στο Λονδίνο, και έχει επιμεληθεί την έκδοση «Οπλισμένες Κάμερες - Κινηματογράφος & ’68: μανιφέστα, τρίτος κινηματογράφος, κινηματογραφικές κολεκτίβες, σινε-ακτιβισμός, (2008) εκδ. Α/συνέχεια.
Χρήστος Καραγιαννάκης
Ο Χρήστος Καραγιαννάκης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του περιοδικού Βαβυλωνία. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η πολιτική φιλοσοφία και το σινεμά.
Χρήστος Λάσκος
Ο Χρήστος Λάσκος διδάσκει φυσική στη μέση εκπαίδευση, είναι διδάκτορας του Τμήματος Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και οικονομολόγος.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Χωρίς Επιστροφή και 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) (ΚΨΜ 2011 και 2012), του βιβλίου Κρίση και αριστερή πολιτική (Νήσος 2014) και συνεπιμελητής του βιβλίου Το Όχι που έγινε Ναι (με τον Δημοσθένη Παπαδάτο) (ΚΨΜ 2016). Κριτικές του δημοσιεύονται στο ένθετο Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής.
Χρήστος Σταυρακάκης
Ο Χρήστος Σταυρακάκης γεννήθηκε το 1989, έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ολοκληρωνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία στο ΕΜΠ, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα των κοινωνικών αγώνων στον αστικό χώρο, καθώς και για τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την πόλη. Αρθρογραφεί αρκετά συχνά στο site rproject.gr, στο περιοδικό «Κόκκινο» και είναι μέλος του Ινστιτούτου
κοινωνικής, οικονομικής και ιστορικής έρευνας «Κομμούνα».
Χριστιάνα Μόσχου
Η Χριστιάνα Μόσχου εργάζεται ως θεατρολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας Θεατρική Αγωγή σε μαθητές με αναπηρία και Θέατρο του Καταπιεσμένου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Μοντέρνοι Καιροί. Παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ του του Universidad Veracruzana και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή της αφορά στη Δημοκρατική Εκπαίδευση μέσω του Κοινωνικού Θεάτρου.
Στην καλλιτεχνική δουλειά της, το βίωμα, το δράμα και το θέατρο αποτέλεσαν το μέσο για να εκφραστεί η κοινωνική αλληλεγγύη, η ευαισθητοποίηση, η αντίσταση και η διεκδίκηση. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κοινωνικού θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό, το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις είναι η εντοπιότητα και η γυναικεία αφήγηση.
Χρίστος Ανδιανόπουλος
Ο Χρίστος Ανδριανόπουλος είναι ιστορικός, ασχολείται με τον ουτοπικό σοσιαλισμό και το πρωτο-καπιταλιστικό εργατικό κίνημα. Ζει στο Παρίσι από το 2008.
Χρίστος Μάης
Ο Χρίστος Μάης είναι διδάκτορας πολιτισμικής ιστορίας και σπουδών βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις «Προλεταριακή Σημαία» και «Εκτός των Τειχών», κυρίως ως μεταφραστής, και έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα έντυπα (Προλεταριακή
Σημαία, Αντίθεση, Πριν, Δρόμος της Αριστεράς, Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου και Έρευνας, Σύγχρονα Θέματα, ΥΦΕΝ) και ιστολόγια, μεταξύ άλλων και για θέματα βιβλίου.
Χρίστος Τουλιάτος
Ο Χρίστος Τουλιάτος γεννήθηκε το 1980 και δουλεύει στο χώρο του βιβλίου. Έχει σπουδάσει μηχανολογία και οικονομικά και είναι υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας. Αρθρογραφεί τακτικά στο site ektosgrammis.gr.
Χρύσα Κατσογριδάκη
Η Χρύσα Κατσογριδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ πολιτικής φιλοσοφίας του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην πολιτική φιλοσοφία από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και έχει εργαστεί ως κοινωνιολόγος με έμφαση στην έρευνα και την αντιμετώπιση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, στη φιλοσοφική σκέψη του Μαρξ, στην κριτική θεωρία της σχολής της Φρανκφούρτης, σε ζητήματα φύλου και πολιτικής, στην ιστορία της ουτοπικής σκέψης και στην αισθητική θεωρία.
Χρυσόστομος Τσαπραΐλης
Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης γεννήθηκε το 1984, μεγάλωσε στην Καρδίτσα και έχει σπουδάσει πληροφορική και γεωγραφία. Ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Τα ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μουσική, τα ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, τη λογοτεχνία του φανταστικού, τη μυθολογία και ανθρωπολογία. Κείμενά του έχουν εμφανιστεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το βιβλίο του Παγανιστικές Δοξασίες της Θεσσαλικής Επαρχίας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες το 2017.